✦De dag van
Hoe vaak komt het Monster van Loch Ness nog boven water?
Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: National Sea Serpent Day.
Ooit al gehoord van de riemvis (giant oarfish in het Engels)? Dat gevaarte ziet eruit als een gigantische slang die al zeker 11 meter lang kan worden. Ze leeft voornamelijk diep verborgen in de oceaan, in zout water dus, en wordt zelden gespot door mensen. Zo heel veel meer weten we niet over dat beest, behalve dan dat ze enorm doen denken aan de zogenaamde zeeserpenten of zeedraken. Die staan vandaag in het voetlicht op de Dag van het Zeeserpent.
Zeeserpenten zijn fictieve monsters die vaak voorkomen in zowel de Griekse, Mesopotamische, Hebreeuwse en Noorse mythologie. Daarin worden ze afgeschilderd als de ergste nachtmerrie van elke stoere zeebonk. Uiteraard zijn die monsters fictief, tenzij het onwaarschijnlijke tegendeel alsnog wordt bewezen. Datzelfde geldt voor het bekendste moderne watermonster ter wereld: het monster van Loch Ness.
Volgens de legende leeft dat mysterieuze watermonster al jaren in het Schotse meer. Of ze – men lijkt er altijd van uit te gaan dat Nessie een vrouw is – nu echt is of niet, ze heeft haar waarde. Zo doet het monster het toerisme in de Schotse Great Glen op volle toeren draaien. De legende van Nessie zou in het jaar 564 zijn begonnen. De later heiligverklaarde priester Sint-Colombus zou het beest hebben weggejaagd naar de diepe wateren.
Geen sluitende beelden
In 1930 werd de term 'monster van Loch Ness' een eerste keer gebruikt. Sindsdien werd dat cryptozoölogisch dier nooit meer vergeten. Maar hoe vaak werd Nessie eigenlijk al gespot? Daarop bestaat een eenvoudig antwoord: 1.098, als we Loch Ness Sightings mogen geloven. Daar leren we ook dat het monster dit jaar al drie keer werd gespot: in maart, april en juni, met een woordje uitleg over de omstandigheden.
Merkwaardig genoeg zijn die sightings allemaal vergezeld van beeldmateriaal, maar zijn er nooit echt sluitende beelden. Dat toont zich trouwens ook in de verschillende omschrijvingen van het monster die door de jaren binnenliepen. Volgens de één is Nessie zo'n 4 meter lang, de ander schat het tussen de 12 en 15 meter. Velen claimen dat het monster een bult op de rug heeft, terwijl anderen twee of drie bulten hebben gezien. Het enige waar 'iedereen' het over eens is: Nessie heeft een lange, slangachtige hals, een kleine kop en een geleidelijk breder wordende bek.
Als u zelf – voor eens en altijd – uitsluitsel wil over dit mysterie: er staat 24 uur op 24 een webcam gericht op Loch Ness. Veel succes!