Donderdag 28/05/2020

Radicalisering

Hoe Mohamed Amin Chaib, broer van een Syrië-strijder, jongeren hier wil houden

Mohamed Amin Chaib in Borgerhout: "Ik ga me niet verstoppen omdat mijn broer bepaalde feiten heeft gepleegd."Beeld Eric de Mildt

Zijn broer Hicham Chaib zit bij IS in Raqqa, maar zelf doet Mohamed Amin Chaib een warme oproep aan moslimjongeren. "Ik raad hen aan zich vast te klampen aan hun spiritualiteit."

Mohamed Amin Chaib (23) studeert in januari af als leerkracht geschiedenis en informatica, maar na een opleiding islamleraar geeft hij vrijwillig les aan tieners in een moskeeschool. Hij weet wat er leeft bij de jongeren en wat hij ziet op Facebook en hoort op straat, baart hem ernstig zorgen.

Chaib: "Jongeren zien de pijn van de mensen in Aleppo en voelen zich gefrustreerd. Ze zien dat zowel de internationale gemeenschap als de moslimvertegenwoordigers laten betijen. Als ik jongeren erover hoor praten, dan kan ik niet anders dan denken aan mijn broer Hicham. Het onrecht in Syrië is de belangrijkste reden waarom hij vertrokken is."

Huilend voor de pc

Hicham Chaib zou in Raqqa aan het hoofd staan van de religieuze politie van IS. Hij controleert of de sharia er wordt nageleefd. Na 22 maart eiste hij de aanslagen in Brussel op in een video, waarin hij ook nog een gijzelaar executeerde. Ondertussen staat hij op de Belgische most wanted-lijst.

Voor zijn vertrek naar Syrië had Hicham Chaib een centrale rol bij Sharia4Belgium. Zijn vrouw vertelde regelmatig aan de familie hoe haar echtgenoot 's nachts niet kon slapen door het oorlogsgeweld. "Ze werd wakker en zag hem huilend zitten voor zijn computerscherm, kijkend naar beelden waarop het Assad-regime zijn burgers uithongerde en afslachtte."

Mohamed Amin roept moslimjongeren daarom op om in de eerste plaats te praten over hun boosheid en verdriet. Maar er is meer. Via Facebook roept hij hen op om de wekker te zetten voor het ochtendgebed en hun smeekbedes voor Aleppo met elkaar te delen. In enkele dagen tijd deden al honderden jongeren mee.

"We staan als burgers vrij machteloos, en daarom raad ik moslimjongeren aan om zich vast te klampen aan hun spiritualiteit. Doe iets constructiefs met je woede. Als moslim geloof ik dat bidden wel degelijk iets verandert. Je kunt ook geld, voeding en kleren doneren. Geen versleten kleren, maar een donatie vanuit je hart."

Het is een warme oproep in donkere tijden. Mohamed Amin roept ook om vreedzaam te betogen, zoals afgelopen zaterdag op het Antwerpse Sint-Jansplein. "Dat soort manifestaties zorgt voor samenhorigheid. Het zijn tenslotte niet enkel jonge moslims die bedroefd zijn. Op die manifestaties zien ze dat ook veel andere mensen zich willen uitspreken tegen de gruwel in Aleppo en Syrië. Het is belangrijk dat die jongeren zich begrepen voelen, dat leert het verleden ons."

Beeld Eric de Mildt

Voor Mohamed Amin hebben zowel de moslimgemeenschap als de rest van de samenleving zich vroeger te weinig opengesteld voor de frustraties van jongeren. Hij kent de kostprijs daarvan. "De afgelopen vier jaar zijn erg moeilijk en emotioneel geweest voor mijn familie. Mijn vader en moeder zijn mentaal gebroken sinds het vertrek van Hicham. Ik heb dat van begin tot einde kunnen volgen en ik heb er mijn levenstaak van gemaakt om zoveel mogelijk te vermijden dat andere families hetzelfde meemaken."

Behalve Hicham heeft Mohamed Amin nog twee broers die het Belgische parket verdenkt van extremisme. Eén broer verschijnt deze maand voor de rechter voor zijn deelname aan The Way of Life, de opvolger van Sharia4Belgium. Een andere is in oktober opgepakt omdat hij via sociale media mensen zou hebben geronseld voor de oorlog in Syrië. Volgens Mohamed Amin zijn deze verdenkingen de gevolgen die zijn familie moet dragen voor het vertrek van Hicham. Ook de ouders en hijzelf werden onlangs meegenomen voor verhoor, hoewel ze net als de rest van de familie de daden van hun broer in Syrië al meermaals hebben veroordeeld.

Mohamed Amin had ervoor kunnen kiezen om te zwijgen of zijn achternaam te verbergen. Zijn publieke oproep valt er des te meer door op. "Ik ga me niet verstoppen omdat mijn broer bepaalde feiten heeft gepleegd. Dit voelt als een plicht voor mij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234