Dinsdag 01/12/2020

Opinie

Hoe 'huiszoekingswet' MR het leven zuur maakt

Alain Gerlache.Beeld kos

Alain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

Het is niet de eerste keer dat de premier bij terugkeer van een buitenlandse reis de gemoederen binnen zijn regering moet bedaren. Maar voor één keertje zal Charles Michel na zijn Ruslandtrip eerst orde op zaken moeten stellen in zijn eigen partij, de MR. Bron van onenigheid is het wetsontwerp Francken-Geens en dan met name de intentie om huiszoekingen mogelijk te maken bij mensen die migranten onderdak verlenen.

De voorbije dagen hebben verschillende stemmen van de progressieve vleugel van de partij - aanhangers van de liberale filosofie die in Vlaanderen door onder meer Karel De Gucht en Patrick Dewael wordt beleden - openlijk afstand genomen van bepaalde aspecten van de tekst. Maandagavond stemde de MR-fractie in de gemeenteraad van Luik, waar de partij in de oppositie zit, samen met alle andere partijen, van de CDh tot de PTB, de PS en Ecolo, voor een motie die het wetsontwerp veroordeelde. De wat plechtige uitleg van MR-fractieleidster Christine Defraigne: 'Het beschermen van de grondwet en de grondrechten en het bereiken van legitieme doelen met evenredige middelen zit in ons DNA'. Die houding is des te opmerkelijker omdat Christine Defraigne ook de voorzitser van de Senaat is!

Daarna was het de beurt aan een andere bekende figuur in het zuiden van het land, Richard Miller, voorzitter van het studiecentrum van de MR, gewezen minister van Cultuur en gewezen woordvoerder van Louis Michel toen die voorzitter van de Franstalige liberalen was. Ook Miller vroeg om een aanpassing van het wetsontwerp. Hij werd daarin bijgetreden door Françoise Schepmans, burgemeester van Molenbeek en boegbeeld van een liberalisme dat zich niet uitsluitend tot de chique wijken van Brussel richt.

En dan is er nog oud-MR-minister en Luiks provinciegouverneur Hervé Jamar die met zijn even geëngageerde als uitgesproken echtgenote migranten onderdak geeft.

Het zou overdreven zijn om van een opstand te spreken, maar toch brengen deze stellingnames de partijleiding in een netelige positie. Ze krijgt immers al veel kritiek van de oppositie – alle andere Franstalige partijen – maar ook van burgerverenigingen, van academische kringen en zelfs – en dat is uitzonderlijk – van een vrijmetselaarsloge, wat niet onbelangrijk is in een liberale partij. De MR zit in nauwe schoentjes, ook omdat deze nieuwe episode volgt op die van de uitzetting van de Soedanezen. Dat was al een bron van bezorgdheid, niet alleen op het ethische vlak maar ook omdat ze het gezag van Charles Michel in het gedrang bracht en het beeld van een aan de N-VA onderworpen MR versterkte.

Naarmate de gemeenteraadsverkiezingen van het najaar en de federale en gewestverkiezingen van volgend jaar naderen, treden de problemen die voortvloeien uit de keuze voor een rechtse coalitie met N-VA hoe langer hoe meer op de voorgrond.

De progressieve liberalen ergeren zich aan de manier waarop Theo Francken het migratiedossier aanpakt en nog veel meer aan zijn communicatiestijl. Alleen valt Franckens politiek duidelijk in de smaak bij veel kiezers van de MR en zelfs van andere partijen. Hetzelfde geldt voor het veiligheidsbeleid, zoals mag blijken uit de populariteit van het duo Jambon-Francken in Franstalig België. De MR, die het ontstaan van een echte eendrachtige, efficiënte partij op haar rechterflank vreest, moet daar rekening mee houden. Tegelijk moet ze weerwerk bieden tegen de opkomst van Défi, haar vroegere kartelpartner. Het voormalige FDF evolueert met succes van een Brusselse taalpartij naar een centrumpartij die ook in Wallonië aanslaat. Het heeft munt geslagen uit de crisis bij de Franstaligen die deze zomer door de CDh werd uitgelokt, voorzitter Olivier Maingain is populairder dan ooit en de partij telt nu evenveel Waalse als Brusselse leden. Op de koop toe stelt Défi zich nu voor als de enige verdediger van Louis Michels “sociaal-liberalisme”

De MR moet én trouw blijven aan haar politieke filosofie, én de rechtse kiezers bijhouden én, met het oog op toekomstige coalities, fréquentable blijven voor de andere Franstalige partijen.

Een hele boterham, en een hachelijke evenwichtsoefening voor de komende maanden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234