Woensdag 04/08/2021

STRAATBLOG

Hoe lang ben ik al niet op zoek naar een GAS-boete?

null Beeld koen broos
Beeld koen broos

Maarten Inghels, dichter, schrijver en coördinator van de Eenzame Uitvaart te Antwerpen, blogt op regelmatige basis over wat hij hoort, ziet en meemaakt in Antwerpen. In 2012 verschenen Inghels' roman 'De handel in emotionele goederen' en een literair non-fictieboek 'Een landloper op batterijen'. Eerder verschenen twee dichtbundels, 'Waakzaam' en 'Tumult'.

Een week geleden ontving een vriend van mij een GAS-boete in zijn brievenbus en postte een foto ervan op Facebook. Zijn autoraampje stond nog open terwijl zijn favoriete muziek speelde. Een blauwtje opgelopen in de binnenstad.

Ik drukte op 'like' want ik was stikjaloers. Hoe lang was ik al niet op zoek naar een Gemeentelijke Administratieve Boete? Hardnekkig blijf ik de eenrichtingsstraat waar ik woon, langs de verkeerde kant inrijden. Soms laat ik langer dan nodig mijn fietsbel rinkelen. En laatst acteerde ik een vergevorderde vorm van dronkenschap toen alle kroegen al gesloten waren. (Stromae probeerde enkele dagen geleden trouwens dezelfde truc magnifique. De politie interpelleerde hem zelfs even. En wat leverde het die dappere jongen op, behalve een steengoede videoclip? Rien!)

En waarom wil jij zo graag een fikse GAS-boete aan je broek, hoor ik u denken? Het is een fossiel in wording. Een trofee van zinneloosheid die zich uitstekend leent om in te kaderen.

Binnen 2.000 jaar zal er enige vorm van beschaving zich concentreren op archeologische sites in en rond Antwerpen. Ze zullen met open mond kijken naar wat hun vingers uit de zwarte aarde vissen. Geen kruik die zal duiden op de welvaart van een gegoede familie, maar een GAS-boete. Bij Mars, zullen ze roepen. Dat de Antwerpenaren, en bij uitbreiding de Belgen, hun tafelmanieren nog niet onder de knie hadden, konden we misschien vermoeden, maar dat het zo'n onbeleefd holbewonersvolk was! Een broodje eten in het trapportaal van de kerk! Sneeuwballen gooien op een winterdag!

Misschien moet ik maar mee soep uitdelen met Jeroen Olyslaegers op een van de vele Antwerpse pleinen, of meelopen in een betoging tegen Monsanto, of vechten voor de laatste bijenkolonie in een land waar ik nog nooit van heb gehoord. Voor de 200 betogers tegen Monsanto, kregen er 80 een GAS-boete. Dat is een pakkans van bijna 50 procent, voor een van de felbegeerde tickets voor burgerlijke vertrutting.

Laatst dacht ik weer prijs te hebben. Tweeduizend voetbalsupporters trokken al betogend door de binnenstad en eindigden op de Grote Markt - zonder toelating. Om hun burgerlijke ongehoorzaamheid kracht bij te zetten, ontstaken ze een onwenselijke lading Bengaals vuurwerk onder Brabo. Sommige nieuwerwetse Hans en Grietjes hadden zelfs honderden bierblikjes verkruimeld, om achteraf het spoor naar hun stadion terug te vinden. Slaagkans op een GAS-boete verzekerd, dacht ik.

Teleurgesteld las ik de tweet die een gemeenteraadslid kort na de clevere poging over zijn inwoners liet neerdalen. De Stadsreiniging zou meteen na het feestje alle sluikstort opruimen. Helaas niets te lezen over GAS-boetes. Totnogtoe maakt een puisterige veertienjarige meer kans op een boete dan ik.

Had ik me helemaal voor niets in een rumoerige hooligan verkleed.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234