Referendum Catalonië
Hoe Tweety kon uitgroeien tot icoon van Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd
De onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië heeft een nieuw symbool: Tweety. Overal in de bezette universiteit van Barcelona, het hoofdkwartier van het pro-onafhankelijkheidskamp, duikt het gele vogeltje op. Op verkiezingsposters wordt hij de ene keer afgebeeld met uit zijn bekje een praatwolk met 'Ja!', even verder draagt hij in zijn klauwtje een anjer als symbool van de democratische revolutie.
Wat heeft Tweety te zoeken bij een betwist referendum over onafhankelijkheid? Het begon allemaal met de cruiseschepen die het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken afhuurde om de duizenden politieagenten te huisvesten die naar Catalonië zijn gestuurd. Op één van die schepen, de Moby Dada, staan de tekenfilmfiguren Tweety, Daffy Duck en Wile E. Coyote afgebeeld. Normaal dartelen de gezinnen met kinderen rond op die veerboot die tussen Nice en Corsica vaart - nu werden de agenten met z'n vieren in de hutten gepropt.
Op sociale media bescheurden Spanjaarden zich erom dat de sterke arm in zo'n kinderlijk bootje kwam aangevaren. Daar komt de Spaanse armada, werd spottend getwitterd. En: kijk nou, het Paard van Troje is aangekomen in Barcelona.
#FreePiolín
Zaterdag werden Piolín, zoals Tweety in het Spaans heet, en zijn kompanen plotseling bedekt met grote stukken zeil. Daarin werd onmiddellijk de humorloosheid van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken herkend.
Catalanen vóór de onafhankelijkheid zagen bovendien een overeenkomst tussen henzelf en Tweety: beiden mochten niet bestaan en werden monddood gemaakt. Ze begonnen te twitteren over de bevrijding van Tweety, en al snel werd #FreePiolín trending topic.
Camuflage "Made in Spain"
— Eduard #notincpor (@Marfil1961) 27 september 2017
#FreePiolin pic.twitter.com/aBKHqgO4i0
Esto ya se venia a venir #LiberadAPiolin #FreePiolin pic.twitter.com/JFTQpf1kWO
— Pol GF (@euskagofo) 27 september 2017
De agenten klaagden ook: het plastic, klapperend in de zeebries, hield hen uit hun slaap. Bovendien kwam er door de raampjes nu geen licht meer in hun hutten. Het leidde ertoe dat het zeil maandag weer werd weggehaald.
Maar dat was nog niet het einde van de klucht. Woensdag werd bekend dat het idee om de tekenfilmfiguren te bedekken niet van het Spaanse ministerie kwam, maar van Warner Bros. De televisieproducent was bang dat Tweety betrokken zou raken bij een politiek conflict.