Dinsdag 19/01/2021

Hoe kwamen al die schutters in de VS aan hun wapens?

Beeld afp; Del-Ton; Smith & Wesson; Glock

Sinds 2009 hebben veertien schutters in de Verenigde Staten bloedbaden in scholen, bioscopen, supermarkten en kerken aangericht. Acht daarvan waren gekend bij het gerecht of hadden een verleden van mentale problemen, toch konden ze volledig legaal hun wapens kopen. Dit zijn de meest recente schutters en zo geraakten ze aan hun wapens.

1 oktober 2015: Christopher Harper-Mercer

De 26-jarige student schoot negen mensen dood in het Umpqua Community College in Oregon. Hij had zes wapens bij, waaronder een Glock, een Smith & Wesson, een Taurus-pistool en een Del-Ton aanvalsgeweer.

In 2009 studeerde Harper-Mercer af aan het Switzer Learning Center en Torrance, Californië, een school voor studenten met leerproblemen en emotionele problemen. De Amerikaan bezat in totaal veertien wapens, die allemaal legaal waren gekocht bij een erkende wapenhandelaar. Sommige wapens kocht hij zelf, andere werden aangeschaft door familie.

Chris Harper-MercerBeeld AFP
Del-Ton aanvalsgeweerBeeld Del-Ton

Vester Lee Flanagan II: 26 augustus 2015

Flanagan (41) schoot met een Glock een reporter, een cameraman en daarna zichzelf dood in Roanoke, Virginia.

Nadat hij in 2000 al een klacht had ingediend voor racisme en pesterijen tegen een TV-station dat hem ontslagen had, werd hij in 2012 aangenomen bij WDBJ. Al snel werd hij daar ook ontslagen, omdat hij harde taal sprak en zich agressief gedroeg. Opnieuw diende Flanagan een klacht in. In juni van dit jaar kocht Flanagan legaal een pistool bij een erkende handelaar. Hij had geen crimineel verleden.

Lee Vester Flanagan IIBeeld PHOTO_NEWS
Beeld Glock

Dylann Roof: 17 juni 2015

Roof (21) schoot negen mensen dood met een .45-kaliber Glock-pistool in een kerk in Charleston, South Carolina.

In februari 2015 werd Roof aangeklaagd wegens het bezit van Suboxone, een medicijn op voorschrift dat wordt verkocht in criminele milieus. Omwille van drugsbezit zou Roof eigenlijk geen wapen mogen gekocht hebben, maar deed dat in april toch, legaal. De F.B.I. had het politierapport over het hoofd gezien toen het zijn situatie onderzocht.

Dylann RoofBeeld ap
.45-kaliber GlockBeeld Glock

John R. Houser: 23 juli 2015

Met een .40-kaliber semiautomatisch pistool schoot Houser twee mensen dood en verwond er negen in een bioscoop in Lafayette, Louisiana.

In 2006 werd Houser een wapenlicentie geweigerd, omdat hij beschuldigd werd van huiselijk geweld en brandstichting. In 2008 werd hij op bevel van een rechter in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. In 2014 kocht hij toch op een legale manier een wapen, hoewel hij gewelddadig en mentaal gestoord was.

John R. HouserBeeld reuters
Beeld Smith & Wesson

Jaylen Ray Fryberg: 24 oktober 2014

De 15-jarige Fryberg gebruikte het Beretta-pistool van zijn vader om vier studenten te vermoorden in de cafetaria van zijn school in Marysville, Washington. Eerst stuurde hij zijn medestudenten een SMS waarin hij zei dat ze naar de cafetaria moesten komen. Toen ze binnenstapten, opende hij het vuur.

Jaylens vader, Raymond Lee Fryberg, was gekend bij het gerecht voor huiselijk geweld. Die informatie werd niet aan zijn dossier toegevoegd, waardoor hij gewoon een pistool kon kopen. Dat pistool gebruikte zijn zoon bij zijn moordpartij.

Jaylen Ray FrybergBeeld Tumblr
Beeld Beretta

Ivan Antonio Lopez: 2 april 2014

Lopez, een militair, opened het vuur in Fort Hood met een Smith & Wesson semiautomatisch pistool. Hij schoot drie mensen dood en verwondde zestien anderen.

In 2011 keerde Lopez terug van Irak, waar hij vier maanden werd ingezet door het leger. Hij vertelde zijn oversten dat hij een zwaar hoofdletsel had opgelopen, maar volgens hoge militairen had Lopez nooit op het front gevochten. Hij werd vervolgens behandeld voor posttraumatische stressstoornis. In 2014 bezocht hij een psychiater voor een depressie. Toch kocht hij legaal een wapen.

Ivan Antonio LopezBeeld Facebook
Beeld Smith & Wesson

Aaron Alexis: 16 september 2013

Alexis (34) schoot met een Remington shotgun 12 mensen dood op het Washington Navy Yard.

