Dinsdag 22/06/2021

Anderlecht

Hoe Marc Coucke erin slaagde de beau monde van Anderlecht in te palmen: charmeoffensief van een meester-tacticus

Marc Coucke en de bobo's van Anderlecht vonden elkaar vooral in hun afkeer van Paul Gheysens. Beeld Sebastien Smets - Photo News
Marc Coucke en de bobo's van Anderlecht vonden elkaar vooral in hun afkeer van Paul Gheysens.Beeld Sebastien Smets - Photo News

De Brusselse bourgeoisie van Anderlecht gaat scheep met een 'clowneske' zakenman. Maar beoordeel Marc Coucke niet op zijn polonaises. "Hij is een kameleon."

"Mijnheer 'Couck' is een sympathieke man, met veel creativiteit. En hij weet iets af van het Belgische voetbal." Met Franse tongval klinkt Philippe Collin, secretaris-generaal bij RSC Anderlecht, bijzonder opgelucht over de afloop van de Anderlecht-soap. De verkoop van de aandelen van de neven-Vanden Stock en Collin, samen goed voor zowat 45 procent, was een sterk mediageniek dossier geworden. De erfenis in goede handen nalaten, dat was de opdracht van Anderlecht-patriarch Roger Vanden Stock, die er letterlijk slapeloze nachten aan overhield.

Dat liep dan ook niet helemaal zoals verhoopt. De erflast van vader Constant indachtig was hij het aan zichzelf én aan paars-wit verplicht de club als een goede huisvader uit te huwelijken.

'Koud zweet'

"Toch geen Rus?" Het koud zweet breekt Roger Vanden Stock uit als hij verneemt dat Alisjer Oesmanov het dossier-Anderlecht bestudeert. De Oezbeekse Rus, die ook Arsenal controleert, is voor Vanden Stock geen optie. De Brusselse zakenman kan er niet bij dat 'zijn' kroonjuweel niet in Belgische handen zou blijven.

Met Alexandre Van Damme, de discrete miljardair van AB InBev en familievriend, wordt besloten in geval van nood aan de handrem te trekken. Dat Van Damme met 16 procent alles kan blokkeren, is meegenomen. Enkel als er een goed financieel en een gezond sportief plan op tafel ligt, gaan ze ermee door.

En dat is inderdaad wat Marc Coucke op tafel legt, klinkt het. Een stevig financieel plan, met een langetermijnvisie voor het sportieve luik. In weerwil van zijn imago van tafelspringer en iemand die graag de polonaise danst, leren ze in Neerpede die andere Coucke kennen, de gefocuste zakenman die een beursgenoteerde multinational kan leiden.

"Marc Coucke is veel ineens", zegt een bron. "Hij is zowel de guitige supporter als de ernstig cijferende zakenman. Afhankelijk van de omstandigheden beweegt hij als een kameleon. Met telkens één ding voor ogen: zijn doel bereiken."

Als Coucke beseft dat hij de club daadwerkelijk in handen kan krijgen, trekt hij alle registers open. In alle discretie, weliswaar. Een deugd die ze in Neerpede van harte weten te waarderen na de vele medialekken.

Diplomaat

Daarom wordt die andere kandidaat-koper, Paul Gheysens van ontwikkelaar Ghelamco, ook met de nodige argwaan bekeken. De agressieve stijl van Gheysens botst met de wat elitaire saloncultuur van Anderlecht. Niet voor niets zijn figuren als burggraaf Etienne Davignon en de gewezen sterrenchef Pierre Wynants van de Comme Chez Soi trotse vaandeldragers van de club. "Gepokt en gemazeld in de haute finance is Davignon – met 7,5 procent aandeelhouder – een diplomaat", zegt een bron. Gheysens is veel, maar géén diplomaat.

Marc Coucke en de bobo's van Anderlecht vinden elkaar vooral in hun gezamenlijke afkeer voor de Ieperse ontwikkelaar. Het plan van Ghelamco om Anderlecht als breekijzer te gebruiken voor het Eurostadion is voor Vanden Stock te veel handjeklap als in een ordinaire soek.

Dat diens aanvankelijke partner, Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute, bij een eerste ontmoeting met de voorzitter van Anderlecht duidelijk maakt dat er zelfs geen ruimte is voor een ceremoniële functie, helpt ook al niet. En dan moest Paul Gheysens nog de forcing voeren. In niet zo fijne bewoordingen herinnert hij de club aan een principeakkoord uit 2015 waarin Anderlecht toezegde mee te stappen in het Eurostadion. Dat valt helemaal op een koude steen.

Neen, dan weet Coucke wel hoe hij de aandeelhouders moet bespelen. Een iconische voetbalfamilie als de Vanden Stocks bejegen je met de nodige egards, beseft hij.

'Sinterklaasakkoord'

Vanden Stock pokert op verschillende fronten. Hij stuurt Johan Beerlandt, met 5 procent een kleine aandeelhouder, vooruit. Beerlandt beschikt evenwel niet over de deep pockets waar Marc Coucke wél over beschikt. Dat is nefast voor de stabiliteit en de langetermijnvisie die de voorzitter zijn ploeg wil bieden.

Anderlecht-directeur Jo Van Biesbroeck krijgt daarop de vraag om het verkoopproces in goede banen te leiden en de markt te verkennen. Van Biesbroeck is dan al enige tijd bezig met het opkuisen van de saloncultuur bij Anderlecht. Met een nieuwe, hedendaagse borstel kan hij beter vegen, beseft hij.

Coucke is zo'n nieuwe borstel. Rond Sinterklaas is er een eerste contact tussen Van Biesbroeck en Marc Coucke. Wie het initiatief nam, is vooralsnog een goed bewaard geheim, maar feit is dat het vanaf dan razendsnel gaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234