Vrijdag 29/05/2020

Hoe laat je een miljard tieners meetellen?

VN-rapport State of the World Population wijst op problemen waar jongeren wereldwijd mee kampen

Er zijn nog nooit zoveel jongeren en adolescenten geweest als nu. En toch, zo blijkt uit het gisteren gepubliceerd rapport van het VN-Bevolkingsfonds UNFPA, bestaan er over geen enkele bevolkingsgroep minder studies dan over de 1,2 miljard tieners op deze wereld. De uitdagingen zijn nochtans groter dan ooit.

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

Niet minder dan de helft van de 6,3 miljard zielen tellende wereldbevolking is jonger dan een kwarteeuw. En ook de groep 10- tot 19-jarigen is met 1,2 miljard nog nooit zo volkrijk geweest. Zevenhonderd miljoen jongeren wonen in Azië, 90 miljoen in de Arabische wereld en 150 miljoen in zwart Afrika. Het is in die laatste groep dat de problemen het grootst zijn, maar wereldwijd zijn de uitdagingen gigantisch. Ondanks de inspanningen stijgt de armoede nog steeds en ook de kloof tussen arm en rijk en de ecologische degradatie worden groter in plaats van kleiner.

Het valt in veel opzichten niet mee om jong te zijn. Zo wordt elke veertien seconden een jongere met aids besmet, goed voor zesduizend nieuwe gevallen per dag en de helft van alle besmettingen. In een land als Botswana, waar een op de drie seksueel actieven seropositief is, zal niet minder dan zestig procent van alle zestienjarigen van nu aan aids bezwijken. Ondertussen zijn er bovendien al 13 miljoen aids-wezen en dat aantal zal tegen 2010 zijn verdubbeld. Momenteel is in landen als Malawi, Burundi, Zimbabwe en de Centraal-Afrikaanse Republiek al een op de zes kinderen ouderloos.

Een op de drie jongens heeft zijn eerste seksueel contact met een prostituee, terwijl bij de meisjes vooral opvalt dat ze vaak tot de eerste keer werden gedwongen, door bekenden. Niet minder dan 30 procent van de Zuid-Afrikaanse meisjes zegt de eerste keer te zijn gedwongen en een andere studie uit datzelfde land geeft aan dat een kwart van de jongens het wel eens heeft gedaan met 'iemand die dat niet wilde'.

Ondanks grote inspanningen blijven vooral jongeren uit arme gezinnen - en niet minder dan een op de vier tieners leeft onder armoedegrens - vroeg trouwen. Dat is in een land als Nigeria al voor 80 procent van de meisjes uit arme families het geval. Vroege huwelijken leiden tot tal van problemen: grotere kraambed- en zuigelingensterfte, levenslange problemen met bijvoorbeeld fistels en een grotere kans op verdere armoede. Vroeg trouwen betekent ook groter analfabetisme: wie eenmaal getrouwd is, brengt geen tijd meer op de schoolbanken door en dat heeft in sommige gevallen duidelijk ook met mentaliteit te maken. Zo blijken ouders in Bangladesh er de voorkeur aan te geven een bruid te zoeken die minder gestudeerd heeft dan hun zoon. Veel gezinnen willen daarom de huwelijkskansen van hun dochters niet in gevaar brengen door ze al te lang op school te laten.

Honderd vijftien miljoen kinderen zitten niet op school en van alle analfabeten ter wereld valt twee derde in de categorie der jongeren. Niet minder dan 353 miljoen kinderen tussen de vijf en de zeventien werken, waarvan 127 miljoen in Azië, en de helft van hen doet gevaarlijk en ongezond werk. Tegelijk is het met de jongerenwerkloosheid erg gesteld. In een land als Zuid-Afrika vindt de helft van de tieners na zijn studies geen werk en in Jamaica is dat een op de drie.

Als gevolg van de grote migratiegolven, het uiteenvallen van de familienetwerken en de grotere armoede zijn er steeds meer straatkinderen, en vanaf een steeds jongere leeftijd. Waren er in de Filippijnen in 1991 220.000 meisjes en jongens die op straat woonden, acht jaar later waren het er anderhalf miljoen.

Ondertussen worden er tal van goede initiatieven genomen, gaande van soaps en radioprogramma's waarmee aids-voorlichting wordt verspreid, tot vrijwillig testen en de verstrekking van voorbehoedmiddelen om de spreiding van geboorten te vergemakkelijken. Maar alleen aanhoudende inspanningen kunnen die vooruitgang bestendigen.

35O miljoen kinderen werken, en de helft van hen doet gevaarlijk en ongezond werk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234