Woensdag 23/06/2021

Opinie

Hoe Israëli's de wereld zien

Een Palestijnse vrouw rouwt om een familielid dat is omgekomen bij Israëlische beschietingen in de zuidelijke Gazastrook. 'Als we onze waakzaamheid laten verslappen, zouden we opnieuw kwetsbaar kunnen worden', betoogt Halevi. Beeld REUTERS
Een Palestijnse vrouw rouwt om een familielid dat is omgekomen bij Israëlische beschietingen in de zuidelijke Gazastrook. 'Als we onze waakzaamheid laten verslappen, zouden we opnieuw kwetsbaar kunnen worden', betoogt Halevi.Beeld REUTERS

Yossi Klein Halevi is a senior fellow aan het Shalom Hartman Institute in Jeruzalem en auteur van Letters to My Palestinian Neighbor.

In 2002, toen de internationale gemeenschap Israël onder vuur nam vanwege zijn harde militaire reactie op een golf van Palestijnse zelfmoordaanslagen – de Tweede Intifada –, zuchtte Kofi Annan, de secretaris-generaal van de VN: "Kan Israël gelijk hebben en heel de wereld zich vergissen?"

"Natuurlijk", dachten de meeste Israëli's. Per slot van rekening had Israël twee jaar voordien aangeboden om vrijwel heel de Westoever en Gaza te ontruimen. De beloning? De ergste golf van terrorisme in zijn geschiedenis.

Radicale breuk

Vandaag ervaart Israël opnieuw een radicale breuk met een groot deel van de wereldopinie. Al wekenlang mobiliseert het islamistische Hamas elke vrijdag tienduizenden betogers voor een 'mars van de terugkeer' naar Israël. Het onmiddellijke doel is de internationaal erkende grens van Israël overschrijden. Het doel op lange termijn is de demografische vernietiging van de Joodse meerderheidsstaat door de 'terugkeer' van de nakomelingen van de Palestijnse vluchtelingen uit de oorlog van 1948. Als reactie heeft Israël op de betogers geschoten, met in de voorbije maand tientallen doden en meer dan duizend gewonden tot gevolg.

De Israëli's zien de demonstraties als een onderdeel van een grotere aanval, met aanhoudende pogingen om de verdediging van het land te doorbreken – tunnels uit Gaza, periodieke raketbeschietingen uit Gaza en Libanon en, de grootste dreiging, de toenemende Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië.

Oppermachtig/underdog

De beelden die de wereld ziet, bevestigen het imago van de Joodse staat als de Goliath van de regio, maar voor veel Israëli's is ons land Goliath en David tegelijk. In het conflict met de Palestijnen zijn wij oppermachtig. Maar in het conflict met grote delen van de Arabische en moslimwereld zijn wij kwetsbaar. In het verleden was Israël de underdog. Als we onze waakzaamheid laten verslappen, zouden we dat opnieuw kunnen worden. Dat verklaart waarom het Israëlische leger koste wat het kost wil beletten dat betogers de grensafsluiting doorbreken.

Maar die harde opstelling schept een nieuwe strategische dreiging voor Israël. De tactieken die ons in een van de gevaarlijkste regio's relatief veilig houden, tasten onze morele geloofwaardigheid in het buitenland aan. Vandaar het Israëlische dilemma: kan het zijn afschrikkingskracht in het Midden-Oosten behouden zonder zijn positie in het Westen fataal te ondermijnen?

Koren op de molen

De morele dissonantie tussen Israël en de internationale gemeenschap is koren op de molen van de haviken in Israël: 'heel de wereld is tegen ons'. Onevenredige kritiek – zoals het feit dat Israël in de forums van de Verenigde Naties meer kritiek krijgt dan alle andere landen van de wereld samen – versterkt die isolationistische mentaliteit. Wanneer critici een bedreiging van de Israëlische grenzen als 'vreedzame demonstraties' trivialiseren, besluiten de Israëli's dat de wereldopinie ofwel blind, ofwel vijandig is. En verwerpen ze elke kritiek.

De staat Israël beloofde het Joodse volk het einde van zijn eeuwig anders-zijn. We zouden toetreden tot de gemeenschap van de naties. Om die visie trouw te blijven, moeten we naar de waarschuwingen van de buitenwereld en vooral van onze vrienden luisteren, in plaats van ons terug te trekken in een bitter isolement. Maar om de belofte waar te maken, is het even belangrijk dat de vijanden van Israël geen kans krijgen om zijn grenzen te doorbreken. Het vinden van een evenwicht tussen die twee eisen is de uitdaging die Israël nu confronteert.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234