Maandag 28/11/2022

Hoe langer, hoe beter

anatomie

de kracht van de atleet zit hem in de ringvinger

Brussel / Eigen berichtgeving

Hans Vandeweghe

Mannen! *

Leg uw hand op het fotokopieerapparaat - aarzel niet want Beckham en Owen hebben het ook gedaan - en meet de lengte van de ring- en wijsvinger. Hoe groter de ringvinger en hoe groter het verschil met de wijsvinger, hoe beter u bent in sport. Maar ook hoe groter de kans dat u mooi bent, beter in muziek en zelfs in de kunst van het voortplanten.

(Of had kunnen zijn.)

* voor vrouwen: lees het verhaal

Het begon allemaal met een onderzoek naar symmetrie in het gezicht. Daaruit bleek dat mooie mensen met een symmetrisch gezicht meer kans hebben dan hun medemens met een asymmetrisch gezicht om het beter te doen in sport, maar ook in andere hoogperformante maatschappelijke activiteiten. Lang werd aangenomen dat zelfvertrouwen een grote rol speelde. Mooie mensen zouden meer succes hebben en dat zou versterkend werken. Maar er zat meer achter, want er was al gebleken dat wij - net als in het dierenrijk - symmetrie bij onze partner als een hoog goed beschouwen. De onderliggende reden was dan weer dat het beter voortplanten is met dat deel van het mensenras dat symmetrisch is gebouwd.

"Dat klinkt primair en seksistisch, maar zo werkt het nu eenmaal, want veel is terug te voeren op testosteron." Dat zegt John Manning, een Engelse evolutionaire bioloog van de universiteit van Liverpool die zijn onderzoeken publiceerde in gerenommeerde bladen als Nature en de International Journal of Sports Medecine.

In 1996 vond Manning een eerste verband tussen symmetrie en presteren, maar dan bij paarden. "Het was overduidelijk: symmetrisch gebouwde paarden liepen het hardst."

Twee jaar later vond hij dezelfde overeenkomst bij mensen. Hij mat de oren, de neusgaten, de lengte van de vingers en de omvang van de polsen. De eerste twee parameters kwamen overeen met de loopcapaciteiten. Met andere woorden: hoe kleiner het verschil tussen linker- en rechteroor en linker- en rechterneusgat, hoe beter de tijden op de middenafstand.

De achterliggende reden is weeral... testosteron. Een gelijkmatige testosteroninput tijdens de zwangerschap is onder meer bepalend voor de ontwikkeling van de weke delen zoals kraakbeen, wat de (a)symmetrie in het gezicht zou kunnen verklaren. Manning windt er geen doekjes om: "Symmetrisch gebouwde mannen produceren beter en meer sperma, hebben minder last van depressies en een hoger IQ. Dat ze beter presteren in veeleisende activiteiten als sport, ligt dan bijna voor de hand."

Een symmetrisch gezicht is verder een barometer voor symmetrie in de rest van het lichaam. Symmetrie in het gelaat betekent ook vaak dat de ledematen en de romp symmetrisch zijn gebouwd. Symmetrisch gebouwde atleten hebben minder kans op blessures. Hoe dat zit met asymmetrische sporten zoals kanovaren, roeien en werpen, daar moest Manning het antwoord schuldig blijven.

De evolutionaire bioloog uit Liverpool veranderde op een dag het geweer van schouder. Hij was niet helemaal tevreden want er waren te veel afwijkingen naar zijn zin. De correlatie of samenhang tussen de symmetrie en de prestaties was niet zo duidelijk als hij zelf wel had gewenst. Manning besloot af te stappen van de symmetrie en concentreerde zich op de lengte van ring- en wijsvinger van één hand. Die onderlinge verschillen en de lengte zijn bepaald van voor de geboorte en blijven ongewijzigd tot de dood. Jarenlang verzamelde hij gekopieerde handen van allerlei controlegroepen en vergeleek die met topsporters. Zo moesten alle Premier League-voetballers op de gala-avond voor de viering van het honderdjarig bestaan van het Engels voetbalkampioenschap in smoking bij het fotokopieerapparaat van dokter Manning aanschuiven, alvorens de feestzaal te betreden. De resultaten waren verbluffend. Hoewel het om millimeters gaat (dus als u meet, ga dan precies te werk) bleek uit de resultaten een verband tussen de lengte van de ringvinger (en het verschil met de wijsvinger) en het niveau van de voetballer. Met andere woorden: het verschil tussen ring- en wijsvinger was door de band genomen merkelijk groter bij internationals dan bij derdedivisievoetballers.

