Dinsdag 24/11/2020

Verkiezingen 19In het spoor van

Hoe Joke Schauvliege (CD&V) in alle stilte aan haar comeback timmert

Joke Schauvliege voert campagne als lijsttrekker in Oost-Vlaanderen. ‘Ik kom graag onder de mensen.’Beeld Bas Bogaerts

Even hing ze in de touwen, maar Joke Schauvliege (CD&V) krabbelt stilaan weer recht. De gedefenestreerde minister is op 26 mei lijsttrekker in Oost-Vlaanderen, waar ze vorige keer nog 55.000 stemmen haalde. ‘Mijn lot wordt beslist door de kiezer, niet door een handvol opiniemakers.’

• 8 uur: fotoshoot Beweging.net, Sint-Amandsberg

• 10 uur: cursus reanimatie CM, Gent

• 12 uur: rommelmarkt, Deinze

• 14 uur: boerenmarkt, Aalst

• 15 uur: CD&V-dag, Aalst

• 18 uur: eetfestijn, Ninove

• 19 uur: eetfestijn Jong CD&V, Oosterzele

Joke Schauvliege zit niet meer in de regering, maar het voordeel is dat ze nu veel tijd heeft om de straat op te gaan en campagne te voeren. De agenda van de ex-milieuminister, die in februari moest opstappen nadat ze had gelogen dat de staatsveiligheid haar had verteld wie achter de ‘in scène gezette’ klimaatmarsen zat, zit bomvol. “Ik kom graag onder de mensen”, zegt ze tijdens een van de huisbezoeken die ze tussendoor ook nog even inlast. “Wist je dat ik de voorbije weken nog geen halve vraag heb gekregen over klimaat? Nul. Dat zegt iets over de afstand tussen de stolp van de Wetstraat en de burger.”

Gouden sneakers

‘Only the strong survive’. Het is het liedje waarop een swingende Joke Schauvliege en Pieter De Crem vorige week nog het Meiavondfeest van partijgenoot Stefaan Vercamer op gang trokken. De ironie wil dat De Crem in januari, na de val van de regering-Michel, een onverwachte comeback maakte op het nationale politieke toneel, waar Schauvliege even later aftuimelde. Als de kiezer het wil, hoopt de Oost-Vlaamse straks op een gelijkaardige terugkeer. “Mijn lot wordt beslist door de kiezer, niet door een handvol opiniemakers. Dat stemt me gerust.”

Een fluoroze T-shirt, een los jeansjasje en sportieve sneakers met een gouden rand. Schauvliege, die bij haar ontslag nog een huilend hoopje ­ellende leek, ziet er tijdens de huisbezoeken in de Gentse Planetenwijk ontspannen uit. Met het onstuimige enthousiasme van een beginneling gaat ze van deur tot deur. “Hallo, ik ben Joke Schauvliege. Ik kom uit Evergem en ik sta op de eerste plaats van de Vlaamse lijst van CD&V.” Voor wie wil, vist ze een verkiezingspamflet uit de tote bag die losjes om haar schouders hangt.

Joke Schauvliege.Beeld Bas Bogaerts

Handelsmerk

Of ze haar van ergens kennen? Of ze iets kan doen aan hun kleine pensioen? En hoe het nog gaat met haar ouders in de wandelclub? Het zijn vragen waarop Schauvliege moeiteloos een antwoord uit de mouw schudt. Anders zijn er ook nog ­Valerie Taeldeman en Brigitte Van Schoote – de moeder van sprinter Cédric Van Branteghem – die meelopen als haar CD&V-wingwomen. E-mailadressen worden uitgewisseld, mopjes houden de sfeer luchtig. Al zijn er ook verhalen van eenzaamheid en zieke familieleden.

“Die miserie valt me telkens op”, zegt ze na een van de gesprekken. “Zo besef je: kiezers zijn in de eerste plaats bezig met hun persoonlijke problemen. Maatschappelijke thema’s komen pas op de tweede plaats.”

Klimaat

Dit jaar zijn die thema’s zelfs niet helemaal duidelijk, luidt de analyse. “Eerst stond alles in het teken van migratie”, vertelt Schauvliege, “maar dat is voorbij. Dan ging het over klimaat, maar ook dat is voorbij. Zelfs 1 mei heeft amper iets teweeggebracht.”

Net in die persoonlijke context is Schauvliege, die van herkenbaarheid haar handelsmerk heeft gemaakt, op haar best. Dat zien we na de huisbezoeken ook op de Batjesmarkt in Deinze, waar zelfs de lokale N-VA’ers maar wat graag een praatje willen slaan. Waar ze de energie blijft halen? “Ik heb de knop omgedraaid”, zegt ze. “Mijn ontslag heeft me niet verbitterd. Maar ik ben wel onthecht. Ik heb het gevoel dat ik niks te verliezen heb.”

Winnen

Of ze straks ook hoopt te winnen? Voor zij die de ongebreidelde ambitie van Schauvliege kennen, is het antwoord geen verrassing. “Ik ben altijd graag minister geweest. Dus ja, als ze mij na de verkiezingen vragen, dan zal ik het graag opnieuw doen.”

Weliswaar gevolgd door de bedenking dat ze nog nooit zo onzeker was over een kiesresultaat. “Deze campagne is anders dan alle andere. Ik kan me enkel nederig aanbieden, daarna beslist de kiezer. Ik besef dat het kan meezitten of ­tegenvallen.”

Eén ding staat vast: Schauvliege weet hoe ze mensen moet overtuigen. In 2009 haalde ze bijna 52.000 voorkeurstemmen, het hoogste aantal in de hele provincie. In 2014 deed ze daar nog een schep bovenop met meer dan 55.000 voorkeurstemmen. Reden te meer voor CD&V om haar goudhaantje niet zomaar te slachten als het even tegenzit. Voorzitter Wouter Beke maakte bij haar ontslag meteen duidelijk dat het om een tijdelijke stap opzij ging.

Joke Schauvliege op de markt in Deinze. Ze komt er Egbert Lachaert (r.) tegen van Open Vld.Beeld Bas Bogaerts

Wat ook in haar voordeel speelt, is de lauwe tegenstand van andere partijen. Ze neemt het op tegen Matthias Diependaele (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld), Conner Rousseau (sp.a) en Björn Rzoska (Groen). Stuk voor stuk degelijke politici, maar niet van hetzelfde kaliber als de grote kanonnen in Antwerpen of Limburg. Enkel vicepremier Alexander De Croo (Open Vld), die weliswaar federaal opkomt, speelt in dezelfde categorie.

De hamvraag blijft hoe zwaar het brokkenparcours van Schauvliege op 26 mei zal doorwegen in het stemhokje. “Ze zal voor een stuk een sympathy vote genieten door de manier waarop ze aangepakt werd”, vertrouwt streekgenoot Egbert Lachaert (Open Vld) ons toe wanneer we ook hem tegen het lijf lopen in Deinze. “Maar het blijft wel zo dat een deel van de jongeren haar een gebrek aan actie verwijt. Wat het nettoresultaat zal zijn, is onmogelijk te voorspellen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234