Zondag 18/04/2021

Portret

Hoe marginale studentenclub KVHV plots weer in beeld komt

Bart De Wever en Liesbeth Homans, twee N-VA-toppers uit de KVHV-stal. Beeld BELGA
Bart De Wever en Liesbeth Homans, twee N-VA-toppers uit de KVHV-stal.Beeld BELGA

Ja, het KVHV hekelt homoseksualiteit, abortus en de multiculturele samenleving, maar dat deed de conservatief-nationalistische studentenclub vijftien jaar geleden evengoed. Het is de innige band met de grootste partij van het land die die radicale uitspraken plots nieuwswaardig heeft gemaakt.

Homoseksuelen hebben "normaal niet voor hun neiging gekozen en hebben ze als gevolg van deze neiging vaak een hele lijdensweg afgelegd. Het is totaal onverantwoord om deze mensen met minder respect te behandelen dan anderen (...). Maar wil dat zeggen dat een in homoseksueel leven doorgebracht leven zomaar goedgekeurd moet worden? Duidt het niet veeleer op liefde en respect wanneer je hen durft te zeggen dat je eraan twijfelt of ze wel echt gelukkig kunnen worden in een homoseksuele relatie? In sommige gevallen zou je hen misschien een dienst kunnen bewijzen door hen te verwijzen naar professionele hulpverleners die hen kunnen bijstaan om in de mate van het mogelijke hun neiging bij te sturen."

Zo stond het er in 1997 in een editie van Ons Nieuw Verbond, het ledenblad van de Gentse afdeling van KVHV. Als het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond het woord neemt over homoseksualiteit kan het dus nog een stuk aangebrander dan in het persbericht waarmee KVHV Antwerpen deze week beroering wekte. Neem het homofobe motto waarmee Tom Peeters, lid van het Gentse KVHV-bestuur anno 2011, uitpakte: "Men zou beter pleiten voor homo-abortus dan voor homo-adoptie". Dan was de afwijzende reactie op het voorstel van bisschop Johan Bonny om holebirelaties ook een vorm van erkenning binnen de kerk te geven, nog redelijk braaf.

En toch. Leidde het citaat in 1997 tot de uitsluiting van het KVHV uit de overkoepelende studentenbeweging aan de Universiteit Gent, en verder niets, dan kunnen de met rode pet en lint getooide leden ('commilitones') van de Vlaams-nationalistische en conservatief-katholieke studentenclub vandaag geen persbericht meer versturen, of er komt gedonder van.

null Beeld rv
Beeld rv

Elite vormen

Is het oude KVHV dan zo geradicaliseerd? Eigenlijk niet. Op een korte cesuur na, in de tweede helft van de jaren zestig toen linkse studenten (met Ludo Martens, Walter De Bock, Paul Goossens als bekendste namen) in Leuven het KVHV naar hun hand probeerden te zetten, is het studentenverbond sinds zijn oprichting (met een eerste vermelding in 1902) altijd al "Vlaams-nationalistisch, conservatief en traditioneel studentikoos" gebleven. De studentenvereniging ontstond eerst in Leuven, en is voorts politiek actief in de studentensteden Gent en Antwerpen, terwijl het ook als koepelvereniging de pet-en-lint-studentenclubs in Brussel en Aalst verenigt. KVHV'ers, zo zeggen ze zelf, ambiëren om de conservatief-katholieke elite te vormen in een onafhankelijke Vlaamse staat.

Wat de nieuwswaarde van de huidige generatie KVHV'ers zo optilt, is dat hun voorgangers waarlijk tot de politieke elite zijn gaan behoren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de opkomst van de N-VA. N-VA-voorzitter Bart De Wever was zelf in het begin van de jaren negentig bestuurder van de KVHV-afdelingen in Antwerpen en Leuven en noemt zijn lidmaatschap zijn 'politieke leerschool'. Aldaar vormde zich ook het hechte netwerk van de generatie veertigers die de huidige N-VA-partijtop uitmaakt, met ook de Vlaamse 'vice' Liesbeth Homans, de Antwerpse schepenen Koen Kennis en Fons Duchâteau, partijdirecteur Piet De Zaeger erbij. Ook De Wevers woordvoerder Joachim Pohlmann, de Kamerleden Peter De Roover en Brecht Vermeulen of de Vlaamse Parlementsleden Kris Vandijck, Karl Vanlouwe hebben KVHV-wortels.

