Maandag 06/02/2023

Hoe het worstelen de Olympische Spelen verloor

John Irving is auteur, In een mens verscheen vorig jaar. Hij was ooit worstelaar en worstelcoach. In 1992 werd hij opgenomen in de

In 393 na Christus werden de oude Olympische Spelen afgeschaft - ze waren te corrupt geworden. Worstelen was een van de belangrijkste sporten bij die oude Spelen.

Toen de moderne Olympische Spelen in 1896 van start gingen, stond worstelen vanzelfsprekend op het programma.

Toch besliste het uitvoerend bestuur van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vorige dinsdag in het Zwitserse Lausanne - na een geheime stemming - om worstelen vanaf 2020 te elimineren. Op dezelfde vergadering besloot men de moderne vijfkamp te behouden.

Misschien hebt u die moderne vijfkamp wel gemist in Londen deze zomer. Amper 26 landen namen deel aan de combinatie van schieten, paardrijden, lopen, zwemmen en schermen. Tijdens dezelfde Spelen waren er medaillewinnaars uit 29 landen in het worstelen. Met andere woorden: er wonnen meer landen medailles in het worstelen dan dat er landen deelnamen aan de moderne vijfkamp. De kijkcijfers voor het worstelen schommelden rond gemiddeld 23 miljoen, die van de moderne vijfkamp rond 12,5 miljoen.

Belangenvermenging

Een woordvoerder van het IOC zei over de stemming van dinsdag: "Het gaat niet om wat er scheelt aan het worstelen." Het gaat om wat goed is aan de andere sport, zo beweerde hij. Maar wat dan te denken over bestuurslid Juan Antonio Samaranch jr. uit Spanje? De zoon van de vroegere IOC-voorzitter is ook vicevoorzitter van de International Modern Pentathlon Union. Het spreekt dat de internationale worstelwereld de mond vol heeft over belangenvermenging.

De beslissing van het IOC is niet het einde. De worstelaars kunnen in beroep gaan. Er is een vergadering van het uitvoerend bestuur in mei in Sint-Petersburg in Rusland en de slotstemming vindt plaats in september. Maar waarom was de worstelsport onvoldoende vertegenwoordigd voor de geheime stemming in Lausanne?

Velen in de worstelwereld zijn niet gelukkig met de houding van de FILA, de internationale worstelfederatie. Bill Scherr, een voormalige Amerikaanse worstelaar die brons won op de Spelen van 1988, herinnert zich gesprekken met een paar IOC-leden toen hij campagne voerde voor Chicago als gaststad voor de Spelen van 2016. Hij leerde uit die gesprekken dat het worstelen wel eens in de problemen zou kunnen komen en meldde dat aan de FILA. Maar, zei Scherr, die waarschuwing "werd op geen enkele manier ernstig genomen."

Hij zei ook, en daar ben ik het met hem eens, dat de FILA er wellicht van uit ging dat de status van worstelen als een oude olympische discipline de sport uit de gevarenzone hield. De FILA meldde achteraf dat ze "erg verbaasd" was over de stemming van het IOC.

Michael Novogratz, een New Yorker en een voormalig worstelaar voor Princeton - en de voorzitter van het stedelijk worstelprogramma Beat the Streets - zei dat de FILA "de merites van de sport maar pover verkocht had." Niemand uit de worstelwereld die ik spreek is het oneens met die inschatting. Ik hoor voortdurend dat de leiding van de FILA te oud is. Het worstelen heeft duidelijk pleitbezorgers nodig, want de FILA slaagt daar niet in.

Sinds de stemming in Lausanne heb ik me vaak afgevraagd: hoe kun je weten wat vijftien leden die in het geheim stemmen echt denken? Slechts twee van de bestuursleden komen uit landen waar worstelen een actief gepromote sport is. Toch wordt er in 180 landen geworsteld; slechts 53 landen beoefenen moderne vijfkamp. In Londen waren er worstelaars uit 71 landen, maar om te mogen deelnemen moesten ze enkele van de zwaarste kwalificatietoernooien ter wereld winnen.

De Verenigde Staten wonnen de meeste medailles in het worstelen, maar Rusland beheerst de sport. Er waren ook vele medaillewinnaars uit Cuba, Finland, Iran, Turkije en Zuid-Korea - sinds de val van de Sovjet-Unie kwamen er ook medailles bij voor Azerbeidzjan, Georgië en Oezbekistan.

Als de beslissing van het uitvoerend bestuur ongewijzigd blijft, zal het afvoeren van het worstelen van de Olympische Spelen dan schade toebrengen aan de worstelprogramma's aan Amerikaanse scholen en universiteiten? Uiteraard. In de voorbije tien jaar kwamen er 40.000 worstelaars bij aan onze universiteiten. Er worstelen meer dan 270.000 studenten, onder wie 8.200 vrouwen. Er zijn 21 interuniversitaire teams voor meisjes, en sinds 1999 werden 95 nieuwe worstelprogramma's ingevoerd aan universiteiten.

Dodelijke regels

Het Amerikaanse worstelen staat weliswaar sterk, maar het internationale worstelen heeft zich in de voorbije jaren ernstig schade toegebracht met een paar idiote regels die ik aan leken niet uitgelegd krijg. Het valt dan ook te begrijpen dat de Amerikaanse worstelfans niets moeten hebben van die internationale regels. Regels die aantoonbaar dodelijk zijn voor de publieksbelangstelling, terwijl de tv-verslaggeving van andere gevechtssporten - boksen, taekwonde en judo - alsmaar populairder wordt, zelfs populairder dan die van worstelen. Ik houd van taekwondo, ik houd van judo. Maar het worstelen zou geen tv-kijkers aan die sporten mogen verliezen. Olympisch boksen is niet het beste boksen ter wereld, maar de olympische worstelaars zijn wel de beste van de wereld.

Op de oude Spelen - al in 708 voor Christus - werd er dus ook al geworsteld. Het klopt dat sommige van de wedstrijden gewelddadig beslist werden - met vaak doden tot gevolg. Maar beeldt u eens in wat wedstrijden waarin doden vallen zouden doen voor de kijkcijfers van mijn geliefde sport. Niet iedereen begrijpt de nieuw ingevoerde regeltjes, maar iedereen begrijpt de dood.

Ik maak natuurlijk een grapje. Maar de FILA doet te weinig om de sport waarvan ik houd te vertegenwoordigen en te beschermen en door die onbekwaamheid is het uitvoerend bestuur van het IOC erin geslaagd een beslissing te nemen die even achterbaks en fout is als de corruptie die een einde maakte aan de oude Olympische Spelen in 393 na Christus. De FILA heeft nood aan nieuw leiderschap, net zoals we nood hebben aan meer transparantie en meer verantwoordelijkheidszin van het Internationaal Olympisch Comité.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234