Maandag 25/01/2021

Couleur Café

Hoe kan een burgemeester zover van de Brusselse realiteit staan?

Brussels burgemeester Yvan Mayeur.Beeld Photo News

Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen in Brussel en Kristof Calvo, federaal fractieleider en feestenvoorzitter in Mechelen o.a. voor Maanrock.

Het gebeurt wel vaker dat uitspraken van burgemeester Yvan Mayeur (PS) voor beroering zorgen. Op de laatste gemeenteraad van de stad Brussel was het weer prijs. Het voortbestaan van het festival Couleur Café is niet de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur, aldus de numero uno van 1000 Brussel. Voor ons is het duidelijk: Couleur Café verdient een plek in de hoofdstad en dus ook de aandacht van Brusselse politici, zeker van een burgemeester. Want het is Brussel op zijn best.

Bart Dhondt.Beeld jonas lampens

Hoe kan een burgemeester zover van de Brusselse realiteit staan? Couleur Café is uitgegroeid tot hét festival van de superdiverse stad, niet alleen van Brussel, maar van België. Couleur Café overstijgt de grenzen van onze hoofdstad. Het is een plek waar alle Belgen samen komen. Voor heel wat Vlamingen en Walen is het een (eerste) kennismaking met Brussel. Het draagt de openheid, de kracht en het potentieel van onze hoofdstad uit. Superdiversiteit op en voor het podium: niet geforceerd of in de niches, maar complexloos en erg breed.

Het vinden van een geschikte locatie is voor het festival niet makkelijk. De huidige locatie Tour & Taxis wordt stillaan volgebouwd. Alternatieve locaties zijn vaak parken waar al heel wat evenementen plaatsvinden. Er moet zeker rekening gehouden worden met de draagkracht van de parken en de overlast voor buurtbewoners. Maar het schouwspel van de afgelopen weken is de organisatoren en bezoekers van Couleur Café - en dus Brussel - onrecht aandoen.

Kristof Calvo.Beeld Photo News

Zij verdienen beter dan een pingpong spel tussen politieke ego's. Want uiteindelijk gaat het om een meningsverschil tussen twee mensen van dezelfde partij: Mayeur zelf en de Brusselse minister-president Vervoort, allebei PS. Het is dus Brussel op zijn smalst: politiek hopeloos verdeeld en versnipperd. Algauw komt de boutade boven drijven dat iedereen er bevoegd is, maar niemand verantwoordelijk.

Het Brusselse stadsbestuur is trots dat het Brussels Summer Festival, georganiseerd door de Stad Brussel zelf, is uitgegroeid tot een gevestigde waarde. Het is een stadsbestuur dat zélf per se een mega-speler wil zijn in evenementen. Denk maar aan de uitbating van Paleis 12, la Madeleine en misschien binnenkort ook het Koninklijk Circus. Dat stadsbestuur moet zich minstens met evenveel overgave achter een oplossing zetten voor de toekomst van Couleur Café.

Het is dus aan de Brusselse beleidsmakers om mee een omgeving te creëren waarin het plaatsvinden. Hoe dan? Dat Mayeur, Vervoort, de eigenaar van T&T en eventueel andere geschikte locaties zich al eens rond de tafel zetten om tot een oplossing te komen, een die de organisatoren de stabiliteit geeft om een nieuwe hoofdstuk te schrijven voor Couleur Café.

Brussel op zijn best of op zijn smalst? Dat is eigenlijk de vraag. Het antwoord bepaalt de toekomst van het festival. Couleur Politique Locale hebben we genoeg in onze hoofdstad, maar Brussel heeft zonder twijfel net meer Couleur Café nodig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234