Dinsdag 24/05/2022

Hoe regering van lopende zaken zegen bleek voor EU

Ons land heeft op de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders veel lof geoogst voor de manier waarop België de afgelopen zes maanden zijn functie van EU-voorzitter gestalte heeft gegeven. Een regering van lopende zaken bleek meer een voor- dan een nadeel.

Wat gaat een regering van lopende zaken ervan terechtbrengen? Bij de start van het Belgische EU-voorzitterschap waren er heel veel vragen over de slagkracht van de Belgische regering op het Europees toneel. Zouden de ministers nog wel gemotiveerd zijn om zich in te spannen voor Europa? Hadden ze als ontslagnemend minister wel voldoende gezag om besluitvorming tot een goed einde te brengen?

En wat blijkt zes maanden later? De regering-Leterme heeft beter gepresteerd dan zelfs de meest uitgesproken optimist had kunnen verwachten. De doelstellingen die de Belgen zich vooraf hadden gesteld, werden alle ingelost.

“Maar liefst vijftig dossiers hebben we in Europa gedeblokkeerd”, zei premier Yves Leterme (CD&V) op de Europese top, waar de Belgen uitgebreid applaus kregen van hun collega’s. “Dit is een uitstekende score voor de Europese Unie.”

Het kabinet van lopende zaken bleek dus eerder een zegen dan een vloek. Tal van ministers hadden de handen vrij om zich volop te gooien op hun Europese opdracht. Dankzij het puike werk kon ons land een stuk van zijn door communautaire twisten besmeurde imago opvijzelen.

Prestaties

Uitblinker in het Belgische team was minister Didier Reynders, die zijn ervaring als ‘ancien’ binnen de invloedrijke EU-raad Financiën aanwendde voor het voorzitterschap. Hij slaagde erin om akkoorden te bereiken over Europese toezichthouders op de financiële sector, op hefboomfondsen en ratingbureaus, drie belangrijke thema’s in de nasleep van de financiële crisis.

Verder staan met stip in het Belgische rapport Yves Leterme, Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Melchior Wathelet (cdH) en Steven Vanackere (CD&V).

Economieminister Van Quickenborne haalde het dossier van het Europees patent van onder het stof. Met 25 landen (Italië en Spanje doen niet mee) heeft hij een akkoord om een Europees patent na decennia van discussie eindelijk te lanceren.

Premier Leterme en staatssecretaris voor Begroting Wathelet slaagden erin om alsnog een akkoord te bereiken tussen Europees Parlement en de lidstaten over de begroting van volgend jaar, ondanks het feit dat de twee partijen op aanvaringskoers zitten.

Vanackere zorgde ervoor dat Catherine Ashton, die een jaar geleden aantrad als Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, eindelijk met haar opdracht kan beginnen.

In dienst van Van Rompuy

De Belgen stonden het voorbije half jaar vooral ten dienste van Herman Van Rompuy. Ze hadden zich voorgenomen om als roterend voorzitter de Europese instellingen beter te laten werken. Van Rompuy werd geen strobreed in de weg gelegd om zijn gezag als voorzitter van de Europese Raad te vestigen. Het Belgische voorzitterschap van de Unie nestelde zich doelbewust in de schaduw van de voormalige Belgische premier.

En daardoor bleef het werk van de Belgen, gesteund door een legertje van diplomaten, vaak onzichtbaar voor het grote publiek. Uit de jongste VRT-enquête blijkt dat slechts een kleine meerderheid van de Vlamingen (59 procent) weet had dat ons land de afgelopen zes maanden EU-voorzitter was. Sinds het aantreden van een permanente voorzitter van de Europese Raad is het roterende voorzitterschap een groot stuk van zijn zichtbaarheid verloren. Het is wat meer technische functie geworden, opgenomen door landen die achter de schermen compromissen zoeken.

Het contrast met het vorige voorzitterschap van ons land in 2001 is erg groot. Toen tekende Guy Verhofstadt met de Verklaring van Laken een visionaire visie uit, die jaren later leidde tot het Verdrag van Lissabon.

België volgde Spanje als voorzitter op. Vanaf 1 januari is het de beurt aan nieuwkomer Hongarije. “Het Hongaarse voorzitterschap wordt even goed als het Spaanse, en maar een heel klein beetje minder dan het Belgische”, grapte Van Rompuy gisteren na afloop van de top.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234