Zaterdag 21/05/2022

Syriëstrijders

Hoe kan het dat Antwerps jihadist Younnes vrij mag rondlopen en interviews kan geven?

Ook Paris Match wijdde al een artikel aan 'de bakker van IS' Michaël 'Younnes' Delefortrie. Beeld Paris Match
Ook Paris Match wijdde al een artikel aan 'de bakker van IS' Michaël 'Younnes' Delefortrie.Beeld Paris Match

Laakbaar maar niet strafbaar. De uitspraken van de Antwerpse Syriëstrijder Michaël 'Younnes' Delefortrie (27) mogen dan wel afschuwelijk zijn, het gerecht kan voorlopig weinig ondernemen.

JM

Hij bracht zopas een boek uit, stond daarmee in bijna alle kranten en zorgde gisterenavond voor een mediarel na zijn passage in De Afspraak op Canvas. Ook na het proces tegen Sharia4Belgium, waar hij drie jaar cel met uitstel kreeg, blijft Michaël Delefortrie openlijk sympathiseren met IS. Het doet vragen rijzen over de man en wat het gerecht tegen hem kan beginnen.

1. Moet deze man niet in de gevangenis?

Neen, want (voorlopig) onmogelijk. Om gearresteerd en opgesloten te worden, moet je in ons land een misdrijf plegen waarop minstens één jaar cel staat. Om in voorhechtenis genomen te kunnen worden, moet je bovendien een gevaar zijn voor de samenleving, en/of bewijsmateriaal laten verdwijnen, en/of samenzweren met derden, en/of je onttrekken aan de rechtsgang, en/of grote kans maken om te hervallen.

Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat Delefortrie met zijn uitspraken een in de wet omschreven misdrijf pleegt. Om strafbaar te zijn, moeten dergelijke boodschappen concreet aanzetten/oproepen tot geweld of (rassen)haat. Dat staat niet te lezen in de afgelijnde commentaren van Delefortrie.

De man weet overigens zelf maar al te goed waar de grens ligt. Mocht hij opnieuw veroordeeld worden, dan wordt zijn eerdere straf omgezet tot effectieve opsluiting. "Binnen het wettelijk kader mag hij wel zeggen, schrijven en doen wat hij wil", zegt zijn advocaat Ergün Top. "Mijn cliënt kreeg 3 jaar cel en een geldboete van 6.000 euro met uitstel, maar het gerecht legde hem geen enkele voorwaarde op. Hij is dus zo vrij als u en ik."

Michaël 'Younnes' Delefortrie Beeld Wouter Van Vooren
Michaël 'Younnes' DelefortrieBeeld Wouter Van Vooren

2. Moet de maatschappij beschermd worden tegen zijn radicale ideeën?

Onze (gerechtelijke) overheden beschermen de samenleving enkel tegen strafbare ideeën, zoals uitgesproken racisme en het ontkennen van de Holocaust. Het laat zich raden dat het Centrum voor Racismebestrijding de uitspraken van Delefortrie met de fijne kam zal analyseren en eventueel een klacht zal indienen, maar op een eerste gezicht vallen zijn beweringen strikt gezien niet onder de categorie 'strafbaar'.

Daardoor kan/zal officieel niets ondernomen worden om de maatschappij de uitspraken van de ex-Syrië-strijder te besparen. Dat zou alleen nog kunnen via een vriendelijk moreel appèl, rechtstreeks of via de entourage van Delefortrie.

undefined

3. Volgen Staatsveiligheid en politie hem nauwlettend op?

We mogen hopen van wel. "Officieel weten we van niets, maar wees er maar zeker van dat mijn cliënt met stip staat aangeduid bij de veiligheidsdiensten", zegt Ergün Top. Het federaal parket, dat hem eerder al vervolgde in de zaak-Sharia4Belgium, kan het zich niet permitteren dat hij opnieuw naar Syrië zou vertrekken en eventueel anderen zou meesleuren in zijn waanzin.

Delefortrie verdient evenwel ook een kanttekening: hij wordt door de kringen die hij zo bejubelt zelf niet serieus genomen. Zijn eigen advocaat pleitte het al: "Hij werd uitgelachen, gewantrouwd en overal buiten gelaten." Hij moest eind 2013 na drie weken Syrië al de aftocht blazen.

undefined

4. Waar liggen de grenzen van de vrije meningsuiting?

Daar waar het strafbare begint. Wat niet verboden is, is toegelaten. Dat is een simpel, maar belangrijk principe in onze democratische rechtsstaat dat het mogelijk maakt dat iedereen zijn mening mag uiten, ook al zijn die afkeurenswaardig of krankzinnig zijn.

Delefortrie mag dus een boek schrijven waarin hij IS toejuicht, hun vreselijke daden minimaliseert en relativeert, IS een waardevol "Koranproject" noemt en de bloedige onthoofdingen rechtvaardigt door te stellen dat slachtoffers niet lijden maar "onmiddellijk dood" zijn. Allemaal mogelijk in ons land. Frankrijk is veel strenger: het volstaat dat je er openlijk sympathiseert met IS om veroordeeld te worden.

undefined

5. Doet Delefortrie stoer uit angst voor IS?

Best mogelijk, want mislukte strijders zoals Delefortrie riskeren problemen te krijgen met IS wegens mogelijk verraad of loslippigheid tegenover het gerecht. Misschien daarom dat hij nu de daden van de beweging expliciet goedkeurt. Zelf zegt hij dat hij het boek geschreven heeft in de hoop dat mensen eens door de ogen van moslims leren kijken.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234