Dinsdag 20/04/2021

Hoe lang nog kiest deze regering het kamp van hen die fiscale dumping willen blijven organiseren?

null Beeld EPA
Beeld EPA

John Crombez is voorzitter van sp.a, Dirk Van der Maelen is Kamerlid voor sp.a.

Eerlijke belastingen. Over de partijgrenzen heen heerst de consensus dat het beleid - ­ of dat nu links of rechts geïnspireerd is ­ - daar werk van moet maken. In zowat alle peilingen van de voorbije twee jaar staat dat thema ook steevast bovenaan de hitparade. Niet alleen van werknemers en zelfstandigen, maar ook van kmo's in ons land.

Om belastingen eerlijker te maken moet je er eerst en vooral voor zorgen dat iedereen bijdraagt. In het eengemaakte Europa dat we vandaag kennen, knelt precies daar het schoentje. Alle experten zijn het er immers over eens dat multinationals dat niet (of zeker niet genoeg) doen. De invoering van een aantal Europese regels moeten de gaten van belastingontwijking dichten, zo luidt de consensus. Tot twee jaar geleden speelde België een voortrekkersrol in dat dossier, tot ene Johan Van Overtveldt de journalistiek ruilde voor de politiek.

John Crombez. Beeld RV
John Crombez.Beeld RV
Dirk Van der Maelen. Beeld belga
Dirk Van der Maelen.Beeld belga

In de context van een economische crisis waar overheidsfinanciën in zowat alle landen onder druk staan, verhoogt de urgentie om de inning van belastinginkomsten efficiënter te maken. Europa zat niet stil en werkte de afgelopen maanden een anti-BEPS-actieplan (Base Erosion and Profit Shifting) uit, dat de belastingontwijking van de Starbucksen, Googles en Amazons van deze wereld moet tegengaan.

Met het actieplan sloot de Europese Commissie zich aan bij de OESO-standaarden die in oktober 2015 werden overeengekomen. Een van de belangrijkste pijlers van de nieuwe richtlijn die nu op tafel ligt is de beperking van de excessieve aftrekbaarheid van intresten. Dat is noodzakelijk omdat multinationals en grote venootschappen die aftrek dusdanig maximaliseren dat ze hun belasting tot quasi nul reduceren.

Common sense, zou je dan denken. Maar neen, België houdt het been stijf.

De inperking van de intrestaftrek is blijkbaar een te grote doorn in het oog van Johan Van Overtveldt en het VBO, dat uitstekend lobbywerk verrichtte voor enkele honderden vennootschappen in ons land - typisch gemengde holdings, niet de kleine kmo's. Meer belastingen van multinationals, in België en in heel Europa om zo onder meer de druk op kmo's te verlagen, is blijkbaar een brug te ver.

Door zich te verzetten tegen de beperking van de renteaftrek gaat de minister ook regelrecht in tegen verschillende formele engagementen:
• de goedkeuring van de BEPS-maatregelen binnen de OESO,
• de afspraak tussen de Europese ministers van Financiën om de Commissie een duidelijk mandaat te geven dat het actieplan uitvoert, en
• de beleidsnota van de minister zelf.

Daarin schrijft hij letterlijk: "Dit actieplan pakt de grijze zone van de fiscale optimalisatie aan en moet niet alleen leiden tot een aanpassing van het internationaal verdragsrecht, maar moet bovendien door de lidstaten omgezet worden in nationaal recht om tot een algemene en coherente benadering te komen. Minstens moet op Europees niveau een uniforme regeling worden uitgewerkt." Woorden en daden, weet u wel.

En zo is er vandaag, 28 mei 2016, de trieste vaststelling dat België, samen met Ierland en Luxemburg, de Europese démarche om multinationals tot de orde te roepen niet alleen blokkeert, maar zelfs saboteert. Hoe lang nog kiest deze regering het kamp van diegenen die fiscale dumping willen blijven organiseren en zo een eerlijke fiscaliteit onmogelijk maken?

Hoe lang nog hypothekeert Johan Van Overtveldt een mogelijke tax shift waarbij multinationals meer belasting betalen en onze kmo's minder?

Als 60.000 mensen schreeuwen om een eerlijker beleid, dan luidt het dat ze alle 60.000 de "dingen niet zo goed begrijpen". Als het VBO en de lobby van de multinationals even iets toefluisteren op het kabinet van de minister, dan is de boodschap klaar en duidelijk. Voor wie voert hij dan eigenlijk beleid? Het is een vraag die steeds meer mensen in dit land zich stellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234