Maandag 19/04/2021

Reconstructie

Hoe ravers de politie zelf op het spoor brachten van de grootste lockdownparty van Europa

De Franse Gendarmerie omsingelt de laatst overgebleven feestvierders in de 'leegstaande' hangar in Lieuron. Zo'n 2.500 jongeren vierden hier nieuwjaar, 36 uur aan een stuk. Beeld AFP
De Franse Gendarmerie omsingelt de laatst overgebleven feestvierders in de 'leegstaande' hangar in Lieuron. Zo'n 2.500 jongeren vierden hier nieuwjaar, 36 uur aan een stuk.Beeld AFP

In Frankrijk is zaterdagochtend een einde gekomen aan de grootste lockdownparty sinds de uitbraak van het coronavirus. De illegale technofuif startte op oudejaarsavond en duurde liefst 36 uur. De 2.500 aanwezigen, onder hen ook Belgen, overtraden ongeveer álle geldende coronamaatregelen en keerden zich tegen de gendarmerie toen die de boel wilde stilleggen. Voor de politie zat er daardoor niet anders op dan te wachten tot het feestje ‘vanzelf’ zou stoppen. De balans na anderhalve dag fuiven: drie gewonden agenten, één uitgebrande politiecombi en 1.200 processen-verbaal.

Breed lachend, de handen losjes in de broekzak. Het was op hun dooie gemakje dat de feestvierders zaterdagochtend één voor één uit de tot dancing omgebouwde hangar sloften. Alsof ze niet wisten dat de politie hen al 36 uur omsingeld had, en dat de ogen van de halve wereld intussen op hen gericht waren. Met 2.500 waren ze, de jongeren uit bijna heel Europa die van donderdagavond tot zaterdagochtend het nieuwe jaar inzetten op de grootste lockdownparty tot dusver. “Et alors?”, haalde één van hen, Maxence, laconiek de schouders op. “We hebben toch niemand gedwongen om te komen meefeesten? Wij wilden dit, dus wat is het probleem?”

Festival in ‘leegstaande’ hangar

Het waren de feestvierders zélf die donderdagavond de aandacht van de politie hadden getrokken, door tientallen filmpjes van de illegale fuif op sociale media te zetten. Daarop waren pompende technobeats te horen, en zwetende lijven te zien die dansend tegen elkaar kronkelden. De Franse gendarmerie wist niet wat ze zag. De beelden hadden veel weg van een festival, terwijl er alleen in eigen bubbel mocht gevierd worden. Dankzij de locatie die bij de filmpjes stond, hadden ze niet veel moeite om te achterhalen waar dat ‘festival’ precies plaatsvond: op de industriezone van Lieuron, een klein stadje zo’n veertig kilometer ten zuiden van de Bretoense stad Rennes.

Geen mondmaskers, geen social distance, en al helemáál geen 'feest in eigen bubbel'. De gendarmerie wist niet wat ze zag toen deze filmpjes op oudjaarsavond opdoken op sociale media. Beeld AFP
Geen mondmaskers, geen social distance, en al helemáál geen 'feest in eigen bubbel'. De gendarmerie wist niet wat ze zag toen deze filmpjes op oudjaarsavond opdoken op sociale media.Beeld AFP

De omvang werd pas écht duidelijk toen de agenten ter plaatse een kijkje gingen nemen. De parking stond bomvol auto’s, campers en festivaltentjes. De politie noteerde nummerplaten uit heel Frankrijk, en ook uit België, Spanje en Groot-Brittannië. In de ‘leegstaande’ hangar even verderop waren liefst 2.500 mensen het nieuwe jaar aan het in dansen, van social distance was geen sprake. Een snelle blik in de zaal leerde dat zo goed als niemand een mondmasker droeg, en bij de weinigen die er wél eentje bij hadden, bungelde dat losjes onder de kin. Alle 150 beschikbare politieagenten uit de omgeving werden opgetrommeld, maar dat bleek niet voldoende om het feest een halt toe te roepen.

Drie politieagenten gewond

Want alle aanwezigen keerden zich tegen de politie. Ze bekogelden hen met flessen en stenen, en verwondden daarbij drie agenten. Kort na middernacht staken enkele feestvierders ook nog een politiecombi in brand, tot groot jolijt van de rest: ‘Bonne année, des gendarmes!’ Voor de politie zat er niets anders op dan zich terug te trekken. “De fuivers waren gewoon met té veel”, zegt Emmanuel Berthier, prefect van Ille-et-Vilaine en Bretagne. “Ze gedroegen zich vijandig, zelfs ronduit gewelddadig. De kans dat het volledig uit de hand zou lopen als onze agenten de zaal zouden binnenvallen, was te groot.”

De aanwezigen bekogelde de politie met flessen en stenen, en staken ook politiecombi in brand. Die werd daarna bespoten met graffiti. Drie agenten raakten gewond.  Beeld AFP
De aanwezigen bekogelde de politie met flessen en stenen, en staken ook politiecombi in brand. Die werd daarna bespoten met graffiti. Drie agenten raakten gewond.Beeld AFP

Daarom besliste de politie om te wachten tot het nieuwjaarsfeestje ‘vanzelf’ zou stoppen. Reddingswerkers haastten zich nog wel naar Lieuron, en zetten in een hoekje van de hangar inderhaast een ‘coronastand’ op. Veel meer dan een tafeltje met daarop wat handgel en mondmaskers was dat niet, maar op die manier hoopten ze het risico op een snelle verspreiding van het virus toch nog enigszins te beperken. Want de feestvierders wisten van geen ophouden. Het feest dat donderdagavond al om 18 uur van start was gegaan, duurde ook vrijdag nog een hele dag én nacht voort.

Gevlucht via gat in omheining

Pas even voor 6 uur zaterdagochtend, zo’n 36 uur nadat het feest was begonnen, zette de organisatoren de muziek uit. Want ze hadden gezien dat de politie op alle invalswegen van en naar de hangar wegblokkades had opgezet, om iedereen die het feest verliet op de bon te kunnen slingeren. En dus laadden ze de discobar in een vrachtwagen, en knipten ze een groot gat in de omheining rond de industriezone. Zo creëerden ze een ‘nooduitgang’ waarlangs ze ongemerkt de aanpalende snelweg op konden en uit handen van de politie bleven. Sommige feestvierders volgden dat voorbeeld, en vluchtten via datzelfde gat weg.

De resterende fuivers kregen allemaal een coronaboete van 135 euro. In totaal werden er meer dan 1.200 processen-verbaal opgemaakt. De organisatoren riskeren een boete van maximum 1.500 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234