Zaterdag 19/10/2019

Digitale revolutie

Hoe Steve Jobs uw leven veranderd heeft

Steve Jobs in 2011. Beeld afp

"Steve Jobs is de man die ons vrijheid gaf, maar ons ook bond aan technologie", zegt actrice Kate Winslet over de biopic Steve Jobs die nu uit is. En ja, de charismatische baas van Apple veranderde uw dag, daar hoeft u zelfs geen iToestel voor te hebben.

08:30 - Uw wekker gaat af

Uw wekker is wellicht geen echte wekker meer maar een smartphone, tegenwoordig het eerste dat u 's ochtends ziet en vast neemt, vaak zelfs voor uw lief. Dat is sneu voor wekkermakers, die nu redelijk overbodig zijn. Hun smart wordt gedeeld door plattegrondtekenaars, chronometerfabrikanten, de fotografiesector of Nintendo, industrieën die overbodig geworden zijn door smartphone en tablets, sterke maar poepsimpele computers in zakformaat waarmee u af en toe ook eens telefoneert.

Ook de media zijn trouwens flink door elkaar geschud en zijn zoekende in digitale tijden. "Nieuwsapps zijn nu de primaire bron van nieuwsconsumptie", weet Dado Van Peteghem van digitaalconsultingbedrijf Duval Union.

Beeld thinkstock

10:00 - Liedje luisteren onderweg naar de stad

De mp3-speler bestaat al langer, maar sinds iTunes hoeft u geen hele cd meer te kopen. U kiest en betaalt individuele liedjes aan ongeveer 0,99 euro het stuk. Dat is goed en slecht voor de muziekwereld: de muzikant die zijn cd als een coherent artistiek verhaal ziet, vindt dat wellicht maar niets.

"Maar een euro per liedje is niet zoveel en het aankoopsysteem is zo makkelijk, dat illegaal downloaden via ingewikkelde diensten als Napster ondermijnd werden", weet Van Peteghem. Zo vond de muziekindustrie online toch weer een verdienmodel, terwijl u op al uw toestellen een gigantische bibliotheek tot uw beschikking hebt.

10:07 - Foto nemen van uw fancy koffie/grappige hond/uw voeten

Het is vandaag perfect normaal op restaurant een kiekje van uw maaltijd te nemen, of heel veel foto's van uzelf, en die dan wereldwijd te verspreiden. "Onze huidige beeldcultuur is mee gevormd door de iPhone, de eerste smartphone met een uitstekende camera", zegt Van Peteghem. Het bedrijf loopt ook nu weer op kop: "De functie Live Photo maakt van foto's kleine filmpjes en ze werken nu ook aan virtual reality."

Soms is dat vervelend. Die beschonken avond leverde weinig flatterende foto's op of uw gesprekspartner op café heeft meer interesse in Instagram dan in u. Steven Van Belleghem, auteur van When digital becomes human: "Met die nieuwe vormen van sociale interactie is het zoeken naar een nieuwe etiquette. De discussie over privacy toont ook dat we ons moeten aanpassen aan een nieuwe realiteit: u wordt altijd en overal gevolgd."

10:40 - Sneakers passen

In de schoenenwinkel haalt de verkoper uw maat, ondertussen zoekt u met uw telefoon waar dat mooi paar schoenen goedkoper wordt aangeboden. Terwijl u de winkel buiten stapt, bestelt u online de juiste maat. Daarmee wakkert u e-commerce aan, terwijl de klassieke winkel op zoek moet naar een nieuwe toverformule.

Bovendien, een geïnformeerde klant is vandaag een machtige consument. Twijfels over het restaurant wat verder? Even beoordelingssite Yelp raadplegen op je telefoon. Valt de versheid van het kookpakket aan huis tegen? Snel even een klaagzang online zetten.

Beeld thinkstock

11:15 - Mails beantwoorden in de supermarkt

24 uur op 24, 7 dagen op 7 zijn we bereikbaar. Via telefoon natuurlijk, maar vooral via allerhande sociale media die zonder de algehele verspreiding van de smartphone nooit zo groot hadden kunnen worden. Berichtjesdienst WhatsApp heeft, zo bleek deze week, de kaap van een miljard gebruikers overschreden. Dat is heel veel sociale interactie.

Die bereikbaarheid heeft ook ons werkritme stevig door elkaar geschud. "We hangen niet meer vast aan één fysieke locatie, waardoor het onderscheid tussen werk en privé fluïde is geworden", zegt Van Peteghem. "Ik kan mijn kinderen van school halen, wachtend aan de schoolpoort nog snel iets opzoeken en 's avonds verder werken. Files zijn niet meer per se verloren tijd."

Nadeel: niet aflatende stroom aan informatie is vermoeiend en veroorzaakt veel druk.

14:00 - Rondje joggen registreren met een app

Gelopen kilometers, gewandelde stappen, opgeschrokte calorieën: er zijn talloze apps om lijf en leden te registreren of af te trainen. En ook hier was de iPhone koploper. "Ik geloof dat die apps mensen bewuster doen leven, meer doen sporten en inzicht bieden hun gezondheid", vertelt Van Peteghem. "Mijn Apple Watch meldt mij elk uur dat ik even moet rechtstaan, en ik doe dat dan ook."

Op termijn zal zo het accent in de gezondheidszorg verschuiving richting preventie. Van Belleghem: "Binnen zeven jaar is de relatie met onze huisarts helemaal anders, pro-actief en gebaseerd op monitoring."

16:03 - FaceTime met je moeder

De iPhone is het eerste technologisch snufje dat zonder handleiding op de markt kwam. Swipen, scrollen en apps aanduwen is zo logisch dat kinderen die nog niet kunnen lopen wel zelf filmpjes opzoeken, terwijl grootmoeders elke dag de kroost even kunnen zien via FaceTime, de app waarmee je kunt 'videobellen'. Die gebruiksvriendelijkheid maakt van Apple een generatie-overschrijdend product, waardoor een hoop mensen die de digitale boot dreigden te missen toch nog aan boord zijn.

Door gebruiksvriendelijkheid als een evidentie te propageren, legde Jobs de lat hoog voor zowat elke sector. "Kijk naar de nieuwe site van KBC: gemakkelijk en persoonlijk", aldus Van Belleghem.

17:45 - Citytrip plannen

Airbnb: op tien minuten tijd heb je een slaapplaats geregeld. Googlemaps: blijkt dat je bed best ver wandelen is. Uber: je drukt op een knop en er staat een auto voor de deur, cash is niet nodig. Pizza.be: je maaltijd aan huis komt er zo aan. "Je telefoon is je toegangspoort tot de wereld", zegt Van Belleghem. "We zijn een zekere snelheid en gemak gewoon, en dat zal alleen maar toenemen." Parallel daarmee ontstaat een nieuwe economische realiteit: onlinebanking maakt stilaan plaats voor digitale portefeuilles als PayPal of Apple Pay, die met twee duwen op de knop wellicht het einde van de kredietkaart inluiden.

Beeld REUTERS

20:38 - Film kiezen op Netflix

Het is wat kort door de bocht om te stellen dat ook Netflix zijn bestaan aan Jobs te danken heeft. "Maar de kans is groot dat het er nu nog niet zou zijn", denkt Van Peteghem. En zonder het bestaan van apps, eenvoudig aan te klikken platformen, zou het wellicht niet zo kwalitatief en makkelijk te gebruiken zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234