Woensdag 12/08/2020

Werkloosheid

Hoe VDAB "vacatures achterhoudt voor 55-plussers"

Bruno Vermeulen.Beeld Wouter Van Vooren

Hij wilde op zoek naar een nieuwe job en schreef zich in bij de VDAB. Maar Bruno Vermeulen (56) wachtte en bleef wachten. Want, zo blijkt, 55-plussers ontvangen geen automatische vacaturemeldingen. Een erfenis van een overeenkomst tussen de sociale partners uit 2008. "Dit is pure leeftijdsdiscriminatie."

Toeval of niet, maar Bruno Vermeulen is net onderweg naar zijn eerste sollicitatie in tijden als we hem opbellen. Zenuwachtig klinkt hij niet, dat hoeft ook niet na een carrière van 24 jaar. Hij is vooral opgelucht dat het uitzendkantoor uit het Brusselse op zijn profiel botste. Want voor Vermeulen was het de jongste weken met een bang hartje afwachten.

"Het project waar ik nu als consulent op werk, loopt op zijn einde. Vandaar dat ik tijdig op zoek wil naar nieuw werk. Maar twee weken na mijn inschrijving bij de VDAB had ik nog niks gehoord. Nog geen sms, geen mail. Niks van vacatures, terwijl ik voor zoveel jobs in aanmerking kom. Tien mogelijke pistes heb ik ingevuld. Toen ik zelf aan de alarmbel trok, kreeg ik er simpelweg te horen: 'Klopt dat u nog niks ontvangen hebt. U bent 55-plusser, dan krijgt u geen automatische matching meer.' Dit is pure leeftijdsdiscriminatie."

Hallucinant, noemt Vermeulen het. Hoe de overheid de oudere werknemer wil activeren, maar die tegelijk vacatures "achterhoudt". "Hoe valt dat dan te rijmen?"

Bij VDAB zelf benadrukken ze dat de elektronische matching maar "een van de vele instrumenten is om werk aan te bieden". "Je mag je daar niet blind op staren", stelt woordvoerster Shaireen Aftab. "Het is zeker niet zo dat wij de oudere werknemers willen weghouden van het digitale, integendeel."

Tijd om alle middelen in te schakelen

Dat 55-plussers evenwel geen vacatures per mail of sms ontvangen, gaat terug op een overeenkomst van de sociale partners uit 2008. "De werkgevers- en werknemersorganisaties wilden toen eerder inzetten op kwalitatieve begeleiding naar een passende job, op maat van de werkzoekende", duidt Aftab. "Plus: bij de automatische matching komen er al vacatures in aanmerking die voor 80 procent overeenstemmen met je profiel, maar dat kan jobs opleveren die toch nog iets verder af liggen van de werkzoekende. Bij 55-plussers vonden de sociale partners het juist belangrijk om voor een match van de volle 100 procent te gaan."

Volgens Stijn Baert, professor sociale economie (UGent), speelden indertijd ook andere motieven mee aan de onderhandelingstafel. "Je kunt wel vermoeden dat de werknemersorganisaties niet stonden te springen om de pensioenleeftijd al te hoog op te trekken. Zij hadden zoiets van: 'Laat die oudere werknemer maar met rust, je moet die niet bestoken met sms'jes.' Terwijl de werkgevers zich in de handen wreven, want zij voelden zich toch niet geroepen om ouderen uit te nodigen op gesprek en aan te werven. Voor beide partijen hoefde het dus niet per se."

Maar ondertussen, acht jaar later, grijpt de vergrijzing sterk aan, stelt Baert. "En dat zal er niet op verbeteren. We hebben alle kennis en kunde hard nodig. Dan kun je maar beter alle middelen inschakelen om ouderen aan een job te helpen. Ook die mails en sms'jes."

Hoog tijd om hier opnieuw de hoofden over te buigen, meent Baert. "Mochten de sociale partners gezamenlijk aangeven dat ze dit willen doorvoeren, dan hebben wij daar principieel niks op tegen", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Als dat hun doelstelling dichterbij brengt - meer vijftigplussers aan het werk krijgen -, dan is het aan hen om die beslissing te nemen."

Zenuw geraakt

Ook Bruno Vermeulen hoopt op een ommezwaai. Na het VDAB-debacle maakte hij melding van leeftijdsdiscriminatie bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Die instelling opende vorig jaar nog tachtig dossiers voor discriminatie op basis van ouderdom: 56 procent van de gevallen ging over het werk. "Leeftijdsdiscriminatie is een breed maatschappelijk probleem op de arbeidsmarkt", duidt codirecteur Els Keytsman.

Vooral sinds de veroordeling van Dovy Keukens, eind mei, ziet het Unia de meldingen binnenstromen. De keukenfabrikant kwam toen in de picture nadat ze een 59-jarige kandidaat alleen wegens zijn leeftijd op sollicitatiegesprek hadden geweigerd. "Sindsdien horen we het ene schrijnende verhaal na het andere", signaleert Keytsman. "Een cijfer kunnen we er nog niet op plakken. Maar is er hier duidelijk een zenuw blootgelegd. Alleszins, er loopt zo veel ouder talent rond. Dat mogen we niet onaangeroerd laten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234