Maandag 25/01/2021

Hoe overleven zij de Gentse Feesten?

De komende tien dagen barst in Gent opnieuw het grootste culturele volksfeest van Europa los. Meer dan anderhalf miljoen feestvierders zullen er genieten van stapels gratis concerten, tientallen theatervoorstellingen en dolle ambiance. De Morgen vroeg aan tien notoire Feestengangers hoe zij de Gentse Feesten beleven en overleven. Thomas Dierckens

Danny Mommens

(Vive la Fête)

'Veel te gevaarlijk voor mij'

"Dit jaar zal ik proberen om een keertje niet te gaan. We hebben deze zomer nogal een zware kalender met veel optredens en een mens moet toch een min of meer frisse kop hebben om te repeteren. De 22ste vertrekken we op vakantie, dus kunnen we in principe alleen maar de eerste week gaan. Of niet gaan, want we moeten echt nog veel repeteren. We spelen op de nationale feestdag en als je voor de koning speelt, moet het toch goed zijn. Al is het toch verleidelijk, ik zal me serieus moeten inhouden. Misschien ga ik de eerste dag eens piepen. Maar nee, dat is veel te gevaarlijk voor mij. Dan kom ik weer alleman tegen en hang ik om negen uur 's morgens nog rond op de Vlasmarkt. Ik woon nu ook op de buiten en het is niet echt verstandig om na een nacht doorzakken met uw zatte kloten naar huis te rijden. Tien jaar geleden feestte ik nog de hele tiendaagse lang. Sindsdien heb ik elk jaar een dagje minder gevierd. Als ik goed reken, heb ik dus nog een dag te gaan. Allee, ik zal dus toch eens naar Gent afzakken. Maar daarna is het gedaan."

Frank Beke

(burgemeester)

'Met

oordopjes slapen'

"Het zal u verbazen, maar de Gentse Feesten staan bij mij gelijk aan heel hard werken. Elke ochtend hebben we een vergadering over de veiligheid, waarop we eventuele problemen evolueren en vooruitblikken op de dag die komt. Op topdagen bezoeken meer dan 200.000 mensen de Feesten, dus moet je ervoor zorgen dat er niets fout kan lopen. Toch ben ik er nooit helemaal gerust op. Het blijft een immense verantwoordelijkheid om die tiendaagse in goede banen te leiden. Na het werk probeer ik zoveel mogelijk mee te pikken van de Feesten zoals volkstheater en enkele optredens op Blue Note. Als centrumbewoner zit ik midden in het feestgedruis. Voor drie uur 'snachts hoef ik niet te denken aan slapen. Vorig jaar is het twee keer voorgevallen dat mijn vrouw en ik niet eens uit ons appartement raakten door de mensenmassa. Vakantie nemen tijdens de Feesten zal ik nooit doen, ook niet als ik burgemeester af ben. Daarvoor ben ik te veel gehecht aan die mengeling van volksvertier en cultuur. Dan slaap ik nog liever met oordopjes in."

Gerald Claes

(cafébaas Charlatan)

'Met vier uurtjes slaap kom ik toe'

"De Gentse Feesten zijn een enorme sneltrein voor mij, een roes die bijna twintig dagen duurt als je de opbouw en afbraak meetelt. In de Charlatan duren de Feesten ook drie dagen langer. We zijn donderdagavond al begonnen en tappen dinsdagmiddag de laatste pint. Het allerlaatste optreden van de Feesten kun je bij ons meepikken. Gemiddeld slaap ik dan drie à vier uur per nacht en daar kom ik wel mee toe. Mijn dagen eindigen om twee uur 's middags en beginnen alweer om zes uur 's avonds. Als je goed eet en niet al te veel drinkt, lukt dat wel. De Vlasmarkt blijft de tofste plek tijdens de Feesten. Alle andere pleinen moeten om drie uur stoppen, wij mogen tot acht uur 's morgens doorgaan in één grote openluchtfuif. Na de Feesten moet ik altijd afkicken, zeker nog twee weken. In augustus sluiten we de Charlatan, maar ons kleiner café, De Jos, blijft wel open. Het zal dan toch al een beetje rustiger zijn."

