Dinsdag 02/03/2021

Hoe inwisselbaar is een radiostem?

Bij de start van het nieuwe radioseizoen werden heel wat wissels aangekondigd. Xavier Taveirne presenteert voortaan De ochtend met Ruth Roets. Q-music zet Maarten Vancoillie naast Sven Ornelis en Radio 2 krijgt alweer een nieuwe Madam. Is dat slim of heeft het weinig impact?

Hoe vaak kan je een stem wisselen?

"Dat heeft vooral te maken met het soort programma", vindt Filip Pletinckx, nethoofd van Radio 1. "Een sterke formule blijft overeind, ongeacht de presentator. Een groot stuk van De ochtend wordt bepaald door vaste concepten, zoals het krantenoverzicht of verkeersinformatie. De rest wordt ingevuld door de persoonlijkheden van de presentatoren.

Zij zijn de vaste begeleiding doorheen de dag. Daarom geloof ik in continuïteit doorheen het seizoen."

Bij Q-Music houdt men in het ochtendblok graag langer vast aan de gevormde duo's. Sven Ornelis is de constante, met 13 seizoenen op de teller. Erwin Deckers zat 7 jaar aan zijn zijde, Kürt Rogiers 6. "Als je van copresentator verandert, wordt de vertrouwdheid doorbroken", zegt Ornelis. "Dat is altijd wat moeilijk."

Lijken de vervangers best op elkaar?

Geen enkele Vlaamse radiozender zoekt één-op-éénvervanging. "De sleutel in het vormen van nieuwe duo's is of ze bij elkaar passen", zegt Pletinckx. "Eerst maken we een lijstje op papier van mogelijke vervangers. In tweede instantie worden er proeven opgenomen. Niet alleen de blending van de stemmen is belangrijk, het moet ook klikken. En dat hoor je."

Pletinckx gelooft ook erg in aanvullende persoonlijkheden. "Een nieuwe combinatie zorgt voor een andere dynamiek en dat werkt routinedoor brekend. Anno 2014 moeten we de luisteraar verrassen en af en toe het patroon doorbreken."

Zo treedt er bij Radio 2 voor het tweede jaar op rij een nieuwe stem aan in De madammen. "Afscheid nemen is nooit fijn", zegt presentatrice Anja Daems. "Maar een nieuw element zorgt voor nieuwe invalshoeken en andere thema's die aan bod komen."

Ook bij Q-music kiest men in de ochtendshow voor iemand met een andere achtergrond. "We hebben bewust geen presentator van een ander blok gekozen", zegt Ornelis. "Zo'n collega zou een hele voorgeschiedenis meebrengen. Bij het vervangen van Erwin Deckers hebben we een onverwachte keuze gemaakt. Kürt Rogiers was geen radioman, maar kende als trouwe luisteraar onze feel. Maarten Vancoillie is dan weer een groot talent."

Is de keuze van een stem afhankelijk van het soort programma?

Volgens Ruud Hendrickx, VRT-taaladviseur, speelt de specifieke stem geen grote rol. "Behalve bij het inlezen van documentaires of de meer informatieve programma's. Dan wordt er eerder een zakelijke stem gezocht."

Persoonlijkheid weegt altijd zwaarder door dan stem. "In een show als de onze proberen we voor de luisteraar een vriend in de ochtend te zijn, iemand die je wakkermaakt", zegt Ornelis. "Onze rol is uitgebreider dan alleen maar plaatjes aan elkaar praten. En eigenlijk merk je dat ook andere ochtendprogramma's op zoek gaan naar persoonlijkheden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234