Dinsdag 22/06/2021

Hoe schenk je een rekening zonder de inkomsten van het vruchtgebruik te verliezen?

Senioren willen vaak iets schenken aan hun kinderen, zonder het genot van hun inkomsten te verliezen. Beeld Shutterstock
Senioren willen vaak iets schenken aan hun kinderen, zonder het genot van hun inkomsten te verliezen.Beeld Shutterstock

Een portefeuille effecten, een termijnrekening of een spaarrekening schenken aan je kinderen, maar zelf recht blijven hebben op de dividenden en de intresten: via een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik kan het. Let er wel op dat u daarbij de regels volgt.

Goed ingeburgerd voor onroerend goed

Voor woonhuizen is de opdeling tussen de blote eigendom en het vruchtgebruik goed ingeburgerd. Ze maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld kinderen al eigenaar zijn van het pand, maar dat de ouders zolang ze leven gratis in het huis mogen blijven wonen of er bij verhuring de huren van blijven ontvangen. Op het moment dat de vruchtgebruikers dan overlijden, komt het goed in volle eigendom bij de kinderen terecht en kunnen die er zelf wonen of er zelf de huurgelden van ontvangen.

De opsplitsing tussen een blote eigendom en het vruchtgebruik is vaak het gevolg van een erfenisregeling. De langstlevende echtgenoot krijgt bij het overlijden immers het vruchtgebruik op de eigen goederen van de overledene, terwijl de blote eigendom naar de kinderen gaat.

De opsplitsing kan ook het gevolg zijn van een gewilde toestand. Zo kunnen ouders de blote eigendom al schenken aan hun kinderen, terwijl ze in hun huis kunnen blijven wonen.

Schenken fiscaal vaak interessant

Deze regeling wordt fiscaal ook aangemoedigd. De schenkingsrechten voor een overdracht bij leven zijn immers lager dan de erfbelasting (de vroegere successierechten) bij een overdracht bij overlijden.

Dit geldt zowel voor overdrachten in rechte lijn en tussen partners als voor overdrachten onder derden. In de eerste twee gevallen loopt het tarief op van 3 procent tot 27 procent. Dit laatste tarief begint echter maar vanaf 450.000 euro. Bij de erfbelasting moet daarentegen al vanaf 250.000 euro een tarief van 27 procent worden betaald. In het laatste geval gaan de barema's voor de schenkbelasting dan weer van 10 procent tot 40 procent, terwijl ze voor de erfbelasting van 45 procent tot 65 procent oplopen. Bovendien geldt die 40 procent bij de schenkbelasting maar vanaf 450.000 euro, terwijl de 65 procent van de erfbelasting al vanaf 125.000 euro loopt.

Ook voor roerende goederen

De opsplitsing tussen blote eigendom en vruchtgebruik is evenwel niet beperkt tot onroerende goederen, ze kan ook worden toegepast op roerende goederen zoals effectenrekeningen, termijnrekeningen en spaarrekeningen. Daarbij wordt het kapitaal eigendom van bijvoorbeeld de kinderen, terwijl de opbrengsten ervan - dividenden en intresten - voor de ouders-vruchtgebruikers blijven.

Voor de vruchtgebruikers heeft de juridische constructie een extra voordeel: zonder hun toestemming kunnen de blote eigenaars niets van het kapitaal afhalen.

Toch zijn er ook nadelen. Bij de huidige lage rentes zakken de inkomsten uit het vruchtgebruik immers. Een overzicht van de huidige vergoedingen op spaarrekeningen en termijnrekeningen vind je trouwens terug op Spaargids.be.

Procedure

Een constructie met blote eigendom - vruchtgebruik kan niet worden opgezet via een handgift. Hierbij wordt een som geld immers fysiek van de ene persoon naar de andere weggeschonken. Die krijgt daardoor even het volle bezit ervan. Als hij het later stort en er een vruchtgebruik aan koppelt, is er sprake van een schenking waarop schenkingsrechten betaald moeten worden.

Ook bij de bankgift, waarbij het geld louter van de ene naar de andere persoon wordt overgeschreven, worden juridisch vragen gesteld.

Het verdient dan ook aanbeveling om een dergelijke regeling via de notaris te laten passeren en schenkingsrechten te betalen. Die bedragen voor de schenking van roerende goederen 3 procent in rechte lijn en 7 procent voor de overdracht aan anderen. Daarmee is men meteen bevrijd van alle erfenisbelasting. Of de vruchtgebruiker daarna nog meer of minder dan drie jaar leeft, maakt geen verschil.

Omweg via Nederland afgesloten

Geruime tijd lag de 'Nederlandse piste' in de bovenste schuif. Daarbij werd de schenking gedaan voor een Nederlandse notaris, waardoor er geen schenkingsrechten betaald dienden te worden. Drie jaar later was de overdracht bevrijd van erfenisrechten.

Die piste is evenwel afgesloten. De Vlaamse Belastingdienst stelt nu dat er ofwel schenkingsrechten ofwel erfbelasting moet worden betaald. Wie nog via een Nederlandse notaris zou passeren, betaalt bij het overlijden van de schenker dus geen schenkingsrechten, maar wel de hogere erfbelasting.

Lees op Spaargids.be ook:

- Welk ziekenfonds geeft grootste voordelen aan jonge papa's en mama's
- 12.830 consumenten tekenen voor behoud minimumrente
- Hoe vind je een slapende rekening weer terug?

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234