Zondag 29/11/2020

Hoe Osama bin Laden de weg vond naar de Pelikaanstraat

Al meer dan een jaar zit Samih Ossaily te zuchten in de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen. Zijn advocaat beweert dat de Antwerps-Libanese diamantair niets te maken heeft met diamantsmokkel ten voordele van Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Maar volgens een nieuw rapport van de Britse ngo Global Witness zit Ossaily tot aan zijn nek in het smokkelnetwerk van Osama bin Laden.

Georges Timmerman

'For a few dollars more. How al Qaeda moved into the diamond trade', luidt de titel van het zopas op het internet gepubliceerde rapport. De centrale stelling is dat Al-Qaeda op een "systematische en goed georganiseerde manier" gebruikmaakt van de diamanthandel om terreurcellen te financieren, winsten van criminele activiteiten wit te wassen en fondsen in veiligheid te brengen die het doelwit kunnen zijn van financiële sancties.

Sinds 1993 hebben topkaders van Al-Qaeda in Afrika én in België een netwerk uitgebouwd van contacten, diamantspecialisten, safe houses, coverbedrijven en firma's voor de winning en verkoop van diamant en edelstenen. Ze konden daarbij rekenen op de steun van bepaalde leden van de Libanese gemeenschap die, mede als gevolg van de Libanese burgeroorlog, hun toevlucht hebben gezocht in landen als Sierra Leone, Liberia, Tanzania en Kenia. Die Libanese diaspora is bovendien al decennia lang vertrouwd met het systeem van 'vrijwillige' belasting dat hen wordt opgelegd door Libanese, door Iran en Syrië gesteunde milities als Amal en Hezbollah. Ook Hezbollah financiert sinds de jaren tachtig zijn terroristische activiteiten met de smokkel van bloeddiamant uit Afrika.

Het rapport vermeldt bij wijze van voorbeeld de Libanese diamanthandelaar Abdallah Ezziddeen, zaakvoerder van de Antwerpse firma Ezziddeen Diamonds en volgens de Belgische militaire veiligheid mogelijk gelinkt met Hezbollah. In het voorjaar van 2002 ondernam hij een poging om een diamantconcessie te verwerven aan de Namibische kust. Ezziddeen leek niet geïnteresseerd in de potentiële productiecapaciteit en wou de concessie enkel verwerven om de bestaande embargo's in andere Afrikaanse landen te kunnen omzeilen.

"Na afloop van Ezziddeens bezoek aan Namibië", schrijft het rapport, "werden de concessiehouders bezocht door Israëlische 'veiligheidsconsultants'. Zij identificeerden zich openlijk als Mossad-agenten en vertelden dat ze werkten voor de firma Global Security 2000. Tijdens de vergadering toonden de Israëli's grote belangstelling voor de activiteiten van Ezziddeen en wilden ze achterhalen of de concessie aan hem zou worden verkocht." De deal ging uiteindelijk niet door.

"Gedurende meer dan twintig jaar hebben de diamantsector en de overheden een verontrustende stilte bewaard over de financiering via de diamanthandel van groepen als Hezbollah en Amal", stelt Global Witness. "Toch zijn de verbanden en de betrokkenheid van die groepen met de Afrikaanse diamanthandel afdoende bekend. Door niet op te treden, kregen de illegale netwerken de kans om zich te ontwikkelen en als blauwdruk te dienen voor de daaropvolgende infiltratie van Al-Qaeda."

Abu Ubadiah Al-Banshiri, Abdullah Ahmed Abdullah (alias Moustafa) en Wadih El Hage, drie topkaders van Al-Qaeda die nauw betrokken waren bij de bomaanslagen van 7 augustus 1998 op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar es Salaam (Tanzania), legden in de eerste helft van de jaren negentig de basis voor de diamantsmokkelroutes vanuit Afrika naar Antwerpen. Het profiel van deze mannen doet Global Witness besluiten dat "het gebruik van diamant als inkomstenbron deel uitmaakte van een gerichte inspanning en een doelbewuste strategie van Al-Qaeda". De slapende cellen van de terreurorganisatie moesten immers financieel volledig zelfbedruipend zijn.

