Donderdag 21/10/2021

Buitenland

Hoe 'islamistisch' in de toespraak van Trump veranderde in 'islamitisch'

Donald Trump met een zwaard in zijn handen tijdens zijn bezoek aan Riyad. Beeld Photo News
Donald Trump met een zwaard in zijn handen tijdens zijn bezoek aan Riyad.Beeld Photo News

Zijn speechschrijvers hadden er vast en zeker goed over nagedacht: Trump zou zondagavond in het Saoedische Riyad voor het oog van meer dan 40 moslimleiders spreken over 'islamistische' in plaats van 'islamitische' terreur. Dat valt toch iets beter in de moslimwereld, waar men liever niet heeft dat terreur in verband wordt gebracht met het geloof. Maar toen de Amerikaanse president eenmaal zijn zegje deed, verhaspelde hij de twee woorden. Hoe dat zo?

Voor zijn presidentschap...

Haalde Trump geregeld hard uit naar zijn voorganger Barack Obama en zijn Democratische verkiezingsrivaal Hillary Clinton vanwege het niet uitspreken van de woorden 'radicaal islamitisch terrorisme'. Door deze woorden te omzeilen, zouden de twee niet in staat zijn om het probleem daadwerkelijk aan te pakken, luidde de kritiek van Trump.

'Eenieder die onze vijand niet kan benoemen, is niet geschikt om dit land te leiden', zei hij in augustus 2016 in een toespraak, verwijzend naar Obama. Hij zei op zijn beurt dat hij de woorden niet gebruikte omdat hij geen link wilde leggen tussen terreurgroepen als Islamitische Staat en de islam als religie. Trump had daar minder moeite mee. Tijdens een interview met CNN in maart 2016 zei hij: 'Ik denk dat de islam ons haat'. Later kwam hij met zijn gewraakte inreisverbod voor moslims.

Voorafgaande aan de toespraak in Riyad...

Lekt de volledige tekst van Trump uit. Opvallend is de gematigde toon die de president aanslaat: hij roept op tot een gezamenlijke aanpak in de strijd tegen terreur. De woorden 'radicaal islamitisch terrorisme' komen in de concepttekst niet voor. Wel zou Trump oproepen tot 'een strijd tegen islamistisch extremisme en de islamistische terreurgroepen die hierdoor worden geïnspireerd'.

Herbert McMaster, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zegt aan de vooravond van de toespraak tegen het ABC-programma This Week dat hij niet verwacht dat Trump zijn stokpaardje over radicaal islamisme in Riyad zal inzetten. 'De president zal het noemen zoals hij het noemen wil', aldus McMaster. 'Ik denk dat de president zal zeggen dat een meerderheid van de slachtoffers (van terreur, red.) moslim is.'

Uiteindelijk...

Blijkt McMaster gelijk te krijgen. Trump neemt tijdens zijn toespraak de woorden 'radicaal islamitisch terrorisme' niet in de mond en zegt inderdaad dat vooral moslims te lijden hebben onder terreur. Maar er gebeurt nog iets opvallends: Trump past een belangrijke zinsnede aan. Hij spreekt over 'de strijd tegen islamitisch extremisme' in plaats van 'islamistisch extremisme' en van 'islamistische terreurgroepen' maakt hij 'islamisten en islamitische terreur op alle fronten'.

Het verschil is wezenlijk: islamitisch refereert aan het geloof, terwijl met islamistisch een politieke ideologie wordt bedoeld. Is het een bewuste wijziging of de zoveelste slip of the tongue van de nieuwbakken president?

Een hooggeplaatste medewerker van het Witte Huis heeft de volgende verklaring: Trump was gewoon moe. 'Het is gewoon een uitgeputte vent', zei hij na afloop van de toespraak tegen journalisten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234