Isolde Lasoen

(Daan)

'Van optreden naar optreden'

"Meestal treed ik met verschillende groepen negen tot tien keer op tijdens de Feesten, dus veel tijd blijft er niet over. Dit jaar zal ik iets meer tijd hebben omdat ik maar vier keer op het podium sta in Gent en drie keer op andere festivals in diezelfde periode. Zo hoop ik eindelijk eens op Blue Note te raken. Als ik naar de Feesten ga, is het vooral om van het ene optreden naar het andere te gaan. Zomaar wat rondlopen is niets voor mij, omdat ik niet goed tegen massa's kan. Echt zwaar uitgaan doe ik ook niet, omdat ik bijna geen alcohol drink. Toch blijven de Feesten zeer vermoeiend. Slapen en eten doe je vooral wanneer het uitkomt. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, want van al die rommel die ze verkopen, krijg je niet veel energie. Al kan ik er niet aan weerstaan om elk jaar een vette hamburger naar binnen te spelen."

Luc De Vos

(Gorki)

'Naar de schone meisjes kijken'

"Ik ga al 25 jaar lang de volle tien dagen. Begin jaren zeventig ging ik als kindje samen met mijn moeder naar al die rare hippies kijken. Toen heb ik echt een schrikbeeld opgelopen van de Feesten, maar sinds halfweg de jaren tachtig ben ik er volledig aan verknocht. Het is een goddelijke combinatie van pensenkermis en toffe dingen die het hogere geestelijke aanspreken zoals optredens van muzikanten uit de Balkan. Toch ongelofelijk dat wij die jongens hier kunnen zien. Maar ik hou evengoed van Ronny Derby en zijn twee Marina's op het Veerleplein. Zolang de mensen zich amuseren, is het goed. Ik ben niet iemand die pas om een uur 's nachts naar de Feesten gaat. Het liefst van al ga ik in de namiddag naar het Baudelopark om er te genieten van de schone meisjes. Er zijn daar namelijk altijd dansinitiaties. Daarna ga ik meestal naar Sint-Jacobs of de Oude Beestenmarkt voor de optredens. Als je het niet elke avond tot tien uur 's morgens trekt, haal je de tien dagen wel."

Veerle Devos

(Use-It)

'Degoutant lekkere boterhammen eten'

"Als ik mij zomaar in de Feesten smijt, dan plak ik elke nacht tot tien uur 's ochtends op de Vlasmarkt en jaag ik er een fortuin aan Irish coffees door. Nog een geluk dat ik van alles te doen heb, zoals elke avond op de Feesten gratis nachtprogramma's van Use-It uitdelen. Tussendoor ga ik naar optredens, vooral op de Vlasmarkt en Boomtown. Ik probeer ook zo vaak mogelijk het moment suprême om halfvier op de Vlasmarkt mee te maken: een verrassende act te midden van het feestgewoel. Zo komt de eerste nacht Jezus de Vlasmarkt inwijden, op de 21ste worden er vlaspopjes in het publiek gegooid waarvan er enkele 25 euro bevatten, er komt ook een slipjesworp, iets met een vliegende piano en nog meer leutige dingen. Ik ga ook een paar keer dansen op 10 Days en ik ga naar Blue Note. Jim Rose Circus staat ook op mijn programma. Naar Blind Aid en Crème Brûlée ga ik ook zeker kijken. Nog een aanrader, voor wie er kloek op wil staan: ga botrammen mee uufflakke eten in de botrammencaravan op de Vlasmarkt. Degoutant lekker!"

Frederik Sioen

(Sioen)

'Je moet je ritme verleggen'

"Hoe ik de Gentse Feesten overleef? Amper. De truc is om je ritme te verleggen, zodat de dag nacht wordt en de nacht dag. Alle muzikanten van de groep gingen deze week veel slapen zodat ze fris aan de Feesten konden beginnen. Ervaren Feestengangers weten ook dat ze er niet de eerste dag al in moeten vliegen. Het is beter om traag op te bouwen en je de laatste dagen volledig te laten gaan. Op het einde is het altijd wel doorbijten en heb je toch al wat Irish coffees nodig om wakker te blijven. De Vlasmarkt is voor mij de centrale plek van de Feesten. De enige bruine kroeg in de open lucht van het hele land! Het toffe daar is dat je voortdurend mensen tegenkomt, zoals mijn schoolkameraden van vroeger. Elk jaar houden we er reünie zonder dat we daarvoor hoeven af te spreken. Het blijft een uniek festival: overal in de stad kun je gratis optredens meepikken van de meest uiteenlopende genres, zijn er theatervoorstellingen en kom je straatartiesten tegen. Alleen al rondwandelen in de stad is een belevenis."

