Woensdag 12/08/2020

Hoe meer boeken in huis, hoe hoger je inkomen later

Geeft lezen een garantie op een hogere inkomenscurve? Jongens die opgroeien in een huis waar ze veel boeken tot hun beschikking hebben, verdienen volgens nieuw onderzoek als ze ouder worden meer dan leeftijdsgenoten die minder boeken in huis hadden. Economen van de universiteit van Padova in Italië bestudeerden 6.000 mannen geboren in negen Europese steden en publiceerden de resultaten in het Economic Journal.

De levensloop van de mannen werd in de periode van 1920 tot 1956 opgevolgd. In die periode werd de minimale leeftijd waarop kinderen van school mochten verhoogd. De wetenschappers keken of de jongens minder dan tien boeken, een boekenplank, een kast met meer dan honderd boeken, twee boekenkasten of meer dan twee kasten in huis hadden. Een jaar langer naar school gaan betekende gemiddeld 9 procent meer loon. Dat verschilde naarmate het aantal boeken toe- of afnam. De mannen die één plank in huis hadden, verdiende gemiddeld 5 procent meer, mannen met meer dan een boekenkast in huis verdienden 21 procent meer. De economen concluderen dat boeken een kind aanmoedigen om te lezen én dat meer lezen een positief effect heeft op de schoolcijfers van een kind.

Boek van David Mitchell pas over honderd jaar te lezen

De Britse auteur David Mitchell lokt met zijn boeken vaak verdeelde reacties uit bij de literaire critici. Daarom is hij opgelucht, zegt hij, dat zijn zojuist afgewerkte boek pas te lezen zal zijn in 2114. Mitchell bracht het onder in de Future Library, een project van de Schotse kunstenares Katie Paterson. Zij verzamelt in het Nordmarsa-woud in Noorwegen manuscripten van auteurs die pas over honderd jaar openbaar zullen worden. Twee jaar geleden deponeerde Margaret Atwood al een roman in de Future Library. Het is de bedoeling dat de 1.000 geplante bomen volgende eeuw het papier zullen leveren waarop de boeken gedrukt worden. Elk jaar voegt een nieuwe auteur - gekozen door een panel van experts - een boek toe. Dat moet leiden tot een bibliotheek van 100 teksten. Mitchell vond het behoorlijk "bevrijdend om zo te schrijven. Ik moest geen rekening houden met het feit of dit boek goed of slecht was. Het is alsof je een muntje in een rivier gooit", zegt hij in The Guardian.

Nieuw online literatuurmagazine 'Indruk' maakt nog weinig indruk

Donderdag 2 juni gaat Indruk van start, een nieuw online literatuurmagazine dat 'Nederlandstalig proza, poëzie en literaire non-fictie op een frisse manier wil recenseren'. 'Weg met bollen, sterren en korte samenvattingen, welkom aan de scherpere invalshoek en de onderbouwde bespreking', klinkt het. Het initiatief gaat uit van een tiental jonge literatuurliefhebbers uit Vlaanderen en Nederland en steunt voorlopig op vrijwilligers. Een vluchtige blik op indrukmagazine.be leert dat er nog veel werk aan de winkel is. Zo staan er in het e-mailinterview met Alicja Gescinska al drie taalfouten in de eerste vraag aan de schrijfster-filosofe. En de recensies missen nog scherpte én diepgang.

Telex

►Galveston, van True Detective-schrijver Nic Pizzolatto is volgens Vrij Nederland de beste thriller van 2016. Dat staat te lezen in de jaarlijkse Detective- en Thrillergids van het weekblad. 'Pizzolatto won, want zijn noir neemt ons op zo'n mooie manier mee het Amerikaanse Deep South in, waar het bier schraal is, de grond vergiftigd en de mens gehavend', aldus Vrij Nederland. 'En dan dat landschap: heet, rot en zwetend; doolhoven van kronkelende rivieren' en 'stakerige geraamtes van kale, kromme bomen' die lijken op hersenstammen. We zagen meteen True Detective weer voor ons."

►In de Antwerpse wijk Zurenborg prijken vanaf vandaag tot in november bijna honderd gedichten aan de ramen. Plaatselijke dichters of dichters die een link hebben met de wijk, schreven een speciaal gedicht voor deze zogenoemde Poëzie- vensters. Reine De Pelseneer, Luk Depondt, Lotte Dodion, Annemarie Estor, Stefan Heulot, Peter Holvoet-Hanssen, Mustapha Nait Birrou, Willem Persoon, Jörg Pyl, Peter Theunynck en Lies Van Gasse werkten eraan mee.

►Op vrijdag 3 juni stelt Leen Huet haar biografie over Bruegel voor in het Museum Mayer Van den Bergh in Antwerpen. Chantal Pattyn interviewt de schrijfster en kunstcritica (20 uur), uitgever Harold Polis en directeur van het museum Claire Baisier leiden in.

►Op zondag 5 juni staat VPRO Boeken (NPO 1) in het teken van poëzie en Poetry International Festival Rotterdam dat van 7 tot 11 juni plaatsvindt. Presentator Jeroen van Kan ontvangt de Nederlands latinist en hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde Piet Schrijvers (1939) en praat met hem over zijn vertaling van Horatius' De dichter als vakman. Wat maakt goede poëzie goed? Talent? Ook te gast is de Vlaamse dichteres Ruth Lasters (1979), die afgelopen januari de Herman de Coninckprijs 2016 won. Zij vertelt over haar recente dichtbundel Lichtmeters.

►Anton Dautzenberg werd dit weekend op de 'Nacht van Rome' in De Balie in Amsterdam verkozen tot 'De gevaarlijkste intellectueel van Nederland'. De jury, onder leiding van Ilja Leonard Pfeijffer, koos de Tilburgse schrijver omdat hij graag tegen grenzen aanschopt en taboes doorbreekt. Dautzenberg maakte van de avond een totale happening, waarbij hij ook de verkiezing zelf belachelijk maakte.

► 'Bomen zijn niet alleen bestemd om door de schouw te laten vliegen. Ik wil graag dit boek aan onze minister van Omgeving, Natuur en Landbouw aanbevelen', postte dichter en poëzierecensent Paul Demets deze week op Facebook. Demets heeft het over de bestseller Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben. De boswachter beschrijft in zijn boek hoe bomen communiceren, elkaar ondersteunen en samen een ecosysteem creëren dat gunstig is voor de hele groep.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234