Vrijdag 18/06/2021

Gezondheid

Hoe merk je dat een ei besmet is met fipronil?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gisteren meldde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat onze eieren mogen gegeten worden, nadat sommige eieren besmet bleken met het giftige middel fipronil. Maar in Nederland ligt dat anders. Hoe zit het nu ? De eiercrisis in 6 vragen.

In Nederland krijgen consumenten de raad geen eieren te eten. Is de situatie daar anders?

Katrien Stragier, woordvoerster van het FAVV: "Ja, de concentraties die in België worden aangetroffen, houden geen gevaar in voor de voedselveiligheid. Besmette eieren worden vernietigd, eieren van mogelijk betrokken bedrijven worden geblokkeerd. Onze maatregelen zijn in lijn met de aanbevelingen van de Europese Commissie. In Nederland worden hogere concentraties vastgesteld en zijn er dus ook andere maatregelen nodig."

Toch krijgt de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit kritiek omdat ze te snel zei dat eieren mogen geconsumeerd worden. Waarom is het FAVV zeker dat onze eieren niet besmet zijn?

"Omdat al onze analyses tot nu toe aantonen dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Eieren die mogelijk toch besmet zijn, zijn niet langer beschikbaar in de handel."

De eiercrisis begon toen het FAVV melding kreeg van een bedrijf waar uit eigen analyses bleek dat eieren besmet waren. Is dat het enige bedrijf waarvan zeker is dat er besmette eieren gevonden zijn?

"Neen, intussen hebben onze analyses in een geaccrediteerd labo aangetoond dat er ook bij andere bedrijven besmette eieren waren. Maar ze worden allemaal vernietigd."

Hoe merk je dat een ei besmet is?

"Dat kan je niet merken. Enkel een analyse in een labo kan uitsluitsel geven. En die analyses tonen tot op heden aan dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Er is dus geen reden voor ongerustheid."

Wat is fipronil precies?

Fipronil is een insecticide die verwerkt wordt in vlooienbandjes voor katten en honden. Het middel werkt behalve tegen vlooien ook tegen teken, luizen, mijten en mieren. Fipronil is al sinds 1993 op de markt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als "matig toxisch". Met andere woorden: het levert niet direct gevaar op voor de volksgezondheid. Alleen grote hoeveelheden kunnen leiden tot schade aan nieren, lever en schildklier.

Toch heeft het gerecht in Antwerpen een onderzoek geopend. Waarom?

Fipronil dook in de pluimveesector op in het bestrijdingsmiddel Dega-16. Dat wordt normaal gebruikt om bloedluis in de stallen te bestrijden. Fipronil is toegelaten in vlooienbandjes, maar het mag absoluut niet gebruikt worden bij dieren die in de voedselketen terechtkomen. Dega-16 is als bestrijdingsmiddel ook gebruikt door ChickFriend uit Barneveld, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in bloedluisbestrijding bij pluimveebedrijven. ChickFriend heeft het product gekocht bij het Kempense bedrijf Poultry-Vision in Weelde, waar vermoedelijk illegaal fipronil is toegevoegd. Het gerecht heeft al een huiszoeking gedaan bij dat bedrijf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234