Maandag 28/11/2022

Trump

Hoe onkies ook, Trumps ophefmakende tweets zijn wellicht strategischer dan je zou verwachten

 ‘The Squad’, is de bijnaam voor vier jonge vrouwen die de progressieve flank van de Democratische partij vertolken. Het gaat om Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar.  Beeld AFP
‘The Squad’, is de bijnaam voor vier jonge vrouwen die de progressieve flank van de Democratische partij vertolken. Het gaat om Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar.Beeld AFP

In een nieuwe Twitter-tirade raadt de Amerikaanse president Donald Trump enkele Democratische volksvertegenwoordigers aan ‘terug te keren naar eigen land’. En hoe onkies ook, zijn ophefmakende tweets zijn wellicht strategischer dan op het eerste gezicht lijkt.

Sara Vandekerckhove

Op de sociale media richt Trump dit keer zijn pijlen op ‘the Squad’, een bijnaam voor vier jonge vrouwen die de progressieve flank van de Democratische partij vertolken. Het gaat om Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar. Die laatste is het eerste Amerikaanse Congreslid met een hoofddoek.

Aanleiding voor de hele hetze is een bezoek van een aantal Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden aan Amerikaanse opvangkampen voor migrantengezinnen. “Mensonwaardig”, getuigde de populaire Ocasio-Cortez in het Congres. Voldoende voor Trump om online de aanval in te zetten.

Niet alleen doet hij de kritiek op de opvangkampen af als ‘fake news’, hij benadrukt dat zijn criticasters “uit landen komen waar de regeringen een complete en totale catastrofe zijn”. Vervolgens vraagt hij zich af “waarom ze niet terug gaan om de totaal gebroken en door misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaag komen, te helpen opknappen”.

De vrouwen reageerden inmiddels ook via een nieuwsconferentie, waarbij Alexandria Ocasio-Cortez weerstand bood tegen Trump. “Ik ben niet verrast dat hij de retoriek gebruikt die hij ook hanteert als hij internationale mensenrechten schendt en duizenden kinderen weghaalt bij hun families. Maar ik weet ook dat wij de focus houden op onze agenda, want dit is allemaal alleen maar afleiding”, klinkt het. “Zwakke geesten en zwakke leiders dagen loyaliteit aan ons land uit om te voorkomen dat het beleid wordt uitgedaagd en besproken”, sneerde Ocasio-Cortez naar Trump.

Make America White Again

Hoewel Trump hen niet bij naam noemt, heeft hij het overduidelijk over ‘the Squad’. “Onversneden racisme”, counteren de dames zijn uitspraken op Twitter. Zo maakt Ocasio-Cortez, die Latijns-Amerikaanse roots heeft, de president er attent op dat ze net zoals hij in de VS is geboren. Van de vier Democrates is overigens alleen Omar in het buitenland geboren, al is ze wel een Amerikaans staatsburger.

Op Twitter krijgt het viertal veel bijval, onder meer van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Zij geeft aan deze uitlatingen nog maar eens bewijzen dat zijn slogan ‘Make America Great Again’, vooral ‘Make America White Again’ behelst. Ook vanuit Republikeinse hoek kwam er kritiek.

Hoe bonter Trump het maakt, hoe moeilijker het volgens Amerika-watchers is voor de Democraten om niet luidkeels ‘impeachment’ te schreeuwen.  Beeld EPA
Hoe bonter Trump het maakt, hoe moeilijker het volgens Amerika-watchers is voor de Democraten om niet luidkeels ‘impeachment’ te schreeuwen.Beeld EPA

Pelosi kondigde aan dat de Democraten van het Huis een resolutie willen stemmen waarin ze de “xenofobe tweets van Trump veroordelen”. Maar ondanks de grote verontwaardiging ging Trump op Twitter onverminderd door. Zo noemde hij Ocasio-Cortez en co. een bende “communisten en Israëlhaters” en benadrukte hij dat “veel Amerikanen hen graag zouden zien vertrekken”.

Toch zijn de tweets van Trump deze keer een pak minder onbezonnen dan anders, menen opiniemakers. Wellicht wil hij op deze manier de onenigheid binnen de Democratische partij aanwakkeren. Het is geen geheim dat het niet altijd botert tussen de progressieve ‘Squad’ en de meer gematigden binnen de partij. Zo hebben Ocasio-Cortez en co. al meerdere keren opgeroepen om de procedure van impeachment (afzetting) tegen Trump op te starten.

2020

Iets wat Nancy Pelosi bijvoorbeeld te allen tijde wil vermijden. Net omdat Pelosi beseft dat zo’n procedure nauwelijks kans op slagen heeft. Een Trump die een impeachment overleeft, verschijnt net iets sterker aan de start van de presidentsverkiezingen volgend jaar. En als er iets is dat Pelosi wil voorkomen, dan wel zijn herverkiezing. Net daarom heeft ze haar partijgenoten gevraagd zich ver te houden van elk verbaal steekspel op Twitter, tot groot ongenoegen van onder meer Ocasio-Cortez.

“Pelosi heeft het bij het rechte eind”, schrijft invloedrijk conservatief commentator David Frum in The Atlantic. “De meesten in haar partij weten dat wellicht. Maar tussen weten en ernaar handelen zit een groot verschil. Trump is vastbesloten om het de Democraten onmogelijk te maken naar Pelosi’s kennis te handelen en juist die Democraten te versterken die liever vandaag op Twitter winnen dan in 2020 het Witte Huis te veroveren.”

Dus probeert Trump met zijn uithaal de verdeeldheid tussen de Democraten aan te wakkeren. Hoe bonter hij het maakt, hoe moeilijker het volgens Amerika-watchers is voor de Democraten om niet luidkeels ‘impeachment’ te schreeuwen. Squad-member Rashida Tlaib riep alvast meteen na zijn uitlatingen op om de man af te zetten.

The Squad: Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley. Beeld AP
The Squad: Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234