Zondag 27/09/2020
Maarten RabaeyBeeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Hoe komen we ooit nog ‘uit ons kot’? Waarom we nu massaal testen nodig hebben

Maarten Rabaey is journalist. 

De #blijfinuwkot-strategie tegen Covid-19 werkt. Volgens de virologen is er voor het eerst sprake van een plateau in het aantal slachtoffers en ziekenhuisopnames. Toch is dat geen reden tot juichen. Er stierven al 1.632 Belgen aan dit coronavirus – evenveel als zéven volle passagiersvliegtuigen. Duizenden anderen zweven tussen leven en dood. Hun families gaan door de hel. De economie ligt lam. Net daarom is er nu nood aan licht aan het einde van deze tunnel. Het beleid kan duidelijkheid scheppen, door geloofwaardige exitscenario’s uit deze crisis voor te stellen.

Een realistisch beeld geven voor de rest van dit jaar moet daarbij de leidraad zijn. Iedereen zal al begrijpen dat we in mei niet van de ene op de andere dag alle beschermende maatregelen zomaar kunnen opheffen. Als we dat doen, riskeren we dat dit coronavirus in alle hevigheid terugkeert. Het zal blijven ronddwalen zolang er geen vaccin op de markt is, of antivirale geneesmiddelen die Covid-19 minder dodelijk maken. Mogelijk duurt dat – in het ergste geval – twee jaar. Zolang zal er een stappenplan nodig zijn, waarbij de economie weer kan worden aangezwengeld zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen.

Oostenrijk slaat nu als eerste EU-land dat pad in. Ze kondigen aan dat ze na Pasen de sluiting voor niet-essentiële winkels gaan opheffen. Scholen, restaurants en hotels blijven wel dicht tot half mei. Het is er sinds maandag verplicht om in supermarkten mondmaskers te dragen, wat ook op het openbaar vervoer ingevoerd kan worden. Evenementen blijven minstens tot eind juni verboden.

Ze geven het voordeel van de duidelijkheid. Toch kan je je afvragen of het slim is dat elk land solo speelt. Alle EU-lidstaten zouden het minstens over dezelfde principes eens moeten worden. Zo niet, dan dreigt het coronavirus sneller weer op reis te gaan dan de Europeanen zelf.

Om dat laatste te verhinderen vertrekken we best van een conjuncturele aanpak. Versoepelingen en verscherpingen van de restricties gaan dan gelijk op met de dalen en mogelijk nieuwe pieken van het virus zelf – al dan niet lokaal of regionaal. Wat we nu ook nog niet weten is hoe seizoensgebonden deze pandemie zal zijn. Als het virus tijdens de zomer in kracht afneemt, geeft dat geen garantie dat het volgende herfst en winter niet terugkeert. Daar bereiden we ons best op voor.

In alle geval lijkt het logisch om zo snel mogelijk werk te maken van grootschaligere testen. Dan kunnen niet alleen besmette patiënten vroeger worden geïsoleerd, maar ook mensen met antistoffen, die immuun zouden zijn, weer vrijer bewegen. Daarom verdient het verwerven van reagentia voor de testen – waar nu een schaarste aan is – absolute prioriteit. Testen gebeurt best ook eerst met zorgpersoneel en medewerkers van essentiële sectoren. Daar rekenen we ook graag de politiek bij.

De juiste plek om het eens te worden over de vraag hoe we ooit nog ‘uit ons kot’ kunnen komen, zijn hoorzittingen met deze groep van tien experten en debatten, in onze verkozen parlementen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234