Vrijdag 07/08/2020

Hoe richt je vrouwen af?

Als we ervoor kunnen zorgen dat onze partner zijn vuile sokken in de wasmand gooit, voelen we ons misschien veel sexyer na het avondeten

Maureen Dowd

wil haar seksegenoten leren hoe ze hun man kunnen veranderen

V rouwen willen hun mannen kneden tot meer gehoorzame en minder ergerlijke wezens, maar er rijzen zeurderige vragen over zeuren: werkt het wel? En kun je er al mee beginnen tijdens de verkering of wacht je beter tot je getrouwd bent?

In The Break-Up dumpt Jennifer Aniston haar vriendje omdat hij de afwas niet alleen laat staan, maar omdat hij gewoonweg niet wíl afwassen. Maar in Guys and Dolls (musical en film uit de jaren '50, red.) adviseert Adelaide daarmee te wachten omdat "je geen veranderingen kunt aanbrengen aan een jurk die je niet hebt gekocht".

Amy Sutherland vond weerklank met haar jongste column in de Times - nog steeds hoog op de lijst van meest ge-e-mailde stukken - waarin ze schrijft over de manier waarop zij, met succes, de technieken van trainers van exotische dieren toepast om de vervelende trekjes van haar echtgenoot Scott te veranderen. Hij was het proefkonijn voor de methodes die ze ontdekte in een boek over dierentemmers die hyena's pirouettes laten draaien, bavianen laten skaten en olifanten doen schilderen.

"De belangrijkste les die ik leerde van die trainers is dat je gewenst gedrag moet belonen en ongewenst gedrag negeren", schrijft ze. "En inderdaad, je kunt een zeeleeuw niet leren om een bal op zijn neus te laten balanceren door aan zijn kop te zeuren."

Ze begon met 'benaderingen'. Dat betekent dat kleine stapjes naar het uiteindelijke nieuwe gedrag beloond worden. "Bij de baviaan beloon je eerst een sprongetje, dan een grotere sprong, vervolgens een nog grotere sprong", schrijft ze. "Met Scott de echtgenoot ben ik begonnen met het belonen van elk klein gebaar: ook al reed hij slechts één kilometer per uur trager, gooide hij niet meer dan één onderbroek in de wasmand, of was hij een keertje op tijd. Ze leerde ook over het concept 'tegenstrijdig gedrag', waarbij een dier nieuw gedrag wordt aangeleerd dat het ongewenste gedrag onmogelijk maakt. Om ervoor te zorgen dat Scott niet in de weg zou lopen tijdens het koken, zette ze dus een kom chips aan de andere kant van de ruimte.

Zou het zo eenvoudig kunnen zijn? En werkt het ook omgekeerd - kunnen ook mannen hun vrouwen africhten met de technieken van dierentemmers?

Volgens Helen Fisher, antropoloog en auteur van Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love (Waarom we liefhebben: de aard en chemie van romantische liefde), is het gemakkelijker om vrouwen te trainen, omdat "vrouwen beter in staat zijn de emoties in je stem te interpreteren, scherper zien aan de rand van hun gezichtsveld en beter zien in het donker. Alleen al de toon van de man zou al kunnen werken als een beloning." Beide seksen zouden beter het voorbeeld van de dierentemmers volgen en irriterend gedrag negeren.

"Vrouwen zijn verbaal sterker", zegt ze, "maar dat betekent niet dat mannen niet kunnen manipuleren. Ik denk dat beide seksen elkaar manipuleren. Vrouwen zeuren en mannen plagen. Er bestaat een bepaald soort plagen dat een dekmantel is voor zeuren."

Ze stelt vast dat het misschien moeilijk is voor mannen om complimentjes te geven over het vrouwelijke gedrag, omdat vrouwen van andere vrouwen zoveel beleefde of onoprechte complimenten krijgen dat ze immuun zijn geworden voor flatterende woorden.

"Mannen en vrouwen hebben een ander gevoel voor intimiteit", legt ze uit. "Vrouwen halen intimiteit uit persoonlijke contacten. Wij werpen een zogenaamde 'verankerende' blik. Dat is gegroeid uit het feit dat we onze baby al miljoenen jaren voor ons gezicht vasthouden. Mannen vinden intimiteit in gezamenlijke activiteiten, omdat ze al miljoenen jaren in de ogen kijken van hun vijand, zij aan zij met hun vrienden.

"Als man zou ik een vrouw belonen op een manier die vrouwen intiem vinden, rechtstreeks dus. Ik zou op haar toestappen, terwijl ze de vaat doet, haar gezicht vastnemen en zeggen: 'Bedankt om op tijd te komen gisteren. Dat betekende veel voor mij.'" (Je zou haar ook kunnen vertellen dat je de vaat niet alleen zult afwerken, maar dat je dat ook echt graag wilt doen.)

Het africhten van je partner zou wel eens essentieel kunnen zijn in een tijdperk waarin iedereen meer, maar tegelijk ook minder verbonden is met de ander. Een nieuwe studie in het Amerikaanse blad Sociological Review toont aan dat Amerikanen steeds eenzamer en meer geïsoleerd raken, dat mensen rekenen op hun familie en minder goede vrienden, kennissen en buren hebben dan twintig jaar geleden. Wanneer ze hun partner verliezen, valt ook hun volledige sociale vangnet uit elkaar.

"De romantische relatie", zegt Fisher, "is grondiger, gerichter en belangrijker dan ooit. Het is ook het enige onderdeel van ons leven dat we denken te kunnen controleren. Het is heel moeilijk om je baas te veranderen, of de treinconducteur. Maar als we ervoor kunnen zorgen dat onze partner zijn vuile sokken in de wasmand gooit, voelen we ons misschien veel sexyer na het avondeten."

En als ze er dan toch niet in slagen hun vuilekousengewoonte af te leren, laat ons dan hopen dat ze minstens een bal kunnen laten balanceren op hun neus.

Maureen Dowd is columniste van The New York Times.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234