Maandag 14/06/2021

'Hoe raar het ook klinkt: door de tsunami wordt het leven ginds beter'

De Belgen tastten afgelopen jaar massaal in hun portefeuille ten voordele van de slachtoffers van de tsunami. Om critici, die betwijfelen dat het geld goed besteed wordt, de mond te snoeren, besloot het collectief van hulporganisaties enkele gulle gevers naar ginder te sturen om met eigen ogen te zien wat er met de giften gebeurde. Vorige maand stapten tien geëngageerde Belgen, aangewezen door het lot, op een vlucht richting Indonesë en Sri Lanka.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Plots kreeg ze telefoon. Of ze mee wilde naar Zuidoost-Azië. "We dachten dat het een grap was", zegt Colette Dewilde, in het dagelijks leven diëtiste in een instelling voor mentaal gehandicapten, "maar toen we een beetje meer informatie opzochten op internet bleek het allemaal te kloppen." Toen Dewilde begin dit jaar haar storting deed ten voordele van de tsunamislachtoffers had ze er nooit aan gedacht om ter plekke te gaan zien hoe haar geld gebruikt werd. "Oh nee, "zegt ze. "Ik ben wel altijd erg geëngageerd geweest, niet een van de mensen die denkt: ik geef niks want dat geld valt toch in verkeerde handen. Ik wilde dan ook direct meegaan maar het was wel een hele cultuurshock. Ik was nog nooit zover geweest. Mijn vakanties beperken zich meestal tot Frankrijk."

Ook voor Jan van Landeghem kwam de reis als een verrassing. Van Landeghem is componist, directeur van een muziekschool en lid van de raad van Sabam. "Sabam heeft 25.000 euro geschonken en er werd ons gevraagd om iemand mee te sturen. Nu, de rest van de raad van bestuur is al behoorlijk oud en eerlijk gezegd, dit is geen reis voor een zestiger. De hygiënische omstandigheden ginds zijn erbarmelijk."

Dewilde trok met anderen naar Sri Lanka, Van Landeghem naar het zwaar getroffen Banda Atjeh in Indonesië. Het verschil is treffend: de groep die naar Sri Lanka trok komt terug met verhalen vol hoop en enthousiasme. Zij die de getroffen gebieden in Indonesië bezochten hebben het over de apathie bij de slachtoffers. "Wij hebben een vrouw bezocht die voor de ramp een traiteurszaak had. Alles was vernield maar na een tijdje had ze weer kookpotten maar nog geen ijskast. Dat lijkt essentieel voor een traiteurszaak maar niet voor haar. Ze kookte gewoon wat ze kon en hoopte op den duur genoeg geld te sparen om een ijskast te kopen. Als ik de beelden zie, lijkt het mij logisch dat de mensen in Sri Lanka positiever zijn. De schade was beperkter. Wij moesten zoeken om nog puin te vinden terwijl ze in Indonesië nog volop in de eerste fase van de hulpverlening zitten."

"Wij werden inderdaad vooral geconfronteerd met een enorme apathie bij de mensen die in de tentenkampen zitten", vertelt Van Landeghem. "Ze wachten op hun toekomst maar de papiermolen waar ze door moeten is enorm. Het duurt erg lang voor de regering het land opnieuw verdeelt. Zij die vroeger niks hadden, moeten nu opnieuw achteraan aanschuiven. Nieuwe huizen worden eerst toegewezen aan mensen die vroeger eigenaar waren."

En dan is het nog maar de vraag wat voor huizen dat zijn. Over het werk van de hulporganisaties, niets dan lof maar wat de regering uitvoert kan op kritiek rekenen. "In de streek van Banda Atjeh zijn ze nu 500 huizen aan het bouwen", vertelt Van Landeghem. "Vier arbeiders bouwen gedurende twee maanden aan een huis. Kostprijs: 4.000 dollar. De funderingen van zo'n nieuwbouw zijn amper 40 centimeter. Bij de volgende orkaan waait dat zo weg. Ik heb daar mijn vragen bij."

"De wederopbouw gaat traag", vervolgt hij. "Sri Lanka is toeristisch. De wegen zijn goed. Om in Banda Atjeh te geraken moet je over erbarmelijke toegangswegen." En dat zorgt voor hallucinante beelden: zo staat er bijna een jaar na de ramp een vrachtschip in het centrum van de stad Medan. "De kustlijn is een kilometer landinwaarts opgeschoven. Dat schip is tijdens de tsunami de stad in gekatapulteerd. De klap moet enorm geweest zijn. Ik spreek hier echt over een mastodont van een vrachtship, hé. En dat staat daar gewoon nog steeds." Maar toch is de balans positief. "Het klink raar maar door de tsunami wordt het leven ginds beter. De buitenlandse hulpverlening draait goed. Voordien was het een vergeten gebied dat ten onder ging aan oorlog", zegt Van Landeghem. "Nu heeft iedereen er aandacht voor en wordt het beter dan het vroeger ooit geweest is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234