Zaterdag 18/09/2021

Aanslagen Brussel

Hoe praat u met uw kinderen over de aanslagen?

null Beeld EPA
Beeld EPA

Wat zeg je aan je kinderen wanneer explosies vlakbij mensen doden en verwonden? En hoe? "Geruststellen zonder te minimaliseren is cruciaal, net zoals het kind zelf vragen hoe het zich erbij voelt", zegt kinderpsychologe Mileen Janssens. "Wees een gids die aanvoelt wat dit speficieke kind aankan."

Voor wie kinderen heeft, is opstaan met bomexplosies in de hoofdstad en op de luchthaven van waar je misschien op vakantie zou vertrekken ook meteen een oefening in opvoeden. Bij kinderen kan dit soort nieuws intenser binnenkomen en hen zelfs traumatiseren. Net zoals bij volwassennen, reageert het ene kind door zich af te sluiten of net heel vrolijk te doen, terwijl het andere angstaanvallen krijgt en nog een derde honderden vragen stelt.

"Geruststelling is cruciaal", zegt Janssens. "Niet zomaar wat sussen, wel zeggen dat je er bent, dat ze veilig zijn en dat je samen met hen het nieuws zult verwerken. Bied een omarming, al dan niet letterlijk en vraag je kind wat het al weet en hoe het zich daarbij voelt. Dus wanneer je ziet dat je kind angstig is, probeer dat te dempen. Maar zeg dan niet: 'We kijken niet naar het nieuws', wel: 'Ik zal eerst kijken en dan gaan we erover praten en misschien wil je dan zelf kijken of niet.' Wanneer je kind zich afsluit, zeg dan misschien: 'Door te doen alsof er niets aan de hand is gaat het niet weg.' Maak met andere woorden duidelijk dat je je kind hierdoor gidst, zonder dingen weg te stoppen maar wel met extra aandacht voor wat té zwaar zou kunnen zijn."

Opletten met details

Een ander aandachtspunt is je eigen nieuwshonger. Volwassenen willen alles meteen in detail weten, maar een kind krijgt veel sneller een indigestie van dit soort permanente nieuwsstroom. "Vraag hen er eerst over na te denken en zelf mee te beslissen of ze het nieuws nu meteen willen zien", zegt Janssens.

Te zwaar in die stroom zijn doorgaans details en beelden. Lichamen. Bloed. "Ik denk dat alle kinderpsychotherapeuten de media nu willen oproepen zeker op te letten met beelden en te veel details. Als ouder scherm je kleine kinderen daar best voor af", zegt Janssens. Zeker beelden op sociale media zonder woorden of uitleg kunnen erg heftig binnenkomen.

En er zijn ook inhoudelijke vragen. Niet zelden krijg je als ouder een spervuur te verwerken, met als hoofdvraag: 'Waarom?' Janssens: "Dat is een moeilijke, maar je kunt het niet uit de weg gaan want dan wordt een kind nog angstiger."

De belangrijkste tips

• Scherm kleine kinderen af van info en vooral beelden.
• Vertel geen dingen die hen banger kunnen maken.
• Stel gerust. Minimaliseer niet maar relativeer wel.
• Vraag hen zelf wat ze al weten en hoe ze zich daarbij voelen.
• Antwoord eerlijk op vragen en selecteer de info die je daarnaast geeft.

"Jaloers"

Aan kleinere kinderen kun je volgens de psychologe zeggen dat sommige mensen heel erg jaloers zijn. "Dat kennen ze. Je kunt uitleggen dat wanneer iemand erg jaloers is en zich aansluit bij een groep mensen die dat ook zijn, zij nog vlugger uitschieten en kwaad worden, zoals iedereen dat wel eens heeft. Dat is herkenbaar."

"Tegelijkertijd kun je erbij zeggen dat die mensen die zo kwaad en jaloers zijn wapens kregen van anderen. Zoiets is beter dan een kind de boodschap geven: 'Hier hebben wij niets mee te maken, wij zijn de goede mensen en zij de slechte'. Wanneer je het zo uitlegt dat een kind er zich iets bij kan voorstellen, neemt dat een stuk angst weg."

Met pubers moet je misschien aan de slag met meer existentiële vragen zoals 'Hoe komt dit?', 'Kan ik zelf iets doen?', 'Is alles dan zo fragiel?', 'Gaat de wereld eraan?' Janssens: "Hier is het belangrijk niet alleen op die vragen in te gaan maar er hen ook op te wijzen dat dit erg griezelig maar ook erg uitzonderlijk is."

Om 16.25 uur is er een extra uitzending van het jeugdjournaal Karrewiet op Ketnet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234