Mich Walschaerts

(Kommil Foo)

'Geen braspartijen meer'

"De laatste jaren ga ik op een heel andere manier naar de Gentse Feesten in vergelijking met vroeger. Aangezien ik elke avond moet spelen, moet ik me toch een beetje inhouden. Ik probeer daarom meer voor het culturele te gaan dan voor de braspartijen. Maar echt ontsnappen aan de Gentse Feesten zal ik nooit. Ik woon in het centrum, dus als ik na het optreden van Kommil Foo naar huis ga, passeer ik sowieso langs verschillende pleinen. Vroeger ging ik veel zwaarder uit tijdens de Feesten, maar nu gaat dat niet meer. We zijn ondertussen ook al tien jaar ouder. Ik weet nog dat we soms onze snaren twee noten lager stemden als ons stembereik het liet afweten doordat we de avond ervoor te diep waren doorgezakt. Nu zou ik dat nooit meer doen uit respect voor ons publiek. De laatste drie jaar heb ik bijna niets meer gedronken tijdens de Feesten, al blijft het soms moeilijk om me niet te laten meeslepen. Voor Kommil Foo zijn de Feesten altijd een hoogtepunt. Het publiek is veel enthousiaster en na de eerste minuut is het al koekenbak."

Murielle Scherre

(la fille d'O)

'Bloednuchter blijven helpt'

"De Gentse Feesten zijn echt fenomenaal: je hoeft niet meer te gaan feesten, de feesten komen gewoon tien dagen naar je voordeur. Hoe ik die periode overleef? Door bloednuchter te blijven. Het is behoorlijk indrukwekkend om te merken hoe de rest zich gedraagt die wel ladderzat is. Vooral als je om tien uur 's ochtends op de Vlasmarkt staat en ziet hoe sommigen door de vuilniskar van de straat worden geveegd. De volle tien dagen doorfeesten doe ik niet meer, want dan moet ik gegarandeerd tien dagen bekomen. Meestal ga ik onvoorbereid. Het leuke is dat je voortdurend mensen tegenkomt en wel weet waar de avond begint, maar niet waar die zal eindigen. Zo verzeil je dikwijls in absurde situaties. Enkele jaren geleden stapte ik de oude Renault-garage binnen waar ze een fuif aan het geven waren met koptelefoons, omdat de buren hadden geklaagd over geluidsoverlast. Zelf kon ik geen koptelefoon meer bemachtigen, dus heb ik maar naar die schuifelende mensen gekeken die zo vals als een kat aan het meezingen waren. Hilarisch!"

Herman Brusselmans

(schrijver)

'Een dagje uitkateren'

"Ik kan niet goed tegen massa's, dus zijn de Gentse Feesten niet zo aan mij besteed. Op de Vlasmarkt kan het wel tof zijn, maar je moet wel eerst door een mensenzee waden om er te raken en dat heb ik er niet voor over. Ik drink ook al meer dan tien jaar niet meer, dus heb je er ook minder aan. Meestal blijf ik thuis tijdens de Feesten, tenzij er een vriend langskomt die me meeneemt. Het liefst ga ik heel laat, als de 'provincialen' die om zeven uur naar Gent afzakken en om twaalf uur al ladderzat hun auto aan het zoeken zijn, er niet meer rondlopen. Anders vind ik het echt niet te doen. Vroeger ging ik elke avond en dronk ik me telkens lazarus. Als je een sterk gestel hebt, hou je dat wel vol. Uitgaan is uiteindelijk ook topsport: tot vijf uur 's morgens op de Vlasmarkt staan, slapen tot vijf uur in de namiddag, wat bekomen en om een uur 's nachts er opnieuw invliegen, dat valt wel mee. En als je een dagje uitkatert tussendoor, lukt het wel om de tien dagen te overbruggen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234