Vrijdag 12/08/2022

Hoe Laurent Louis (even) groter werd dan Poetin en Obama

Niets is zo wervend voor een politieke meeting als een verbod. Met dank aan de Anderlechtse burgemeester Eric Thomas (PS) kon Kamerlid Laurent Louis gisteravond terugblikken op grotere mediabelangstelling dan hij ooit had kunnen dromen. Zijn pak moet wel naar de stomerij.

Het had een gewone zondag kunnen worden met plastic zakken en planten beladen mensen, terugkerend van de markt aan de slachthuizen. Zaal Akdeniz, hartje Kuregem, is de plek waar Turkse en Marokkaanse families graag elkaars welstand tonen op megatrouwpartijen. Er was niets dat de uitbater kon doen vermoeden dat zijn besluit om de zaal te verhuren aan een groep genaamd Debout les Belges hem in een politiecel kon doen belanden.

Het eerste Europese Congres van de Dissidentie van Kamerlid Laurent Louis zou eerst 300 aanwezigen tellen. Tot de Anderlechtse burgemeester Eric Thomas (PS) besloot het te verbieden. Louis is de politicus die enkel wordt herinnerd door Elio Di Rupo in de Kamer "mijnheer de pedofiel" te noemen. Maar ook dat was tot gisteren.

Rode haarspoeling

"Ja, ik had kunnen voorzien dat men onze meeting zou verbieden", staat Louis iets voor twaalven druk te gesticuleren voor de met politielint beplakte deur. Daar hangt een kopie van het eerder die ochtend uitgevaardigde verbod. "Ik besluit eruit dat in België geen vrije meningsuiting bestaat. Zij zeggen dat wij racisten zijn, nazi's. Maar zij doen wat Hitler en Stalin hen hebben voorgedaan. De enige nazi hier is Eric Thomas!"

Het pure genot straalt van de kleine politicus in het blauwe maatpak af. Hij is net op adem gekomen na een eerste toespraak of daar richten omstanders alweer de achterkant van hun iPad op hem en hij pompt zich vol zuurstof voor een volgende toespraak.

Sinds hij een pact vormde met de Franse komiek Dieudonné zijn aanhangers van Louis' partij Debout des Belges te herkennen aan de quenelle, een alternatieve Hitlergroet. Dames zijn te herkennen aan een goedkope rode haarspoeling. Sommigen hebben een ananas meegebracht, een verwijzing naar het lied 'Shoah nanas' dat Dieudonné in eigen land een veroordeling opleverde. De ananas als symbool van het recht om te mogen lachen met de vergassing van 6 miljoen mensen.

De keuze voor Kuregem is dan ook niet toevallig. Hier woont een grote Joodse gemeenschap, het nationale holocaustmonument ligt een straat verwijderd van de zaal waar Laurent Louis gisteren Dieudonné uitnodigde en ook enkele Franse sprekers. "Wij zijn niet antisemitisch", roepen de militanten. "Wij zijn geen racisten en we zijn niet extreemrechts! Dat is wat les merdias ervan maken. Wij zijn de stem van de banlieues."

In die Franse banlieues is men tegen veel. Tegen Europa, tegen de Joden, tegen de rechtbanken, tegen de NAVO, tegen de media. Kleine politieke partijen hebben over het algemeen de neiging te klagen over een gebrek aan pers op hun evenementen. Hier is het omgekeerd. Journalisten werden net niet bespuwd.

Het programma voor het Europese Congres van de Dissidentie gaf anders best wel grond aan de eerste indruk. Een van de sprekers was Hervé Nyssen, de auteur van het boek De Joodse Maffia. In zijn boeken beschuldigt Nyssen allerlei geheime Joodse genootschappen van alle denkbare misdrijven: wapenhandel, kinderprostitutie, afpersing.

Gaskamers

Een andere geplande spreker was Kemi Seba, een man die de "suprematie van het zwarte ras" predikt en in 2006 met enkele kleerkasten een antisemitische mars organiseerde in een Joodse wijk in Parijs. Verder was er nog Alain Soral, een figuur die bij het Front National te gestoord werd bevonden, drie boeken schreef "tegen het feminisme" en de werking van de gaskamers van de nazi's ter discussie stelt. Ook Dieudonné werd aangekondigd, maar die laat zich niet zien.

Tot een eind in de namiddag beperkt het optreden van de politie zich tot het indammen van de mensenmassa. Iets na drieën komen twee waterkanonnen aangereden. Met een nat pak groeit Laurent Louis daarna enkel verder in zijn rol. Hij loopt met geheven vuist de waterstraal tegemoet: "Niet wij, maar het regime gebruikt geweld!"

De beelden van het weggespoten congres prijkten gisteren bovenaan. Van TF1 tot de BBC: overal was Laurent Louis heel even groter dan de toestand in Oekraïne.

Het was een van zijn medewerkers die gisterochtend om 9 uur de politie tipte over de locatie. "Omdat we ook onze burgemeester, zoals zoveel Belgen, wilden doen werken op zondagochtend, aldus Louis. "Hij wordt daar goed genoeg voor betaald."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234