Het is dus niet onlogisch dat elk woord van een KVHV'er wordt geassocieerd met de N-VA. Zeker als die KVHV'er Jambon heet, zoals Wouter, de huidige Antwerpse preses en de zoon van Jan (die zelf als VUB'er nooit lid was, maar zich nu wel erelid mag noemen). Jambon junior is overigens momenteel met Erasmusstage in Wenen en heeft met de laatste rel weinig uitstaans.

Toch is het te simpel om het KVHV te beschouwen als het juniorenteam van N-VA, zoals het extremistische kleine broertje NSV dat is/was voor het Vlaams Belang. Of, omgekeerd, als old boys network van waaruit het land geleid wordt. Daarvoor is de studentenclub sinds de jaren zeventig te veel gemarginaliseerd geraakt. In de ledenlijsten van het KVHV vind je nog wel eens een bedrijfsleider (Fernand Huts) of een journalist (Trends-redacteurs Hans Brockmans en Alain Mouton) terug, maar veel breder loopt de vertakking niet. Studentikoze cantussen zijn allang niet meer het middelpunt van het studentenleven, de katholieke moraal en het Vlaamse-radicalisme zijn dat nog minder.

Het KVHV van vandaag is een dwerg die in de actualiteit af en toe op de schouders van de reus N-VA klimt. Ideologisch heeft de N-VA nochtans weinig met de ultraconservatieve moraal tegen euthanasie, homohuwelijk of abortus, maar de partij lijdt ook weinig schade door de losse associatie met de studentenvereniging, en dus gaat ze ook niet op de rem staan. Want met een regeerakkoord zonder communautaire deal op zak, moeten radicale flaminganten niet nog extra voor het hoofd gestoten worden.

Zelf staat het KVHV nogal op zijn politieke onafhankelijkheid. Al is de waarheid eerder dat de studentenvereniging politiek dakloos geworden was. CD&V was te gematigd (al waren ook wijlen Wilfried Martens, staatssecretaris Pieter De Crem, gouverneur Carl Decaluwé, en oud-volksvertegenwoordiger Ludwig Caluwé lid), de VU te soft en het Vlaams Belang te hard (al was de grens poreus en waren Gerolf Annemans en Barbara Pas bestuurslid). De opkomst van de N-VA kwam dan als geroepen. Maar het KVHV heeft die opkomst niet veroorzaakt en zal ook niet beslissend zijn in de bestendiging ervan. De beweging vecht al decennia voor haar politieke relevantie, en door de link met de N-VA kan ze die eindelijk weer wat aantonen. Dan kan je al eens zot van glorie worden en op een verkiezingsfeestje, dronken van de zege en het gratis bier, studentikoze doodsbedreigingen brallen aan het adres van het FDF.

Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond: altijd prijs

Het KVHV deed het voorbije half jaar vier keer stof opwaaien:

- Op verkiezingsavond 25 mei 2014 scoorden dronken KVHV'ers een hit op Facebook toen ze op het overwinningsfeestje van N-VA in Gent 'Cyaankali voor het FDF' scandeerden.

- Eind juli loofde de Antwerpse afdeling de verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs omdat ze "een zekere elitevorming" kan stimuleren.

- Ook in Antwerpen werd N-VA-vicepremier Jan Jambon in november op een lezing voor het KVHV iets te letterlijk geciteerd over de inhoud van Atomaschriftjes van de federale regering.

- Deze week kwam er een giftig communiqué van KVHV Antwerpen over uitspraken van bisschop Bonny in deze krant die ertoe zouden kunnen leiden dat "dat iedereen, homoseksuelen zowel als gescheiden mensen, buiten het huwelijk hun relaties seksueel mogen beleven zonder dat dit als zondig wordt bestempeld door de kerk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234