Vrijdag 26/02/2021

Kater

Hoe overleef ik mijn nieuwjaarskater?

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

De eerste dag van het nieuwe jaar begint u mogelijk met een fikse kater. We loodsen je door een brakke dag.

Langzaam ontwaak je uit een onrustige slaap terwijl je je steeds bewuster wordt van een beukende pijn in je hoofd. Je maag lijkt in de centrifuge te hebben gezeten en je mond schreeuwt om water alsof je drie weken verdwaald bent geweest in de Gobi-woestijn.

De jaren ’20 zijn begonnen en je had je niet beroerder kunnen voelen.

Nieuwjaarsdag is ongetwijfeld de merkwaardigste van alle feestdagen als je een kater hebt; het grootste gedeelte van de dag breng je bewusteloos door, en de momenten dat je wel in wakende toestand bent, wilde je dat je bewusteloos was – om zodoende de strijd te ontlopen met gierende hoofdpijn, misselijkheid en een niet te lessen nadorst. Wat gebeurt er precies in je lichaam wanneer deze geveld is door een kater? En kun je er iets tegen doen?

Wat is een kater?

Hoewel we al zo’n 8.000 jaar alcohol drinken, heeft de wetenschap het fenomeen van de kater pas relatief kort op de radar staan. Daardoor weten we er eigenlijk maar weinig over. Vaak wordt de kater gelijkgesteld aan uitdroging – met simpelweg water drinken als remedie. Maar het onderzoek dat wél gedaan is, laat zien dat het waarschijnlijk iets ingewikkelder ligt. 

Het lichaam beschouwt alcohol als een gevaarlijke stof die zo snel mogelijk weggewerkt moet worden. Daarvoor wordt een beroep gedaan op de lever. Die zet tijdens het schoonmaakproces alcohol om in acetaldehyde. Wetenschappers vermoeden dat het niet de alcohol zelf maar dit stofje is, dat ervoor zorgt dat je je de volgende dag zo beroerd voelt.

Dit betekent dat water drinken goed is om de nadorst te lessen, maar weinig zal doen aan je vermoeidheid, hoofdpijn en verdere malaise. Lekker dan.

Wie op internet op zoek gaat naar middelen om je kater te bestrijden, scharrelt zo een hele boodschappenlijst aan huis-tuin-en keukenmiddeltjes bij elkaar die je the day after weer fris en fruitig zou laten voelen: cola, bananen, zwarte koffie. Helaas ontbreekt het wetenschappelijke bewijs dat deze producten daadwerkelijk een helende werking hebben. Betekent dit dat je dat rauwe ei in de ochtend niet meer weg hoeft te tikken? Natuurlijk niet. Een placebo-effect is net zo goed een effect, dus ga gewoon door met waar jij je beter van denkt te voelen.

Baat het niet dan schaadt het niet: de opmerkelijkste wondermiddelen tegen de kater:

Spionnenpil
Eens in de zoveel tijd wordt er weer een wonderpil tegen de kater aangekondigd. Begin deze eeuw was de intrigerende RU-21pil even een ding. Deze capsule zou ontwikkeld zijn door de KGB om Sovjet-spionnen nuchter te houden tijdens hun geheime missies op recepties en borrels.

Koreaanse peer
Een aantal jaren geleden kwam er heugelijk nieuws uit Australië: het consumeren van de Koreaanse Nashi-peer, voordat je aan het zuipen slaat, zou de kater voorkomen. Let wel, álleen de Nashi peer is heilzaam – Belgische peren zetten geen zoden aan de dijk.

Rauw ei
Vooral in de Verenigde Staten is dit medicijn populair. Daar mixen ze het ei door de prairie oyster: een cocktail die verder bestaat uit tabasco, worcestersaus en (in sommige varianten) tomatensap.

Omdat er we er nog zo weinig over weten ging de Canadese journalist Shaughnessy Bishop-Stall zelf opzoek naar de ultieme remedie tegen de kater. Hij werd er driehonderd keer dronken voor en moest wat vriendschappen en goedwerkende organen opofferen, maar claimt wel een recept tegen de kater gevonden te hebben. Of althans: een recept dat werkt voor hém: een cocktail van verschillende vitamines, aminozuren en magnesium. 

Een andere mogelijkheid: ga bungeejumpen. De adrenaline die daarbij vrij komt, verlost je in één keer van je kater, aldus Bishop-Stall. Als je last van hoogtevrees hebt, kun je natuurlijk ook voor een nieuwjaarsduik gaan.

Worden katers erger naarmate je ouder wordt?

Zijn je katers iedere Nieuwjaarsdag weer een beetje heftiger? Wetenschappelijk bewijs dat je hangovers zwaarder worden naarmate je ouder wordt, ontbreekt (wederom). Het zou kunnen dat de oorzaak hiervoor niet lichamelijk is, maar dat het met gewenning te maken heeft. Jonge mensen drinken over het algemeen meer alcohol dan ouderen, en zijn meer aan de kater gewend.

Wat te eten, en hoe kom je daaraan?

Oké, het ultieme antikatervoedsel bestaat niet. Maar eten moet je toch, dus waar beginnen we het nieuwe jaar mee? En – na je leeggeplunderde koelkast geïnspecteerd te hebben – waar haal je dat eten vandaan?

Met een kater wil je natuurlijk je bed niet uit – laat staan je huis. Bovendien zijn veel supermarkten op Nieuwjaarsdag gesloten. Eten laten bezorgen is dus een verleidelijke optie. Maar wees op tijd met het plaatsen van je bestelling. 1 januari is de drukste dag van het jaar voor bezorgdiensten.  Er worden op de eerste dag van het jaar ongeveer 50 procent meer bestellingen geplaatst dan op een gemiddelde dag, laat het platform desgevraagd weten. Dat gaat om honderdduizenden bestellingen.

Wat gaan we verder doen vandaag?

He-le-maal niets. Voor een voorspoedig herstel van je kater is het van groot belang dat je geen onnodig gezeur aan je kop hebt. Ga niet in fysieke vorm nieuwjaarswensen overbrengen aan familie die je met Kerst ook al hebt gezien; een berichtje volstaat. Nieuwjaarsrecepties zijn al helemaal uit den boze. Hou je agenda leeg en kruip met een dekentje en Netflix op de bank; rustig wachten tot alle ellende voorbij is.

Morgen zul je je weer beter voelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234