Wadih El Hage is een Libanees die lange tijd in de VS heeft gewoond en de Amerikaanse nationaliteit verwierf. In de rangen van Al-Qaeda klom hij op tot de persoonlijke secretaris van Osama bin Laden. Toen El Hage's woning in Nairobi in augustus 1997 door FBI-agenten werd doorzocht, namen ze een aantal notitieboekjes, naamkaartjes en een computer in beslag. Die werden later gebruikt als bewijsmateriaal tegen verdachten van de bomaanslagen op de VS-ambassades, op een proces dat in 2001 in de VS zijn beslag kreeg. Uit de documenten blijkt dat El Hage herhaaldelijk Antwerpen en Brussel bezocht. "Eén Antwerpse diamanthandelaar lijkt van essentieel belang te zijn voor El Hage", zegt het rapport. "Zijn naam en adres staat vijfmaal vermeld in de notitieboekjes: Ghassan Dagher." In zijn Filofax noteerde El Hage nauwgezet de neerslag van zijn gesprekken met Dagher.

Ghassan Dagher, een diamantair met kantoor in de Antwerpse Hoveniersstraat, werkte samen met Aziz Nassour, de belangrijkste diamanthandelaar die door Al-Qaeda werd gebruikt in Liberia en Sierra Leone. Nassour maakt deel uit van een uitgebreide sjiitische, Libanese familiale clan, met steunpunten in Antwerpen, Beiroet, Kongo en vele andere Afrikaanse landen, en tentakels die reiken tot in de georganiseerde misdaad en de internationale wapenhandel. "In de periode van december 2000 tot november 2001", weet Global Witness, "heeft Al-Qaeda tientallen miljoenen dollars witgewassen door illegaal diamant te kopen van de rebellenbeweging RUF (Revolutionary United Front) via Liberiaanse overheidsfunctionarissen, president Charles Taylor incluis, en via corrupte zakenlieden in Sierra Leone en Liberia."

Samih Ossaily, onze man in de Begijnenstraat, behoort tot de clan-Nassour. Hij is een neef en werknemer van Aziz Nassour, die inmiddels zelf de wijk heeft genomen naar Beiroet om uit de greep van de Belgische justitie te blijven. Bij een huiszoeking in het appartement van Ossaily vond de federale politie vorig jaar een origineel end user-certificaat voor een wapenlevering aan Ivoorkust. Het document, gedateerd op 29 januari 2001, vermeldt een lijst van wapens en munitie die moesten worden geleverd door de Bulgaarse firma Nataco Holding. In werkelijkheid waren de wapens echter bestemd voor Liberia in het kader van een diamonds-for-arms-deal met het RUF, dat een bloedige burgeroorlog uitvocht in Sierra Leona. Want, zo bewijst het rapport van Global Witness uitvoerig: de diamanten die Nassour kocht, in opdracht van Al-Qaeda, moesten grotendeels worden betaald met wapentuig.

Vanaf eind 2000 reisde Ossaily herhaaldelijk naar Monrovia, de hoofdstad van Liberia, waar hij zijn zaken aanvankelijk afhandelde in hotel Boulevard. (Later werd een safe house in Warrant Avenue gehuurd.) In dat hotel verbleef ook de belangrijkste contactman tussen de Al-Qaeda-vertegenwoordigers, de Nassour-clan en het RUF: Ibrahim Bah. Deze Senegalees kreeg een guerrillaopleiding in Libië, werkte ooit als persoonlijke lijfwacht van de Libische president Kadhafi en vocht tijdens de Russische bezetting van Afghanistan aan de zijde van de moedjahedien. Bah fungeerde als senior military advisor van het RUF. De hoofdpersonages communiceerden met elkaar via satelliettelefoons en gebruikten codenamen als Sierre Oscar (Ossaily), Alpha Zulu (Nassour) en Alpha Bravo (Bah).

Zodra de stroom diamanten op gang kwam, ging Nassour op zoek naar wapenleveranciers. Merkwaardig genoeg deed hij daarvoor een beroep op... Israëli's. "Eind 2000 nam Nassour contact op met een oude Israëlische vriend, Shimon Yelenik, een wapenhandelaar die gevestigd is in Panama. Yelenik is de vroegere veiligheidschef van de Zaïrese dictator Mobutu Sese Seko. Op zijn beurt nam Yelenik contact op met een van zijn collega's, Ori Zoller, eigenaar van de Guatemalteekse privé-onderneming Grupo de Representaciones Internationales (Girsa). Zoller, eveneens een Israëli, was de vertegenwoordiger van Israeli Military Industries (IMI, de grootste Israëlische defensiegroep) en een voormalig lid van de Israëlische special forces en inlichtingendiensten." Na enkele e-mails over en weer stuurde Zoller een fax naar generaal Roberto Calderon, inspecteur-generaal van het Nicaraguaanse leger, met de vraag om een prijsofferte te maken en informatie te geven over de beschikbaarheid van het benodigde materiaal. Het boodschappenlijstje omvat geavanceerd luchtafweergeschut, SA-8-luchtafweerraketten, antitankraketten, 20 Draganov-sluipschuttersgeweren, duizenden AK47-kalasjnikovs en diverse soorten munitie. Om het VN-wapenembargo tegen Liberia te doorbreken, werd een vals eindgebruikerscertificaat gefabriceerd (dat in het appartement van Ossaily werd gevonden), waaruit moest blijken dat de wapens voor Ivoorkust waren bestemd.

