Zaterdag 04/02/2023

Gezondheidszorg

Hoe inhalig zijn plastisch chirurgen?

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Jaloezie, verontwaardiging, dreigementen en protest. Het debat over de prijs van borstreconstructies met eigen weefsel staat onder emotionele hoogspanning. Wat leert een vergelijking met andere complexe operaties? 'Ja, een levertransplantatie kan veel meer opleveren maar dat is vooral theorie.'

Barbara Debusschere

"Iedereen moet kalmeren tot we met de minister hebben samengezeten", klinkt het bij de beroepsvereniging van esthetisch chirurgen. Momenteel staan minister Maggie De Block (Open Vld) en de plastisch chirurgen dan ook met getrokken messen tegenover elkaar.

De chirurgen weigeren het akkoord te ondertekenen dat artsen en mutualiteiten in de zomer nochtans al overeenkwamen over de honoraria voor borstreconstructies met eigen weefsel. Centraal daarin staat de kosten voor de patiënt fiks te beperken.

De chirurgen zetten nu echter de hakken in het zand, onder andere omdat ze minder 'ereloonsupplementen' zouden mogen aanrekenen. "Andere specialisten zoals cardiologen en neurochirurgen mogen meer en vaker supplementen aanrekenen", zo klinkt de klaagzang.

Daardoor is bij patiënten en bij het brede publiek het beeld ontstaan van 'inhalige snijdokters die op de kap van getraumatiseerde vrouwen een strijd om beroepseer, principes en vooral nog meer cash voeren'. De verbolgen chirurgen reageren daarop dat borstreconstructies even zwaar en complex zijn als bijvoorbeeld een harttransplantatie. En dat klopt. De ingreep is cru gesteld complexe loodgieterij en de operatie kan zeker zes à acht uur duren.

Maar wat toont een vergelijking met de prijskaartjes voor gelijkaardige zware ingrepen?

De 'prijzen per uur' voor andere zware operaties, telkens gebaseerd op de basishonoraria van het Riziv (zie tabel), leren dat er inderdaad operaties zijn die collega's uit andere vakgebieden meer opleveren. Het gaat om bijvoorbeeld nier-, hart- en levertransplantaties, microchirurgie in de hersenen of zenuwbanen en overbruggingen. Zeker transplantaties zijn ook echt ingewikkelder en in sommige honoraria zitten ook andere kosten zoals die van het materiaal meegerekend.

Esthetische supplementen

Ruw geschat levert een levertransplantatie, die zo'n acht uur duurt, 845 euro per uur op. Voor de basisingreep bij borstreconstructie, die zo'n zes uur duurt en waar de tepelreconstructie en -tatoeage niet bij zitten, was dat voorheen 245 euro. "Dat lag te laag", zegt ook Bart Demyttenaere van de Socialistische Mutualiteiten. "Volgens het nieuwe akkoord zou dat worden opgetrokken naar 509 euro per uur."

Om een stuk van de ontevredenheid bij de plastisch chirurgen in te schatten, is echter ook de totaalprijs relevant.

Momenteel krijgen zij van het Riziv 2.241 euro per borstreconstructie, inclusief de tepelreconstructie en -tatoeage. Omdat dat aan de lage kant is, vragen de artsen ook in tweepersoonskamers extra's, de zogenaamde 'esthetische' supplementen, hoewel dat sinds 2013 niet meer mag. Die kunnen per patiënte oplopen tot zo'n 4.000 euro.

Het nieuwe akkoord wil die praktijk de wereld uit. Het voorziet een verhoging van 2.278 euro naar 3.772 euro voor een borstreconstructie aan één kant en van 4.556 euro naar 5.438 euro voor beide kanten.

Maar de supplementen worden wel ingeperkt. Patiëntes in twee- of meerpersoonskamers mogen geen supplementen meer aangerekend krijgen. En aan wie voor een eenpersoonskamer kiest, mag de chirurg voortaan maximaal iets minder dan 100 procent van de ingreep, of 2.940 euro voor één borst en 4.545 euro voor twee borsten, aan supplementen vragen.

Collega's hoeven zich niet aan een plafond voor supplementen te houden en rekenen soms tot 300 procent aan, zo werpen de plastisch chirurgen nu op. Een chirurg die van het Riziv een basishonorarium van 6.760 euro krijgt voor een levertransplantatie, kan daardoor liefst 27.000 euro vragen.

Ook voor de andere erg complexe ingrepen liggen de basishonoraria hoger of niet veel lager dan het voorgestelde bedrag voor borstreconstructie met eigen weefsel. Omdat hier geen plafond voor supplementen is, betekent dat ook potentieel erg hoge gages.

Insiders wijzen er echter wel op dat "sommige Brusselse ziekenhuizen 200 procent of meer aan supplementen durven vragen" voor de moeilijkste operaties, en het in Vlaanderen doorgaans beperkt blijft tot 100 procent. Demyttenaere: "De duizelingwekkende bedragen die anderen kunnen vragen, zouden de plastisch chirurgen niet al te zeer de ogen mogen uitsteken omdat het vooral theorie is."

_____

Prijs borstreconstructie (basis)

(bedrag / aantal uur / euro per uur)

Huidig:

1.527 / 6 / 254,50

Nieuw voorstel:

3.054 / 6 / 509

Andere zware ingrepen

(bedrag / aantal uur / euro per uur)

Niertransplantatie

2.250 / 3 / 750

Harttransplantatie:

4.500 / 6 / 750

Levertransplantatie:

6.760 / 8 / 845

Microchemische neurolyse:

2.160 / 3 / 720

Hartoverbrugging:

2.277 / 4 / 569,25

Hartoverbrugging + klep:

3.250 / 6 / 541,67

Knieprothese:

783 / 2 / 391,50

Heupprothese:

783 / 2 / 391,50

Schouderprothese:

783 / 2 / 391,50

Bron: RIZIV / Socialistische Mutualiteiten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234