Woensdag 23/06/2021

Migratie

Hoe rechtse kritiek op VN-verklaring weerklank krijgt bij N-VA

Alexander De Croo (Open Vld) wil de verklaring ondertekenen, maar Theo Francken en Jan Jambon (N-VA) hebben hun twijfels. Beeld Tim Dirven
Alexander De Croo (Open Vld) wil de verklaring ondertekenen, maar Theo Francken en Jan Jambon (N-VA) hebben hun twijfels.Beeld Tim Dirven

Het is niet zeker dat ons land de VN-verklaring over migratie zal ondertekenen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) zei eerder van wel, maar na kritiek uit rechtse hoek zegt de N-VA dat de beslissing opnieuw moet worden bekeken.

“Zaken grondig bekijken is altijd een goed idee.” Met dat zinnetje geeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op Twitter aan dat de federale regering nog eens goed moet nadenken voor ze het VN-migratiepact ondertekent. In zijn bericht verwijst hij naar gelijksoortige twijfels in de Nederlandse regering.

Alles draait rond het Global Compact for Migration, een VN-verklaring die op 10 en 11 december ter ondertekening voorligt in de Marokkaanse stad Marrakesh. Het akkoord bevat afspraken om de mensensmokkel tegen te gaan en legt een aantal minimumvereisten vast waaraan landen moeten voldoen in hun omgang met vluchtelingen.

De bedoeling is het verantwoordelijkheidsbesef omtrent migratie te stimuleren. Zo beloven de ondertekenaars dat ze de nodige basisvoorzieningen zullen verschaffen en dat ze bereid zijn mee te werken als migranten uit hun land worden teruggestuurd.

Maar het akkoord botst op kritiek in rechtse kringen. Het zou te weinig een onderscheid maken tussen legale en illegale migratie. Daardoor zou het illegale migratie aanwakkeren. Ook is er discussie over het bindende karakter van het document. Officieel is het juridisch niet bindend, maar volgens critici vormen de internationale beloftes de facto een inperking van de soevereiniteit.

Regenboog naar de hel

Meer fundamenteel luidt de kritiek dat de Verenigde Naties te veel pro migratie zijn. Onder andere de Identitäre Bewegung, een grensoverschrijdende beweging die rechts-radicalen in Europa groepeert, voert fel campagne tegen de verklaring. In haar ogen vormen de VN een idealistische club die blind is voor de dagelijkse migratieproblemen.

In ons land is Dries Van Langenhove, de oprichter van de rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden, een vocale tegenstander. Vlaams Belang-woordvoerder Sam van Rooy noemt het akkoord “een regenboogkleurige weg geplaveid met goede bedoelingen die rechtstreeks naar de hel leidt”.

In december 2017 trokken de Verenigde Staten zich uit de onderhandelingen terug omdat de afspraken in strijd zouden zijn met de Amerikaanse migratieregels. In juli volgde Hongarije. En vorige week maakte ook de Oostenrijkse kanselier Sebastien Kurz duidelijk dat zijn regering van de conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ niet naar Marrakesh zal afzakken.

Sindsdien blijven de dominostenen vallen. Afgelopen vrijdag zei de Tsjechische minister-president dat hij zijn land uit de gesprekken wil terugtrekken. Zaterdag verklaarde de Poolse premier dat zijn handtekening erg onwaarschijnlijk is. En ook Nederland lijkt te wankelen. De liberale staatssecretaris van Justitie laat nu eerst uitzoeken of het verdrag wel of niet bindend is.

Met veel overtuiging

En België? Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) liet vorige week weten dat hij het akkoord “met veel overtuiging” zal ondertekenen. “Migratie-uitdagingen los je als land niet in je eentje op. Er is net meer internationale samenwerking nodig, niet minder”, verkondigde hij.

Maar het lijkt erop dat De Croo te snel heeft gecommuniceerd. Volgens staatssecretaris Francken ligt de ondertekening nog niet vast. “De Belgische regering moet haar standpunt nog innemen”, schrijft hij op Facebook.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) treedt zijn partijgenoot bij. “Nu Oostenrijk afhaakt, zijn er toch wel wat twijfels gerezen. Dat land had het akkoord in naam van de EU onderhandeld", zegt zijn woordvoerder. Volgens Jambon werpt de exit van Oostenrijk “een heel ander licht” op de zaak. “Er zijn nu toch wel wat juridische implicaties die eerst onderzocht moeten worden.”

Elders in de regering valt te horen dat het Belgische standpunt al een tijdje vastligt. Het werd afgeklopt in de zogenaamde ‘Coormulti’, een politiek overlegorgaan waarbij de kabinetten van de premier en verschillende ministers waren betrokken. Bij de N-VA zouden ze de conclusies nooit ter discussie hebben gesteld. Mede daarom lijken de andere partijen niet meteen bereid de discussie open te breken.

In liberale hoek reageerden ze gisteren schamper op de koerswijziging van de N-VA. “Ze hebben nooit een kik gegeven. Maar nu posterboy Kurz op een populistische manier afstand neemt van het verdrag, schieten ze plotseling in een kramp”, klonk het.

De bal ligt nu in het kamp van premier Charles Michel (MR). Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234