Alexis werd in 2011 afgedankt bij het leger, wegens "wangedrag". Hij zocht tot tweemaal toe psychiatrische hulp bij het departement voor legerveteranen. Hij vertelde de politie dat mensen hem aan het volgen waren. In een wapenwinkel mocht hij geen aanvalsgeweer kopen dus kocht hij een shotgun.

Aaron AlexisBeeld AP
Beeld Remington

Adam Lanza: 14 december 2012

De 20-jarige Lanza schoot zijn moeder dood in hun huis en vermoordde daarna 26 mensen, voornamelijk kinderen, in de basisschool van Sandy Hook in Newtown, Connecticut. Hij gebruikte een Bushmaster XM-15 en een .22-kaliber Savager Mark II.

Volgens ex-medestudenten werd Lanza gepest op school. Na de middelbare school werd hij niet behandeld voor psychische problemen zoals angst en een obsessieve-compulsieve stoornis. Zijn moeder was een wapenfanaat en bezat een groot arsenaal aan wapens. Ze nam haar zoon vaak mee naar schietbanen. Lanza schoot zijn moeder met haar eigen wapen dood.

Beeld AP
Beeld AP
Beeld AP

Wade M. Page: 5 augustus 2012

Page (40) schoot zes mensen dood met een Springfield Armory semiautomatisch pistool in de lobby van een Sikh tempel in Oak Creek, Wisconsin, terwijl kerkgangers binnenstroomden voor de zondagsdienst.

In de jaren 2000 trok hij de aandacht van de autoriteiten nadat hij een 'white-power' groepje had opgericht. 'End Apathy' speelde liedjes met gewelddadige teksten. In juli 2012 kocht hij legaal een pistool.

Wade M. PageBeeld FBI
Beeld Springfield Armory

James E. Holmes: 20 juli 2012

Holmes (24) schoot 12 mensen dood en verwondde er 70 tijdens de première van 'The Dark Knight' in een bioscoop in Aurora, Colorado. Hij gebruikte een Smith & Wesson semiautomatisch geweer, een Remington shotgun en een Glock .40-kaliber semiautomatisch pistool.

In een tijdspanne van vier maanden kocht Holmes op het internet meer dan 3.000 kogels voor pistolen, nog eens 3.000 kogels voor een semiautomatisch geweer en 350 hulzen voor een shotgun. Hij ging naar een psychiater en was net gestopt met zijn studies voor hij vier wapens legaal kocht in een lokale wapenwinkel.

James E. HolmesBeeld AP
Beeld Smith & Wesson; Remington

One L. Goh: 2 april 2012

Goh (43) opende met een semiatomatisch pistool het vuur op een kleine school in Oakland, Californië, waar hij vroeger school had gelopen. Hij vermoordde zeven mensen.

Goh was een eenzaat, maar vertoonde geen onrustwekkende gedragingen. Hij kocht het pistool in een wapenwinkel nadat hij gescreend was.

One L. GohBeeld murderpedia.org
Beeld Springfield Armory

Jared L. Loughner: 8 januari 2011

Loughner (22) schoot zes mensen dood met een Glock op de parking van een supermarkt in Tucson, Arizona tijdens een event voor Gabrielle Giffords, een Democratische volksvertegenwoordiger.

In 2007 werd Loughner gearresteerd voor het bezit van de drug paraphernalia. Het jaar daarop wou hij zich inschrijven bij het leger, maar hij faalde voor de drugstest. Ondanks beid incidenten belandde hij niet op de zwarte lijst en kon hij legaal wapens kopen. In 2010 werd hij van zijn school gegooid voor de veiligheid van het personeel en de studenten. Het incident werd niet vermeld in zijn wapendossier, dus kon hij legaal zijn wapen kopen waarmee hij zes mensen doodde.

Jared L. LoughnerBeeld Wikipedia
Beeld Glock

Nidal Malik Hasan: 5 november 2009

Majoor Hasan (39), een legerpsychiater die naar Afghanistan zou worden gestuurd, opende het vuur in een medisch centrum in Texas. Hij doodde 13 mensen en verwondde er 43 met een FN Herstal-pistool.

Tussen december 2008 en juni 2009 onderschepten geheime diensten 10 tot 20 berichten tussen Hassan en Anwar al-Awlaki, een radicale clericus in Jemen die gekend is voor anti-Amerikaans propaganda. Het onderzoek werd uiteindelijk gestaakt, omdat er geen gevaar dreigde. Hasan betaalde 1.100 dollar voor het wapen in een wapenwinkel in Killeen, Texas.

Nidal Malik HasanBeeld EPA
Beeld FNH USA

Jiverly Wong: 3 april 2009

Wong (41) vuurde minstens 98 schoten af met twee pistolen, een Beretta 92 FS 9 millimeter en een Beretta PX4 Storm-pistool. Hij schoot 13 voormalige klasgenoten dood in een klas in Binghamton, New York, waar hij Engelse les had gevolgd.

Sinds 1990 was Wong al minstens vijf keer gearresteerd, maar details over die zaken ontbreken. Hij kocht zijn wapens legaal en richtte vervolgens een bloedbad aan.

Jiverly WongBeeld Wikipedia
Beeld Beretta
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234