Zondag 29/01/2023

PolitiekVerenigde Staten

Hoe Trump zijn rivalen een voor een met bijnamen kleineert

Amerikaans president Donald Trump. Beeld Photo News
Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

Van SleepyCreepy Joe tot Mini Mike. Donald Trump strooit graag met bijnamen. Als geen ander brandmerkt hij er tegenstanders en rivalen mee. ‘Mini’ Mike Bloomberg is zijn laatste slachtoffer.

Hans van Zon

Donald Trump houdt van confrontatie en in zijn ‘politiek van het gestrekte been’ spelen bijnamen daarbij een rol die niet moet worden onderschat. Zijn aanhang smult ervan en mensen die hij op de korrel neemt lachen als een boer met kiespijn. Door de bijnamen stelselmatig te gebruiken, plakt de Amerikaanse president zijn mikpunten een stempel op en probeert hij karikaturen van hen te maken.

Michael Bloomberg is het nieuwste slachtoffer van Trumps bijnamencampagne. De president steekt graag de draak met de lengte van zijn politieke rivaal die ook een gooi wil doen naar het presidentschap. ‘Mini Mike’ Bloomberg is 17 centimeter kleiner dan Donald Trump.  Beeld AFP
Michael Bloomberg is het nieuwste slachtoffer van Trumps bijnamencampagne. De president steekt graag de draak met de lengte van zijn politieke rivaal die ook een gooi wil doen naar het presidentschap. ‘Mini Mike’ Bloomberg is 17 centimeter kleiner dan Donald Trump.Beeld AFP

In de komende verkiezingscampagne zal Trump van de bijnamen opnieuw een wapen maken. Zoals hij ook deed in de strijd om zijn eerste termijn als president. Zijn Democratische opponent, ‘Crooked’ Hillary Clinton, had meer last van deze bijnaam dan ze ooit heeft willen toegegeven. Vooral toen de bijnaam telkens weer uitgesproken werd in combinatie met de leuze ‘Lock her up!’ (zet haar achter tralies).

“Ik heb voor iedereen een bijnaam”, zei de president zondag tegenover zijn favoriete tv-zender Fox News in de aanloop naar de Super Bowl, de finale van het American Football. “Al die bijnamen zijn raak”, voegt hij er lachend aan toe.

Eerst vriend, nu vijand. Trump noemt zijn voormalige adviseur stelselmatig ‘Sloppy’ Steve Bannon.  Beeld AFP/Joel Saget
Eerst vriend, nu vijand. Trump noemt zijn voormalige adviseur stelselmatig ‘Sloppy’ Steve Bannon.Beeld AFP/Joel Saget

‘Slordig’

Een rondje langs de velden in Trumps bijnamenland leert dat hij niemand spaart. Hij zal zijn rivalen er de rest van hun leven mee lastig vallen. Ook voormalige medewerkers en bondgenoten liggen onder vuur als zij hem laten vallen. Neem zijn oude adviseur Steve Bannon, die een belangrijke rol speelde in zijn race om het presidentschap. Toen de vriendschap over was en Bannon zich na zijn vertrek uit het Witte Huis laatdunkend uitliet over Trump, noemde de president hem ‘Sloppy’ (slordige) Steve Bannon.

Twee dragers  van Trumps favoriete bijnamen: ‘Wild’ Bill en ‘Crooked’ Hillary Clinton. Beeld Bruce Glikas/WireImage
Twee dragers van Trumps favoriete bijnamen: ‘Wild’ Bill en ‘Crooked’ Hillary Clinton.Beeld Bruce Glikas/WireImage

Maar Trumps belangrijkste doelwitten zitten natuurlijk in het kamp van de Democratische oppositie. Daarbij wordt niemand gespaard, ook zijn voorgangers Barack Obama en Bill Clinton niet. Trump noemt hem ‘Cheatin’ Obama, omdat hij in zijn ogen de Amerikaanse kiezers heeft bedrogen. ‘Wild’ Bill Clinton wordt aangesproken op zijn losbandigheid.

Als Donald Trump het heeft over de Democratische senator Elizabeth Warren voegt hij er automatisch ‘Pocahontas’ aan toe. Beeld EPA/Matt Marton
Als Donald Trump het heeft over de Democratische senator Elizabeth Warren voegt hij er automatisch ‘Pocahontas’ aan toe.Beeld EPA/Matt Marton

Dit jaar zullen vooral de Democratische presidentskandidaten het te verduren krijgen. Van senator Elizabeth ‘Pocahontas’ Warren die ooit schermde met haar indiaanse afkomst maar daar nu afstand van heeft genomen, ‘Crazy’ Bernie Sanders die volgens Trump zo links is dat hij wel gek moet zijn, ‘SleepyCreepy’ Joe Biden (slaapwekkend en griezelig) tot ‘Mini’ Mike Bloomberg. De voormalige burgemeester van New York, vele miljarden rijker dan de president, draagt de bijnaam sinds hij bekendmaakte dat hij in de race voor het presidentschap stapte. ‘Mini’ is een variant van Trumps favoriete bijnaam: klein.

Mensen worden gekleineerd omdat zij kleiner zijn dan hij. Trump meet 1,90 meter, Bloomberg 1,73. Tot de slachtoffers in de categorie klein hoort ook ‘Little Jeff Zucker’, de eigenaar van kabelnetwerk CNN, in Trumps ogen een van de kampioenen van FakeNews.

In de ogen van Donald Trump is de Syrische president Bashar Assad een beest. Hij spreekt van ‘Animal Assad’.
 Beeld EPA
In de ogen van Donald Trump is de Syrische president Bashar Assad een beest. Hij spreekt van ‘Animal Assad’.Beeld EPA

‘Animal’

Ook buitenlandse leiders blijven niet buiten schot. De Syrische president heet in het Witte Huis ‘Animal Assad’ omdat hij zich beestachtig gedraagt tegenover zijn volk. De bekendste is natuurlijk ‘Rocketman’ Kim Jong-un, de wispelturige Noord-Koreaanse leider.

Het kan ook verkeren in Trumps bijnamenland. Tijdens de verkiezingscampagne heette Trumps Republikeinse rivaal uit Texas, Ted Cruz, nog ‘Lyin Ted’. Maar na de verkiezingen werden zij weer vrienden en draagt Cruz Trumps bijnaam ‘Beautiful Ted’.

Donald Trump schudt de hand van ‘Beautiful Ted’, de Republikeinse senator Ted Cruz uit Texas met wie hij weer door een deur kan.  Beeld EPA
Donald Trump schudt de hand van ‘Beautiful Ted’, de Republikeinse senator Ted Cruz uit Texas met wie hij weer door een deur kan.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234