Dinsdag 07/04/2020

Hoe het Vlaams Belang zijn zonen opvreet

Het valt te betwijfelen of Bart Debie echt gelukkig is met zijn nieuw verworven martelaarstatus. Achter de geëtaleerde camaraderie, de ronkende persmededelingen en de gulle beloftes gaat immers een verhaal van misbruik en opportunisme schuil

Tom Cochez krijgt bijna medelijden met Bart Debie

@5 INFO Opinie:Tom Cochez is freelancejournalist van deze krant.

@4 DROP 2 OPINIE:Het blijft een gezellige vriendenclub, daar bij het Vlaams Belang. Een plaats waar een woord nog een woord is en een belofte nooit loos wordt gedaan. Neem nu Philip Dewinter. Die is bereid om zomaar uit eigen zak een loontje voor de veroordeelde crimineel Bart Debie op te hoesten.

De VB-voorman was dan ook bijzonder verbolgen over nog maar eens een nieuw politiek proces. Deze keer niet tegen zijn partij, maar tegen een partijgenoot die tot vier jaar cel veroordeeld werd. Gewoon omdat hij allochtonen afranselde, een computer ontvreemdde, pv's vervalste en nog een stuk of wat andere zaken mispeuterde.

In deze krant gaf Dewinter een beetje mokkend toe dat Debie misschien wel even buiten de lijntjes van de wet had gekleurd, maar wie een moeilijke buurt wil schoonmaken mag nu eenmaal geen mietje zijn. Dus ja, een trap links of een smak tegen de radiator rechts, daar tilt het VB niet te zwaar aan.

Integendeel, de gespierde aanpak heet zoiets, en de buitenwacht zal het geweten hebben. De woorden van de rechter waren nog niet koud of de partij spoedde zich haast pavloviaans in de richting van haar vertrouwde slachtofferpositie, om er te blijven liggen tot lang nadat alle rek uit de zaak-Debie verdwenen zal zijn. Cassatie, desnoods Straatsburg. Zolang de camera's draaien zal het VB zijn nieuwe martelaar opvoeren.

De veroordeling kwam voor het VB dan ook geen seconde te vroeg. In de officiële reacties is het allemaal een geweldig groot schandaal, maar in werkelijkheid kikkerde de partijtop helemaal op bij de gedachte om na maanden vol stilte nog eens lekker loos te gaan.

Het is te betwijfelen of ook Bart Debie echt gelukkig is met zijn nieuw verworven martelaarstatus. Achter de geëtaleerde camaraderie, de ronkende persmededelingen en de gulle beloftes gaat immers een verhaal schuil dat bol staat van misbruik en opportunisme. Niet dat Debie op veel medelijden moet rekenen, maar de wijze waarop zijn eigen partij hem blijvend misbruikt, maakt duidelijk hoe het VB zijn mensen inkapselt, leegzuigt en opvreet.

Bekijk even het politieke parcours van Debie. Als beloning voor zijn carrière als levend Antwerps politielek werd hij bedacht met een verhuizing van Deurne naar Borgerhout, waar het voor het VB allemaal begon. 8 oktober 2006 maakte duidelijk dat Borgerhout een bijzonder giftig geschenk was. Het VB kreeg er onder leiding van Debie een flink pak voor de broek. Wie de positieve evolutie die het Antwerpse district de voorbije jaren heeft doorgemaakt kent, ook de VB-top dus, kon die afgang vooraf perfect voorspellen.

De verbanning naar Borgerhout nam Debie voor lief met het oog op een verkiesbare plaats bij de federale verkiezingen van 10 juni 2007. Beloftes werden gedaan en Debie toonde zich de ideale partijsoldaat. Vanuit zijn vertrouwde positie als levend lek stookte hij in de media volop mee tegen het duo Vanhecke-Morel. Tussendoor slikte hij braafjes wanneer de partijtop hem berispte na enkele 'al te liberale' uitspraken over homo's.

Voor die nooit aflatende inzet werd Debie door zijn opdrachtgevers Annemans en Dewinter feestelijk beloond met de onverkiesbare tiende plaats op de lijst. Beloftes of niet, nieuwlichters zoals ex-VVB-voorzitter Rita De Bont en de vaste vriendjes van Annemans en Dewinter kregen voorrang.

Maar voor elk probleem is er een oplossing. Debie kreeg te horen dat zijn broodje toch gebakken was: hij zou gecoöpteerd worden als senator. Gerustgesteld liep hij alweer blijmoedig het vuur uit zijn sloffen. Hij toonde zich ijverig in het aanhalen van de banden met bevriende buitenlandse groepen en hij stampte achter de schermen de 'steden tegen islamisering' mee uit de grond.

Verblind door de zoveelste belofte zag Debie niet dat Dewinter achter zijn rug al lang een deal beklonken had met Freddy Van Gaever. Niet Debie maar Van Gaever zou worden gecoöpteerd. Van Gaever had in de aanloop naar de verkiezingen wat te veel met de pers gepraat en hij beloofde in de toekomst zijn mond te houden als hij en niet Bart Debie in de Senaat mocht gaan zitten. Niet dat Van Gaever, een man met geld, campagne had gevoerd in de aanloop naar 10 juni. Neen, terwijl Debie Borgerhout vol affiches plakte, zat Van Gaever rustig in Bordeaux, met het senaatszitje al lang op zak.

Een verbanning naar Borgerhout, een gemankeerde Kamerzetel, openlijk de oren gewassen na uitspraken over homofilie en uiteindelijk dus ook geen gecoöpteerd senaatszitje voor Bart Debie. Wel de fijne status van martelaar en een zeer voorwaardelijke job als partijmedewerker. Als de ex-commissaris straks zijn burgerrechten verliest, hangt ook die job eraan en rest enkel nog de comfortabele zekerheid van Dewinters chequeboek. Veel onafhankelijker kan een martelaar niet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234