Zaterdag 31/10/2020

ReconstructieOverlegcomité

Hoe premier De Croo onder druk van de alarmerende cijfers besloot fors in te grijpen

De Croo aan het woord tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.Beeld ISOPIX

Tijdens een lange vergadering van het Overlegcomité werd stevig gediscussieerd over het al dan niet sluiten van de horeca. Vooral premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) drukten het gaspedaal in. 

“We zullen allicht ergens landen tussen Frankrijk en Nederland”, was vooraf de voorspelling in politieke middens. Onze buurlanden kondigden de voorbije dagen striktere coronamaatregelen aan. De Nederlandse minister-president Mark Rutte verplichtte de horeca om te sluiten, de Franse president Emmanuel Macron legde in negen grootsteden de avondklok op. Ons land doet dubbel zo fors en combineert de beide maatregelen, met een reeks andere verstrengingen erbovenop.

Premier De Croo gaat daarmee erg ver. Hij hanteerde het principe van ‘no regret’.  Beter nu ingrijpen, want als je nog even afwacht om later nog wat extra te verstrengen, is het mogelijk al te laat. De Belgische coronacijfers zijn slecht. “Op alle vlakken slechter dan in maart”, zei De Croo op de persconferentie. Om een idee te geven: er zijn nu 1.949 mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie 327 op intensieve zorg. Op de dag dat de lockdown toen inging, waren er dat respectievelijk 634 en 130. De cijfers zijn zowat de slechtste van de EU, dus ook slechter dan in Frankrijk en Nederland.

Het besef was er: zonder fors ingrijpen verliest ons land compleet de controle. En dan zou de schade, ook economisch en maatschappelijk, veel groter zijn. “Zonder gezondheid geen vrijheid, geen geluk en geen leven”, zei De Croo.

Horeca

Toch is er stevig gediscussieerd over het al dan niet openhouden van de horeca op het Overlegcomité. Het is daar waar de toppers uit de federale, Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen de knopen doorhakken. Terwijl er zeker vanuit de Vlaamse regering druk was om cafés en restaurants open te houden, zij het onder strikte voorwaarden, drongen vooral De Croo zelf en Vandenbroucke aan op een volledige sluiting. De meeste besmettingen gebeuren in het gezin, zo is hun analyse, maar het virus wordt daar vaak geïntroduceerd na een horecabezoek. Bovendien is in Nederland gebleken dat vroegere sluitingsuren de snelle verspreiding van het virus niet konden stoppen.

Voor Vandenbroucke en De Croo is het zaak om op alle mogelijke manieren de explosief stijgende viruscurve plat te kloppen. Daarom kiezen ze voor een soort maatschappelijke lockdown, geen economische. De twee kwamen tot dat besef toen ze woensdag een toelichting hadden gekregen van experts in het UZ Antwerpen, waar ze met hun neus op de alarmerende cijfers werden gedrukt. 

Dat er ruime compensatiemaatregelen komen voor de horeca, moet de pil verzachten. Zo verdubbelt de federale regering onder meer het bedrag van het overbrugggingskrediet en komt ook de Vlaamse regering met een extra tegemoetkoming. Het argument is daar: met beperkte openingsuren en mensen die sowieso thuisblijven vanwege een rondrazend virus, zou de horeca misschien nog meer verlies lijden. De avondklok werd bijkomend opgelegd om te vermijden dat mensen thuis nog feestjes zouden organiseren.

Vlaams versus Franstalig

Daarnaast werd er nog hard gebikkeld over thuiswerk. Vooral de Franstalige partijen wilden dat verplichten, maar de Vlamingen trokken aan de rem. Als je dat absoluut verplicht, dreigen sommige bedrijven stil te vallen. Daarom is het nu “de regel”, maar enkel voor “functies die zich ertoe lenen”. Ook was er debat over de vraag of evenementen nog konden doorgaan, waar opnieuw de Franstaligen strenger waren. 

Hoewel de debatten fel waren, werd het niet politiek. N-VA zit federaal in de oppositie, maar zit met Vlaams minister-president Jan Jambon wel mee aan de knopen in het overlegcomité. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever was aanwezig bij het bezoek aan het UZ in Antwerpen. Daar groeide het besef dat ze elkaar beter het leven niet zuur te maken bij de aanpak van de coronacrisis. Er staat te veel op het spel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234