In de loop van 2001 moest de bende enkele tegenslagen incasseren. Ali Darwish, een in Antwerpen gevestigd lid van de clan-Nassour, werd naar Bulgarije en Rusland gestuurd om meer wapens aan te kopen. Maar Darwish had zijn twijfels over illegale wapenhandel en besloot in februari alles te gaan opbiechten aan de Amerikaanse ambassade in Brussel. Daar kreeg hij van het ambassadepersoneel de raad om niet terug te keren naar Monrovia. Een maand later besloot Nassour om Ossaily en zijn Belgische vriendin Nora Vlasseraerts terug te roepen uit Monrovia. "Ossaily trok te veel de aandacht", zegt het rapport. "Hij dronk te veel, deelde royaal geld uit aan functionarissen en begon diamanthandeltjes on the side op te zetten."

Tot overmaat van ramp begonnen Al-Qaeda-kaderleden te vermoeden dat ze beduveld werden: er waren geld en diamanten verdwenen. Om orde op zaken te stellen, stuurden ze een auditor om de boekhouding te controleren in Liberia en in België. In die periode, zo ontdekten de Belgische speurders, werd er driftig en langdurig getelefoneerd vanuit het kantoor van ASA Diam in Antwerpen (onderdeel van de Nassour-groep) naar Afghanistan, Pakistan, Iran en Irak. De auditor van Al-Qaeda, ene Feriel Shanin, bracht verscheidene dagen door in het Antwerpse kantoor van ASA Diam, alvorens door te reizen naar Monrovia, waar hij op 16 juni arriveerde. Na een verblijf van een week in het safe house in Warrant Avenue en een bezoek aan het RUF reisde hij eind juni terug naar Afghanistan. De dief was gevonden: "In de loop van de diamantaankopen zou Ibrahim Bah voor bijna 500.000 dollar gestolen hebben ten nadele van Nassour", preciseert het rapport. "Nassour zelf houdt het op een bedrag van 40.000 dollar."

De zwaarste klap volgde in november 2001. In de nadagen van de aanslagen van 11 september ging Douglas Farah, bureauchef West-Afrika van The Washington Post, op onderzoek in Abidjan. De journalist had vernomen dat de veiligheidschef van Hezbollah, Imad Mughniyah, in de hoofdstad van Ivoorkust verbleef om er fondsen te verzamelen voor zijn organisatie. "Farah had een exemplaar bij zich van Newsweek met daarin de enige bekende foto van Mughniyah, die op de FBI-lijst staat van de meest gezochte terroristen. Hij toonde de foto aan zijn contacten bij het RUF en in Liberia, die misschien konden weten waar Mughniyah verbleef. Niemand bleek de Hezbollah-man gezien te hebben, maar een van Farahs bronnen herkende de drie Al-Qaeda-kaderleden op een andere foto in hetzelfde nummer van Newsweek: Abdullah Ahmed Abdullah (alias Moustafa), Ahmed Khalfan Ghailani en Fazul Abdullah Mohammed. De bron beschikte over precieze informatie over het doen en laten van de drie en over hun opdracht om diamanten te kopen in Liberia en Sierra Leone." Op 2 november publiceerde Farah zijn ophefmakende artikel in The Washington Post waarin voor het eerst de stelling werd geponeerd dat Al-Qaeda zich financierde met bloeddiamant uit Afrika.

De Amerikaanse militaire veiligheidsdienst CIA nam de nieuwe informatie serieus en reageerde snel. Een team van de special forces stond enkele weken later klaar om een raid uit te voeren op een trainingskamp in Ghatala in Guinea, waar de Al-Qaeda-leden waren gesignaleerd. Pas op het laatste moment werd de operatie afgeblazen omdat de identificatie niet honderd procent zeker was en omdat het risico bestond op een internationaal incident. Op de luchthaven van Zaventem volgde op 12 april 2002 de arrestatie van Ossaily.

'Ossaily trok te veel de aandacht. Hij dronk te veel, deelde royaal geld uit aan functionarissen en begon diamanthandeltjes 'on the side' op te zetten'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234