Zondag 04/12/2022

'Hoe leg je een kind van zeven uit dat drugs slecht zijn?'

Investeren in preventie, het liefst zo vroeg mogelijk

Brussel

Van onze verslaggevers

Wim, Inge

Of het nu alcohol is of een joint, je moet er verantwoord mee leren omgaan. Dat was een van de hoofdstellingen die de jongeren vrijdag brachten op de slotzitting van het Scholierenparlement. Er werd niet gediscussieerd over het al dan niet legaliseren van cannabis, nee, de jongeren zien het drugsprobleem veel ruimer. "Drugs zijn voor de jongeren een mondiaal maatschappelijk probleem."

Dit tot grote verbazing van de aanwezige politica Jacinta De Roeck (Agalev), die deze mondiale blik ten volle steunt en eigenlijk betreurde dat dit perspectief ontbreekt in de drugsnota van de federale regering. Jongeren zijn ook begaan met de producerende boeren in het Zuiden, die in hun drang tot overleven genoodzaakt zijn zich toe te spitsen op de drugsteelt. Om hen te helpen moet er veel meer steun naar ontwikkelingshulp gaan. In de discussie werd voorgesteld om het geld hiervoor te halen bij de accijnzen op alcohol en tabak. De producenten van synthetische drugs daarentegen moeten hard en repressief worden aangepakt.

Wat uiteraard niet mag gebeuren met de verslaafden, beboeten en straffen is voor hen geen oplossing. Veel beter is het om te investeren in preventie. "Zo vroeg mogelijk", werd er gezegd, "al vanaf het eerste studiejaar."

Bijna onmiddellijk rees de vraag uit het halfrond: "Hoe ga je een kind van zeven uitleggen dat drugs slecht zijn?" Verontwaardigd antwoordde een scholier dat preventie niet uitsluitend het verschaffen van informatie is, maar ook het weerbaar maken van kinderen. Zo hebben ze geen lage eigendunk en ook geen angst om voor hun mening uit te komen. Deze preventie mag zeker niet eenmalig zijn, maar moet verweven worden in de opvoeding. De doelstellingen van al deze preventie is dat jongeren (en volwassenen) verantwoord leren omgaan met drugs. Het belangrijkste is dat drugs uit de taboesfeer raken. Iedereen moet er openlijk over kunnen praten en grondig geïnformeerd zijn. Onder drugs rekenen de jongeren niet enkel cannabis, maar ook alcohol. De reglementering omtrent deze drugs is nog veel te vaag. Jongeren ijveren voor een beleid dat in tegenstelling tot het huidige beleid concreet is en waarin vooral de nadruk ligt op de preventie. SP.A-kamerlid Douiffi benadrukte dat een totaal verbod op drugs zeker niet tot een oplossing leidt. De politici waren heel tevreden over de manier waarop de jeugd de discussie over drugs had aangepakt en werden na de plenaire zitting door Globelink bedankt met een fles Chileense wereldwinkelwijn.

Accijnzen op alcohol als ontwikkelingshulp voor cocaboeren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234