Vrijdag 01/07/2022

Proces-Weinstein

Hoe Harvey Weinstein ermee weg dreigt te komen

Harvey Weinstein.  Beeld AP
Harvey Weinstein.Beeld AP

Meer dan 150 journalisten zullen vanaf vandaag het proces tegen gevallen filmbaas Harvey Weinstein bijwonen. Hij staat in New York terecht voor vijf gevallen van seksueel misbruik en verkrachting en riskeert een levenslange gevangenisstraf. Al blijft het koffiedik kijken of hij effectief veroordeeld wordt.

Ewoud Ceulemans

Sinds de spraakmakende artikels die The New York Times en The New Yorker dik twee jaar geleden publiceerden over het seksueel misbruik en het machtsmisbruik van Hollywood-bons Harvey Weinstein, zijn meer dan tachtig vrouwen naar buiten gekomen met beschuldigingen tegenover de ooit zo machtige filmbaas – gaande van grensoverschrijdend gedrag tot verkrachting. Onder hen bevonden zich grote namen als Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow. De val van Weinstein markeerde de aanzet van de wereldwijde #MeToo-beweging.

Twee van de vrouwen die beschuldigingen uitten, staan de komende weken centraal tijdens de rechtszaak in New York, waar Weinstein terechtstaat. Mimi Haleyi, een voormalige productieassistente, beweert dat Weinstein in 2006 zonder haar toestemming haar oraal probeerde te bevredigen. De tweede vrouw, die anoniem wenst te blijven, beweert dat de filmmogol haar in 2013 verkrachtte in een hotelkamer. Daarnaast zullen er minstens vier andere vrouwen getuigen, onder wie The Sopranos-actrice Annabella Sciorra, die in 1993 door de voormalige baas van Miramax en The Weinstein Company verkracht zou zijn.

Daarvoor staat Weinstein niet terecht – de verkrachting van Sciorra valt buiten de bevoegdheid van de New Yorkse rechtbank – maar de getuigen zullen heel belangrijk zijn in deze zaak. Hun verhaal moet de beschuldigingen van Haleyi en de anonieme klaagster kracht bijzetten en aantonen dat Weinstein zich schuldig maakte aan een patroon van seksueel misbruik en verkrachting. “Een goede advocaat kan de geloofwaardigheid van één klager of twee klagers in twijfel trekken”, zegt de New Yorkse jurist Daniel Hochheiser in filmblad Variety. “Als er drie, vier of vijf klagers zijn, kom je op een punt waarbij je een tovenaar in plaats van een advocaat nodig hebt.”

Onwaarschijnlijk

Als Weinstein, die alle beschuldigingen ontkent, aan de ergste aanklacht – “roofzuchtige seksuele geweldpleging” – schuldig wordt bevonden, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf. Dat lijkt echter erg onwaarschijnlijk. Donna Rotunno, die de verdediging van Weinstein op zich neemt, zal er alles doen om elke uitspraak die niet rechtstreeks met de twee klagers te maken heeft, van tafel te vegen. Weinsteins verdediging wil aanvoeren dat hun cliënt nog langdurig vriendschappelijk contact onderhield met de twee vrouwen die hem beschuldigen. “Als de jury enkel daarop focust, heeft de aanklager problemen”, meent juriste Julie Rendelman in Variety. In The Hollywood Reporter gaf actrice Jessica Barth, die ook beschuldigingen uitte, aan “niet al te veel vertrouwen te hebben in ons juridisch systeem, als het op seksuele misdaden aankomt.”

Rotunno loste met een opiniestuk in Newsweek al een schot voor de boeg: de media gunnen Weinstein geen eerlijk proces, vindt zij, omdat alle artikels waarin Weinstein wordt beschuldigd de jury beïnvloeden. Meer dan 150 journalisten kregen een accreditatie om het proces bij te wonen. De selectie van de jury zou twee weken kunnen duren, volgens de Amerikaanse media. Het hele proces zou zes tot acht weken in beslag nemen. Onder anderen Rosanna Arquette, een van de actrices die het voortouw namen in de klachten tegen Weinstein, zal het proces bijwonen.

Ook in LA

Het feit dat deze twee klachten strafrechtelijk worden behandeld wordt door heel wat slachtoffers als een overwinning ervaren. In december trof Weinstein voor de civiele rechtbank nog een minnelijke schikking met meer dan twaalf vrouwen die hem beschuldigden. De slachtoffers krijgen tezamen zo’n 25 miljoen dollar (22,4 miljoen euro). De schikking, die niet door Weinstein zelf maar door verzekeringsmaatschappijen van The Weinstein Company wordt betaald, houdt in dat de filmbons geen schuld hoefde te bekennen.

Intussen loopt ook in Los Angeles een onderzoek naar acht aanklachten tegen Weinstein. Ook daar kan nog een strafrechtelijk proces van komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234