Manning: 'We wisten al dat door het testosteron de ringvinger bij mannen doorgaans langer is dan de wijsvinger. Bij vrouwen zijn die twee vingers meestal even lang." De bioloog uit Liverpool had ook al vastgesteld dat er merkelijk grotere verschillen zijn tussen ring- en wijsvinger bij autisten, linkshandigen, homoseksuelen en onder leden van een symfonieorkest. En nu dus ook bij voetballers. Dat Manning het verband aanwijst tussen een puur fysieke parameter als de lengte van een vinger en de prestaties in een niet honderd procent fysieke oefening als voetbal, is opmerkelijk en ligt minder voor de hand dan de correlatie tussen symmetrische gezichten en looptijden.

Voetbal is een sport waarin kracht en snelheid in combinatie met uithouding de boventoon voeren, maar spelinzicht speelt een bijna even grote rol.

Volgens Manning is zelfs het verschil in spelinzicht terug te voeren op het testosteron, blijkbaar tegelijk boos- en weldoener. Hij baseert zich daarvoor op andere wetenschappers die hebben vastgesteld dat de mannelijke hormonen verantwoordelijk zijn voor seksuele differentiatie in de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Geschwind en Galaburda vonden in 1985 dat het prenatale testosteron - een mannelijk voorrecht - verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de rechterhersenhelft, waar ook toevallig de visueel-ruimtelijke oriëntatie is gehuisvest. Dat mannen andere capaciteiten hebben dan vrouwen, wordt verdrongen in onze postmoderne gelijkheidsmaatschappij, waar biologische voorbestemdheid als een vergeten kwaad geldt. Dat vrouwen minder ruimtelijk inzicht hebben dan mannen (vooral in activiteiten die door de man zijn ontwikkeld, waaronder ook sport) was al gebleken uit verkeersstudies en kon door elke topcoach in balsporten worden becommentarieerd.

Manning wist van geen ophouden. Ook van skiërs en turners heeft hij de handen gefotokopieerd. Het resultaat was hetzelfde. Over afzienbare tijd verschijnt in een medisch tijdschrift de zoveelste studie die een verband aantoont met 'tweede en vierde vingerratio'. Hoe groter de ringvinger, hoe gezonder zijn eigenaar. Manning: "Hoe groter het verschil tussen ring- en middenvinger, hoe langer een hartaanval uitblijft."

Voor de creatie van een superras volstaat het dus te selecteren op de lengte van de ringvinger. Zo scherp wil Manning het niet stellen. "Er zijn veel andere factoren die maken dat iemand goed wordt in iets. Maar onder alle getalenteerde voetballertjes van tien hebben die met het grootste verschil tussen ring- en wijsvinger de meeste kans om de top te halen. Of je daar op moet selecteren is een tweede, maar het zou een parameter kunnen zijn."

Manning wil nu de verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in kaart brengen. Het rassenvraagstuk is oude koek. Zwart is superieur. "We weten dat bij zwarte atleten met West- en Zuid-Afrikaanse roots het verschil tussen de twee vingers nog meer uitgesproken is dan bij blanken. Dat sprong onmiddellijk in het oog toen ik de handen van een Braziliaans voetbalelftal kon opmeten." Het verschil tussen zwarte vrouwen en zwarte mannen is opmerkelijker dan tussen blanke mannen en vrouwen.

Over de vrouw is nog maar weinig onderzoek gedaan. Ook onder blanke Europeanen, vermoedt Manning, zijn er opmerkelijke verschillen. Van België weet hij niets af, maar iemand die hem wil helpen met het verzamelen van Belgische data - handen fotokopiëren, meer is er niet aan - is altijd welkom. Nederland lijkt hem interessanter. "De lengte van de Nederlandse bevolking kan geen toeval zijn. Ik ben er vast van overtuigd dat de Nederlandse man goed bedeeld is qua testosteron."

Bronnen:

- 2nd to 4th Digit Ratio and Male Ability in Sport: Implications for Sexual Selection in Humans

John T. Manning and Rogan P. Taylor

In: Evolution and Human Behaviour (2001), volume 22: pages 61-69

- Symmetry and Performance in Middle Distance Runners

John T. Manning and L.J. Pickup

In: International Journal of Sports Medecine, 1998, pp 205-209

Jarenlang verzamelde Manning gekopieerde handen van allerlei controlegroepen en vergeleek die met topsporters

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234