Maandag 08/08/2022

DM Magazine

Hoe lekker is het hipste restaurant van Gent?

Marcello Ballardin, de Italiaans-Braziliaanse chef-kok van Oak Beeld Kurt Van der Elst
Marcello Ballardin, de Italiaans-Braziliaanse chef-kok van OakBeeld Kurt Van der Elst

Wie er geweest is, kan er niet over zwijgen en wie wil gaan, moet maanden op voorhand reserveren. Maar hoe lekker is Oak, het hipste restaurant van Gent, nu echt? Agnes Goyvaerts, 'Het Proefkonijn' van DM Magazine, ging er vlak na de opening. Hier leest u wat ze er toen van vond.

Agnes Goyvaerts

Vreemd toch, hoe je al besprekingen leest van restaurants die nog niet open zijn. Hoe kan dat? "We zijn al vier maanden bezig als home cooks", zegt Dominik D'Hooge, gastheer van het Gentse Oak. "Het begon met vrienden, die brachten vrienden mee, en zo hebben we kunnen testen."

Niet dat de kok nog veel te leren had, de Italiaans-Braziliaanse Marcello Ballardin - met de looks die je bij zo'n naam verwacht - heeft een goede leerschool gehad. Tijdens zijn studie biologie stelde hij vast dat hij aan koken meer plezier beleefde dan aan wormen op sterk water, en ging hij naar de Cordon Bleu school. Hij werkte bij 1 Lombard Street (Londen, 1 Michelinster), Hertog Jan in Brugge, en werd vier dagen per week development chef bij Pure C. Dus niet om sla te wassen, maar om nieuwe, creatieve gerechten te bedenken met ingrediënten die Sergio Herman of Syrco Bakker hem opgaven.

De dagen dat Pure C gesloten was, bleven dus vrij, en zo begon hij te koken voor vrienden. "Marcello heeft er nooit een geheim van gemaakt tegenover Sergio dat hij een eigen restaurant wou beginnen; het zou niet fair geweest zijn om van de ene op de andere dag te vertrekken."

Met de home cooking is verklaard hoe de dithyrambische smaakexplosies al op Facebook stonden, toen de vloerders nog bezig waren de tegels te leggen. Het kleine restaurant bevindt zich op de benedenverdieping van een nieuwbouw. Alles spliksplinter kortom, en meteen het euvel: de akoestiek is erbarmelijk. Maar dat zal intussen verbeterd zijn, want er komen dikke gordijnen.

En daarmee heb ik al het negatieve gezegd, want het eten is verrukkelijk.

null Beeld Kurt Van der Elst
Beeld Kurt Van der Elst

Oak werkt enkel met een menuformule. Wij beginnen met een glas Bollinger (€ 14) en een Hendrick's G&T (12) en kiezen de driegangen. Dominik is de ontspannen en vriendelijke gastheer in geruit hemd, die we wel af en toe aan zijn slip moeten trekken om op tijd drank te krijgen. Maar het is dan ook pas dag twee, de routine moet nog komen.

Bij het aperitief krijgen we een kroepoekachtig toastje met zeewier en een warme blini met een potje rode biet en geitenkaas. Lekker.

Het voorgerecht is op het vel gebakken makreel met flinterdunne schijfjes komkommer, radijs en en wasabi. Komkommer is niet de lievelingsgroente van mijn compagnon, maar hier als tegengewicht van de vette vis toont hij zich een perfecte begeleider. Er staan twee wijnen per glas op de kaart, en we zijn begonnen met een glas wit uit Toscane, van de vermentinodruif (7).

Het hoofdgerecht is bijzonder lekker: een smeltend stukje eend op een fijne ravioli van de boutjes, met een Aziatisch parfum van gember, koriander en vijf specerijen, een fenomenaal lekkere gelakte aubergine, linzen, peterseliecoulis en verse kruiderij. Daarbij drinken we een glas tempranillo, doorgaans nogal dominant, maar de B02, Barranco Oscuro, past mooi bij het eendje.

Tot slot kunnen we kiezen tussen de twee desserts. Als protest tegen Poetin maakte de chef een nagerecht met peer, gepocheerd in rode wijn en porto, met een schepje ijs van flor de latte, licht en flatteus, maar "verschrikkelijk lekker" hoor ik, is het ananasdessertje met Aziatische specerijen.

Koffie komt in aardewerk kopjes, de jasmijnthee in een klein glazen kannetje.

"We zitten met een luxeprobleem", zegt D'Hooge als we vertrekken. "De avond voor de opening hadden we duizend reservaties."

Wie er wil gaan dineren, moet dus een beetje vooruit plannen.

null Beeld Kurt Van der Elst
Beeld Kurt Van der Elst
null Beeld Kurt Van der Elst
Beeld Kurt Van der Elst

Oak

Wat?
Restaurant Oak, Hoogstraat 167/001, Gent.
09 353 90 50.
Zo en ma gesloten.

Prijzen?
Lunch: vanaf twee gangen: 25 euro, 's avonds enkel vijf gangen, 50 euro.

Keuken?
Fijn en licht, maar toch met krachtige smaken. Mooi reliëf in texturen en aroma's. Het seizoensgebonden menu zou om de veertien dagen wijzigen.

Extra?
De ongedwongen sfeer, een chef die graag luistert naar mogelijke opmerkingen van zijn klanten. Er zijn tien parkeerplaatsen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234