Dinsdag 07/04/2020

Trump één jaar later

Hoe kijkt het Amerikaanse volk terug op één jaar Trump?

Chad Bellinger & Lee Forcell.Beeld Jef Boes

Minnesota koos eind 2016 nipt voor Hillary Clinton. Fotograaf Jef Boes zette enkele inwoners van de noordelijke Amerikaanse staat een verjaardagstaart met één kaarsje voor. Hoe voelen ze zich inmiddels? Feestje of balen?

Peter, professor

“Ik ben nog altijd in shock. Ik had gedacht dat hij de job nu wel gewoon zou zijn. Dat is nog altijd de hoop van de Republikeinse partij, dat ze met hem zouden kunnen samenwerken. Maar hij is nog altijd een ongeleid projectiel. Hij wil het nog altijd op zijn eigen manier doen.

Daar gaat hij op lange termijn het gelag voor betalen. Op korte termijn is het begrijpelijk dat het hem zwaar valt het land te besturen. Hij kreeg er wel een grote belastinghervorming door. Anderzijds weet ik niet of dat wel zijn verdienste was. Hij wordt bij veel dingen niet betrokken en wordt vooral uitgespeeld als een marionet. Dat is de strategie van de Republikeinse partij: ze gebruiken hem om dingen gedaan te krijgen en hun agenda uit te voeren.

Maar hun mannetje in het Witte Huis speelt het spel niet zoals zij willen dat het gespeeld wordt. Hij is hun grootste vijand.”

Beeld Jef Boes

Valerie, klantenmedewerkster luchtvaart

“Ik wil in je geloven. Jij bent echt nieuws, geen fake nieuws.”

Beeld Jef Boes

Tony, gepensioneerd

“Wat me zorgen baart, is dat jonge mensen totaal niet doorhebben wat er aan het gebeuren is. Ik ben ontgoocheld in de jeugd. Veel van die jonge mensen zeggen dat ze Democraten zijn, maar komen er uiteindelijk achter dat ze Republikeinen zijn. Voor Obama president werd, hadden we een goede gezondheidszorg. Obama nam het over om ons volledig te controleren.

De Democraten willen totale controle hebben. Die hele opwarming van de aarde is een manier om mensen te controleren. Ze laten massa's arme mensen het land binnenkomen, maar wij betalen wel de rekening. Oké, ze werken en betalen belastingen, maar toch. Toen Trump in het Witte Huis kwam, zei ik dat het een nieuw begin was voor Amerika.

En geloof me maar, ik heb al veel gezien. Ik ben 85.”

Beeld Jef Boes

Lily, student

“Ik denk eraan milieuwetenschappen of biologie te studeren na het middelbaar. Trump helpt de wereld om zeep.

Zeggen dat de planeet niet opwarmt, is larie. Er zijn wel degelijk door de mens veroorzaakte veranderingen.

Honderd jaar geleden waren er 1 miljard mensen op aarde, nu zeven keer zoveel. We moeten uitdokteren hoe we dit kunnen oplossen, en ik wil daaraan meehelpen.”

Beeld Jef Boes

Bruce, landbouwer

“Hij zou beter Twitter laten, op zijn woorden letten en niet beledigen. Hij zou een pak beter overeenkomen met mensen als hij ermee zou stoppen ze te beledigen. Eerst denken en dan spreken, en dan zien we wel wat de komende drie jaar brengt. Ik zie hem liever niet meer opkomen, maar je weet nooit, dit is de politiek.”

Beeld Jef Boes

Andrea, studentenbegeleider

“Hopelijk krijgen we de volgende keer een echte Republikeinse kandidaat. Trump was een Democraat die opkwam om iets te bewijzen.”

Beeld Jef Boes

Nathalie, advocaat

“We zitten al een jaar op een achtbaan. De manier waarop Trump het nieuws beheerst en onzin spuit is vermoeiend. Mensen in de Republikeinse partij vinden hem ongeschikt, maar blijven hem uit eigenbelang steunen. Toch heb ik hoop. De mensen beseffen dat dit niet de toekomst van ons land is. Trump heeft geen manieren, we mogen niet toelaten dat dit de norm wordt. Ik geef niet op.”

Beeld Jef Boes

Carissa, leerkracht

“Ik maak me grote zorgen. Als leerkracht in het secundair denk ik aan onze status op het internationale toneel. Ik hecht veel waarde aan het contact en de interactie met internationale studenten. Maar we zijn niet meer populair bij de internationale gemeenschap. Dat stoort me persoonlijk en professioneel. Het is hoog tijd om daar iets aan te doen.”

Beeld Jef Boes

Yele, priester

“Ik heb op Trump gestemd, wat me een buitenstaander maakt. Omdat ik een immigrant ben, nemen de mensen me voor een Democraat. De meeste Hmong zijn ook Democraten. De avond dat Trump verkozen werd, postte ik op Facebook dat ik op hem gestemd had. Ik ben Hmong en een christelijk priester. Mijn post werd 2.000 keer gelezen, en 99 procent van de reacties was negatief. Dat is jammer, maar het leven gaat door.

Ik ben blij dat ik op hem gestemd heb. De cijfers, de economie..., ik ben onder de indruk. Ik zou opnieuw op hem stemmen. Hij heeft veel voor de christelijke gemeenschap gedaan, heeft het mogelijk gemaakt voor de kerken om zich politiek te engageren. Ook op economisch vlak was het goed op hem te stemmen.”

Beeld Jef Boes

Chad (ex-militair) en Lee (bedrijfsleider)

Chad: “Toen ik als soldaat in Afghanistan zat, kreeg ik niet veel hulp van Obama. Trump stelt eindelijk weer orde op zaken.”

Lee: "Hij doet zijn werk goed – he’s making the country strong. Hij is wat strikter en 
is niet bang om te vloeken. Daar hou ik wel van. Hij is doortastend, en dat heeft dit land nodig. Hij doet wat nodig is.”

Beeld Jef Boes

Freedom, student

“Het verbaasde me dat Trump verkozen werd, ik dacht dat Hillary zou winnen. Trump heeft minder gedaan dan hij beloofde. Veel van die dingen waren heel beangstigend, dus vind ik het al wat minder erg dat hij president is. Hoewel, hij heeft nog drie jaar, er kan nog veel gebeuren.

Waar ik me het meest zorgen over maak is zijn temperament. Soms vraag ik me af of hij zichzelf en zijn impulsen wel kan beheersen. Ik weet niet welke wettelijke bevoegdheden hij heeft op het vlak van wapens en massavernietigingswapens. Als hij boos wordt en zijn zelfbeheersing verliest, kan hij dan wettig een oorlog beginnen?

Veel mensen in de VS zeggen dat wij het machtigste land zijn. Maar dat hangt ervan af hoe je macht meet. Ik weet dat de VS het hoogste bbp ter wereld hebben, maar dat betekent niet noodzakelijk dat we het machtigste land ter wereld zijn.

Beeld Jef Boes

Al met al ben ik meer begaan met de economie. Met een Republikein als president zullen er minder belastingen en minder overheidsuitgaven zijn. Dat bevalt me niet.

Hij begon de mediabedrijven die het niet eens met hem waren van fake news te beschuldigen. Ik speel met het idee zelf in de media te gaan. Ik zou graag een belangrijk verbindingsstuk zijn tussen het publiek en de informatie die het nodig heeft.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234