Donderdag 09/02/2023

ReconstructieZoektocht Conings

Hoe Jürgen Conings, de meest gezochte man van het land, toevallig gevonden werd

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Een zoektocht die Defensie in een maand tijd meer dan 650.000 euro kostte. Honderden militairen, voertuigen, trucks en gepantserde wagens doorploegden de Limburgse bossen. Maar het waren uiteindelijk twee toevallige voorbijgangers die zondagochtend het lichaam van de voortvluchtige militair Jürgen Conings (46) aantroffen. Een verhaal van sporen, zoekacties en honderden tips dat toevallig opgelost werd dankzij twee opmerkzame neuzen.

DJG/MMM

Het federaal parket vergeleek het met “zoeken naar een rijstkorrel op twintig voetbalvelden”, de zoektocht naar de voortvluchtige Limburger. Vijfendertig dagen lang werden alle pistes en tips onderzocht, bossen doorzocht en werden zijn familie en vrienden ondervraagd. Het telefonieonderzoek wees één ding duidelijk aan: Conings was in de buurt van het Dilserbos. De dagenlange sweeping van de bossen rond de wijk Grote Homo in Dilsen-Stokkem – een gebied van 24.000 voetbalvelden groot – leverde twee concrete sporen op. Na zijn verdwijning op 17 mei werd al snel de wagen van Conings gevonden, drie weken later werd een kilometer verder – diep in het bos – zijn rugzak aangetroffen. Wat de speurders niet wisten, was dat een kilometer verder ook het lichaam van Conings lag. Tot de neus van twee toevallige passanten een maand lang speurwerk oplosten.

Fietstocht

Het is zondagochtend, 8.13 uur. De burgemeester van buurgemeente Maaseik, Johan Tollenaere (52), zet zijn ‘Strava’ aan en stapt op zijn mountainbike om samen met vrienden een tocht te maken door de bossen. Een tocht van 32 kilometer lang, langs heuvelachtig gebied en smalle paden. Een intensieve tocht die hen tot bij het hoogste gebied van het bos brengt, gekend als het Wouterbos. Daar zal blijken – na 23 kilometer zweten – dat hun fietstocht voor altijd in hun geheugen gegrift zal staan. Het is intussen 10 uur geworden, als 200 meter van de dichtstbijzijnde landweg de burgemeester een lijkgeur waarneemt. Hij besluit de bron niet te gaan zoeken, maar noteert de coördinaten om ze later door te geven aan de politie.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Wat de burgemeester niet weet, is dat er een half uur eerder – om 9.30 uur – al een andere toevallige passant diezelfde geur had waargenomen. De jager Leonard “Nard” Houben (46) hield de locatie in gedachten maar had een dringende afspraak, dus besloot hij later terug te komen om de oorzaak te vinden. Intussen zat de fietstocht van de burgemeester erop. Rond 11 uur kwam hij aan in het centrum van Maaseik, waar hij even ging uitblazen op het terras van café Majestic. Daar lichtte hij de politie in over die verdachte geur en gaf hij de coördinaten door.

Wandelschoen

Een half uur later – om 11.30 uur – stond de jager terug op de plek waar die lijkgeur rondhing. Een zeer afgelegen, dichtbegroeid en moeilijk begaanbaar terrein waar hoge varens het zicht beperken. De man volgt de geur, trekt steeds dieper het bos in als hij plots na vijftig meter struikelt over iets dat bij een boom ligt: de voet en wandelschoen van Conings. Het lichaam van de voortvluchtige militair was volledig in een zwart legeruniform uitgedost. Hij had een zwarte broek aan met aan zijn rechterbeen een groene holster voor een lang mes en leren wandelschoenen. Een rood houthakkershemd, met daarboven een zwarte kogelvrije vest waar heel wat wapens en munitie aan vastgemaakt waren: een handvuurwapen 5.7, een bijl, een zakmes. Rechts van hem lag een zwarte riotgun.

De jager rende onmiddellijk naar de ingang van het bos aan de ‘Driepalen’, bij de Plattelindenberg. Hij wist dat er daar een politiecombi stond. De politie besluit om met de jager een kijkje te gaan nemen, enkele minuten later komt ook de burgemeester aan met een patrouille. Het lichaam was al in verre staat van ontbinding, het leek er al zeker enkele weken te liggen. Waarschijnlijk zal de hittegolf van de afgelopen dagen daar ook een rol in gespeeld hebben. Al snel wordt de link gelegd met de geweerschoten die op 20 mei weerklonken in het bos. Waren dat zijn laatste schoten? De speurders gaan daar niet van uit, gezien het ging over drie schoten. Maar ze waren er héél zeker van: ze waren afkomstig van een FN P-90-machinepistool, een van de wapens die Conings meenam bij zijn vlucht.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Eerste bevestiging

Rond het lichaam van Conings werd een zeer brede perimeter ingesteld, om pottenkijkers te weren. Om 14 uur bevestigt het federaal parket dat er effectief een lichaam gevonden is. “Op basis van de eerste vaststellingen zou het gaan om het lichaam van Jürgen Conings”, zegt het parket. Rond 15.20 uur komt ontmijningsdienst DOVO aan bij het bos waar Conings werd teruggevonden. Een veiligheidsmaatregel: toen de wagen van de Limburger teruggevonden werd, was er in de wagen een boobytrap geïnstalleerd. Ook in deze situatie wil men zeker zijn dat er geen boobytraps of explosieven aanwezig waren, maar dat lijkt niet het geval te zijn.

Er komt ook een wetsdokter ter plekke. Die voert eerst een uitwendig onderzoek uit. Volgens de eerste elementen van zijn onderzoek pleegde Conings zelfmoord met een vuurwapen, er zal dus ook naar een mogelijke kogel gezocht worden. Het is een onderzoek dat tot laat in de avond duurt. Erna zal het lichaam meegenomen worden voor de autopsie naar het UZ Leuven die zondagnacht en maandagochtend zal gebeuren. Er zal eveneens een madenonderzoek plaatsvinden: aan de hand van vier stadia (maden, eieren, poppen en vliegen) kunnen ze zien hoelang Conings daar lag. Ook de grond onder en rond het lichaam zal daarom mee opgegraven worden door de Civiele Bescherming. Het zal dus nog even duren voor de voortvluchtige militair officieel dood verklaard wordt; daarvoor moeten alle onderzoeken achter de rug zijn.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

De plek waar Conings gevonden werd, is niet toevallig. Het is een hoog plateau, een logische keuze op tactisch vlak. Op die manier had de Limburger overzicht over het hele natuurgebied, wat een groot voordeel is. Wekenlang werden de bossen uitgekamd, maar middenin al die zoekgebieden zat de voortvluchtige militair dus. Een plek in de wildernis die juist buiten het zoekgebied lag en nog lang onopgemerkt kon blijven tot twee toevallige speurneuzen een einde maakten aan de zoektocht.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234