Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van dit moment? Oftewel: kan Donald Trump zijn campagne weer vervolgen? Het hangt af van zijn ziektebeeld. Heeft hij louter milde klachten of is er meer aan de hand? Volgens Trump zelf voelt hij zich nu ‘beter dan twintig jaar geleden’. Afgelopen nacht heeft hij het ziekenhuis in elk geval verlaten.
Zolang Trump nog andere mensen kan besmetten, mag hij volgens de isolatierichtlijn van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) niet in aanraking komen met andere mensen, zelfs als het virusverloop meevalt. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk geen campagnetour of livedebatten. Met nog maar een kleine maand tot de verkiezingen is de vraag hoelang het duurt voor Trump zijn campagne kan hervatten?
Als het aan Trump ligt, is het antwoord wellicht: direct. Zondag stapte Trump in een auto voor een ‘verrassingsbezoek’ aan zijn aanhangers die zich buiten het ziekenhuis hadden verzameld om hun steun te betuigen.
Het was de eerste keer dat Trump weer in het openbaar te zien was, nadat hij vrijdag in het ziekenhuis was opgenomen. Vlak voordat hij in de auto stapte, liet hij op Twitter weten dat hij ‘een verrassingsbezoek’ zou brengen aan ‘de patriotten die op straat zijn’.
Roekeloze trip
Volgens sommige medische experts was het een roekeloze trip, waarmee hij zowel het ziekenhuispersoneel als geheim agenten onnodig in gevaar heeft gebracht. “Elke persoon in de auto tijdens de totaal nodeloze presidentiële drive-by moet nu veertien dagen in quarantaine”, schreef James P. Philips, behandelend arts bij het Walter Reed-ziekenhuis, op Twitter. “Ze kunnen ziek worden. Ze kunnen sterven. Voor politiek theater. Door Trump bevolen om hun leven te riskeren voor theater. Dit is waanzin.”
Volgens een woordvoerder van het Witte Huis waren er echter passende voorzorgsmaatregelen getroffen en vond het medische team van Trump het ook verantwoord om deze rondrit te maken.
Eerder op de dag vertelden artsen dat het geweldig ging met de president en dat hij weldra weer naar huis mag. Tegelijkertijd werd bekend dat hij afgelopen weekeinde de ontstekingsremmer dexamethason had kregen omdat zijn zuurstofgehalte te laag was. Er zijn dan ook nog veel vragen over de geloofwaardigheid van de verstrekte informatie over de conditie van de president van de Verenigde Staten.
Trump zelf zei op Twitter dat hij een stuk wijzer is geworden over de ziekte waaraan in de VS inmiddels meer dan 209.000 mensen zijn overleden. “Ik heb veel over covid geleerd”, vertelt hij in een filmpje. “Ik heb erover geleerd door echt naar school te gaan. Dit is een echte school. Dit is niet de laten-we-boeken-lezen-school”, aldus Trump over zijn ziekenhuisverblijf.
Later op de dag maakte hij via Twitter bekend dat hij het ziekenhuis mocht verlaten. “Wees niet bang van covid”, schreef hij. “Laat het je leven niet domineren. We hebben, onder mijn regering, heel goede medicijnen ontwikkeld en kennis opgedaan. Ik voel me beter dan twintig jaar geleden.”
Lichte hoest, verstopte neus, vermoeid
Volgens de CDC-richtlijn moet Trump minstens tien dagen na aanvang van zijn klachten in isolatie blijven én 24 uur klachtenvrij zijn voordat hij weer in contact zou mogen komen met andere mensen. Die periode geldt voor een mild ziekteverloop.
Trump kreeg donderdag 1 oktober een lichte hoest, een verstopte neus en voelde zich vermoeid, schrijft The New York Times in een overzicht. Dat betekent dat hij op zijn vroegst op 12 oktober weer op pad kan, drie weken voor de verkiezingen. Campagneleider Bill Stepien kan dan nog niet mee; het lijkt erop dat hij en ander campagnepersoneel later besmet raakten en dus nog enkele dagen langer in isolatie moeten blijven.
Als Trumps ziekteverloop mild blijkt – iets dat nu moeilijk te achterhalen valt – is de kans klein dat Trump na die tien dagen nog besmettelijke virusdeeltjes verspreidt. Britse onderzoekers die elke dag snot en slijm afnamen van honderden besmette mensen, zagen dat na elf dagen vrijwel niemand nog virusdeeltjes droeg die in staat bleken om laboratoriumcellen te infecteren, schrijven ze in het blad Eurosurveillance.
Maar misschien is Trump langer besmettelijk. Als zijn klachten langer dan tien dagen aanhouden of als hij ernstiger ziek wordt, dan is het mogelijk dat hij tot wel twintig dagen na zijn symptomenaanvang infectieuze virusdeeltjes uitademt, blijkt uit Rotterdams onderzoek onder ziekenhuispatiënten.
Of Trump in die categorie valt is nu niet duidelijk. Geheel mild is zijn ziekteverloop in elk geval niet: The New York Times meldt dat Trumps zuurstofniveau tot tweemaal toe is gekelderd, iets dat bij ernstigere Covid-19 hoort. Ook ontvangt hij de medicatie die daarbij hoort, zoals dexamethason en remdesivir, maar dat kan ook een preventieve stap zijn om erger te voorkomen.