Dinsdag 19/01/2021

Hoe uniefs het politiek denken van studenten beïnvloeden

De grootte van de universiteit, de bekende professoren en de aanwezigheid van politieke jongerenbewegingen. Het zijn factoren die de politieke overtuiging van onze studenten verder versterken.

Kleinere universiteit, meer impact

De Vrije Universiteit Brussel profileert zich als een vrijzinnige universiteit. Er zijn dan ook genoeg studenten die om die reden ervoor kiezen om in de hoofdstad te gaan studeren. "Bovendien zijn wij eerder kleinschalig", zegt een bestuurder. "Dat en onze traditie weegt nog altijd door en zorgt ervoor dat er een grote kern van eerder progressieve studenten is. Logisch, want er is ook veel contact met de humanistische zuil."

Dat Gent en Antwerpen studenten met vele overtuigingen aantrekken, noemt politicoloog Carl Devos (UGent) logisch. "Het zijn allebei gemeenschapsuniversiteiten en dat kan ten dele het politiek profiel van de studenten bepalen."

Invloed van studierichtingen en professoren

Dat de studenten van de UHasselt vooral kiezen voor N-VA en Open Vld komt ook door de studierichtingen. Socioloog Bram Spruyt (VUB): "Rechtse studenten kiezen eerder voor economie of rechten, terwijl linksere studenten eerder terechtkomen in de humane wetenschappen." En laat Hasselt daarin nu net geen enkele opleiding aanbieden. Het zorgt er ook voor dat de bekende professoren zich aan de rechterzijde van het politieke spectrum situeren. Denk maar aan Lode Vereeck (Open Vld) of Johan Van Overtveldt (N-VA)."

De andere vier universiteiten bieden nagenoeg alle mogelijke richtingen aan. Toch dragen ook hier de bekende professoren dikwijls de aloude politieke kleur van de universiteit uit. Aan de Vrije Universiteit Brussel zijn geograaf Eric Corijn en socioloog Mark Elchardus progressief. En dat de UGent pluralistisch is, valt af te leiden uit het professorenkorps. Zo is er sp.a'er Johan Vande Lanotte, maar ook LDD'er Boudewijn Bouckaert. In Leuven duiken weer voornamelijk christendemocratische en Vlaams-nationalistische professoren op, denk maar aan Koen Geens (CD&V), Bart Maddens (N-VA-ideoloog) en vicerector Danny Pieters (N-VA).

Effect van politieke jongerenverenigingen

Devos zei het al in De Morgen(10/5): de jongerenwerking van de partijen heeft invloed op de studenten. "De liberalen hebben in Gent heel veel debatclubs. Ook CD&V heeft daar op ingezet. De Jongsocialisten zie ik dan weer heel weinig."

Eenzelfde beeld duikt op in Hasselt. Met name het Liberaal Vlaams StudentenVerbond Hasselt wordt gezien als de meest actieve jongerenbeweging. Aan de linksere Vrije Universiteit Brussel zijn logischerwijs juist de progressieve studentenbewegingen het prominentst zichtbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234