Woensdag 12/08/2020

Onderwijs

Hoe videogame ‘Assassin’s Creed’ in leerplan geschiedenis terechtkwam

Een scène uit de ‘Discovery Tour’ van ‘Assassin's Creed: Odyssey', de game die door geschiedenisleerkracht Michaël De Borre druk wordt ingezet in de lessen, en via hem ook in de ‘pedagogisch-didactische wenken' van het nieuwe geschiedenisleerplan in het GO! terechtkwam.Beeld Ubisoft

In het nieuwe leerplan geschiedenis van het Gemeenschapsonderwijs zitten sinds dit jaar tips voor het gebruik van de bekende Assassin’s Creed-videogames in de klas. Michaël De Borre, leerkracht geschiedenis in Geraardsbergen, vond dat dat tijd werd: ‘Zo’n game dompelt leerlingen helemaal onder in een bepaalde tijdsperiode.’

Een wandeling van Athene naar Sparta ten tijde van de Peloponnesische Oorlogen (431 v.C.)? Het kan in de videogame Assassin’s Creed: Odyssey, waarin een gecondenseerde versie van het oude Griekenland zit, met monumenten die tot op het timpaan precies digitaal werden opgetrokken op basis van historisch onderzoek. Dat geldt niet alleen voor Odyssey, de aflevering die vorig jaar verscheen, maar ook voor eerdere edities die spelers naar in een natuurgetrouw 3D-model gegoten historische pleisterplaatsen brachten, zoals het Jeruzalem van de kruistochten, het Firenze van de renaissance en het Parijs van de Franse Revolutie. Voor iedere aflevering neemt Ubisoft, het Franse bedrijf achter de games, een team van historici onder de arm die de historische puntjes op de i zetten.

Historische speeltuin

Ideaal dus voor een geschiedenislesje. Zeker sinds Ubisoft een gratis update lanceerde waarbij de nogal gewelddadige actie van de game werd uitgeschakeld, en dat meticuleus opgebouwde decor dus alleen maar dienstdoet voor zo’n historische wandeling. Met een speciale les in de game liet Michaël De Borre, leerkracht geschiedenis aan de middenschool van Geraardsbergen, onder meer aan andere leerkrachten zien hoe zo’n videogame kan worden ingezet als leermiddel. Aan het einde van hun wandeling konden de tweedejaarsleerlingen onder meer vragen beantwoorden over het straatbeeld van de twee stadstaten, de klederdracht van de inwoners, en de goden die werden vereerd.

“Ik gebruik de Assassin’s Creed-games al jaren als lesmateriaal”, zegt De Borre. “Het boost de leerlingen hun historisch besef. Natuurlijk geef ik die lessen met inachtneming van historische kritiek: de games in kwestie worden in de eerste plaats gemaakt als entertainmentproduct, dat geef ik duidelijk mee.”

Vrij rondlopend in het Griekenland van de Peloponnesische Oorlogen komt de speler allerhande figuren tegen die hem historische uitleg verschaffen. Voorlopig niet in het Nederlands: leerkracht Michaël De Borre gebruikt een Engelstalige versie van de game.Beeld Ubisoft

In het leerplan

De Borre, die lid was van de leerplancommissie geschiedenis binnen het gemeenschapsonderwijs, zorgde er zelfs voor dat het gebruik van Assassin’s Creed: Odyssey als tip werd opgenomen in de ‘pedagogisch-didactische wenken’ van het nieuwe leerplan geschiedenis in het GO! “Ik hoop vanzelfsprekend dat andere leerkrachten dit voorbeeld volgen”, zegt De Borre. “Een game is een actief leermiddel, het dompelt leerlingen helemaal onder in de tijdsperiode.”

Voor Ubisoft is het gebruik in een klas natuurlijk goeie marketing, al wordt de realiteit volgens De Borre eerder dat ICT-verantwoordelijken in scholen één gameconsole kopen plus één exemplaar van de game, die dan voor de hele klas worden gebruikt in de lessen geschiedenis of Latijn. “Tot een extra massaverkoop van de game gaat dit niet leiden”, zegt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234