Vrijdag 23/10/2020

integratie

Hoe verjaardagsfeestjes bruggen kunnen bouwen

Beeld Sanaa Khriouat.

Cathérine, Bart en Hülya moet je niet overtuigen: via verjaardagsfeestjes kunnen vriendschapsbanden tussen kinderen met een verschillende afkomst hechter worden. "Vooral moeders moet je daarin betrekken."

Het Vlaanderen van 2015 is gekleurd, maar de vriendenkring van de kindjes is dat vaak nog niet. De school nochtans wel. "Maar het is een feit", zegt een schooldirecteur uit Leuven. "Je ziet heel vaak dat kinderen voor vrienden met dezelfde origine kiezen." Cathérine, mama van vier kinderen op diezelfde school, ziet dat ook. Maar zag ook dat Victor, haar zoon, al snel goed bevriend was met een Syrische jongen. En toen Victor jarig was, nodigde hij de jongen graag uit.

"Hij straalde toen hij die uitnodiging kreeg", zegt Cathérine. "Ik hoorde van de juf dat die kinderen hooguit één keer per jaar werden gevraagd. Maar het probleem is: vaak verstaan de ouders niet voldoende Nederlands. En dan komen die kinderen niet. Of ze geraken er gewoon niet, omdat wij vijf kilometer van de school af wonen."

Om dat probleem te verhelpen, zocht Cathérine die ouders op en bood hen aan om het Syrische vriendje op te pikken. Zo kwam de jongen wél naar het feestje. "Ik vind het belangrijk", zegt ze. "Het gaat overigens niet alleen om origine. Ook voor kinderen die uit een kansarm gezin komen, is de drempel vaak groot. Dat vergeten we wel eens. Maar als je die mensen laat weten dat je hun kinderen kan komen halen en dat ze geen duur cadeau moeten meebrengen, dan kan het vaak wel."

Soms gaat het vanzelf. In Hoboken, bijvoorbeeld, zijn klassen per definitie gemengd. En dan gebeurt het zomaar dat Yassir zijn driejarig klasgenootje Fran uitnodigt om te komen spelen. "Yassir is gewoon haar beste vriend", zegt papa Bart. "Daar is niets aangestuurd, het is gewoon zo. En dat Yassirs ouders dat ook 'gewoon' vinden, bewijst die uitnodiging. Ik weet dat het beeld bestaat dat ouders van kinderen van vreemde origine wat beschermend zijn, maar bij Yassirs ouders merken we daar niets van. Net zo goed breng ik hem mee naar huis."

'Zij kiezen'

Toen Hülya Tiren, nu 41, zelf kind was, was het in haar Turkse gemeenschap niet de gewoonte om verjaardagsfeestjes te organiseren. Zelf werd ze ook nooit uitgenodigd. Maar Hülya, hier geboren en met een man met Turkse roots getrouwd, doet het voor haar kinderen Sara, Helin en Kaan wél. "Wié ze uitnodigen, maakt me niet uit", zegt de vrouw uit Houthalen. "Ik zal nooit zeggen: zoveel Turkse, zoveel Vlaamse, zoveel Italiaanse. Het zijn hun vrienden, zij kiezen. Maar we leven in een samenleving die niet exclusief Vlaams is en mijn kinderen groeien op in een gemeenschap die niet meer uitsluitend Turks is. Dat is dus wel van belang."

Of dat resultaten oplevert, weet je niet. Birsen Nallars kinderen Ferhat (34), Ferda (32) en Okay (18) zijn groot nu. Tussen de jongste en de twee oudsten gaapt veel tijd. "Ik heb er altijd veel belang aan gehecht dat ze veel vrienden hadden en ik keek niet naar hun achtergrond. Onze garagepoort stond open en daar kwam iedereen spelen. Ferhat heeft een Italiaanse vrouw, Ferda nu een vriend van Belgische origine.

"Maar ik merk wel dat, zelfs bij Okay, we ons nog altijd moeten bewijzen. Volgens mij ligt de sleutel heel erg bij de moeders. Die kunnen bruggen bouwen, meer nog dan de scholen zelf. Ook zeker de moeders van Turkse kinderen moeten zich openstellen."

Sara's beste vriendinnetje is van Marokkaanse origine. Of Victor zijn leven lang bevriend zal blijven met Kalil, valt af te wachten. "Ik verplicht mijn kinderen tot niets", besluit Cathérine. "Als ze een lijstje met tien kinderen opmaken en daar is niemand bij met een andere dan Belgische achtergrond, dan is het zo. Maar als ze het wél willen, dan zal ik er alles aan doen om ze te halen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234