Donderdag 08/06/2023

Mobiliteit

Hoe haalbaar is een 'Antwerps circulatieplan'?

Fietserskruispunt van de Oranjestraat en Lange Dijkstraat in Antwerpen.  Beeld Wouter Van Vooren
Fietserskruispunt van de Oranjestraat en Lange Dijkstraat in Antwerpen.Beeld Wouter Van Vooren

Na Gent moet ook Antwerpen zo autovrij mogelijk worden. Tenminste, dat wil Groen-lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien. Vier vragen over het 'Antwerpse circulatieplan'.

Sara Vandekerckhove

1. Wat wil Groen precies doen?

In de hele binnenstad, maar ook in de districtskernen en schoolomgevingen moet de auto grotendeels verdwijnen. Enkel lokale bewoners of handelaars met een vergunning mogen er nog in. Sowieso krijgen de zwakke weggebruikers het voor het zeggen op de weg. Voetgangers en fietsers zetten de toon en het openbaar vervoer krijgt voorrang op het personen- en vrachtverkeer.

Verder krijgen alle straten in de zone 30 een statuut van fietsstraat: daar mogen auto's geen enkele fietser inhalen. Om ervoor te zorgen dat fietsers vlot de hele stad kunnen doorkruisen, wil Van Besien een twintigtal fietssnelwegen installeren vanuit alle hoeken naar de stad. Rond de stad moeten vier cirkelvormige fietsroutes komen.


Ook wil Van Besien, naar Gents voorbeeld, een circulatieplan invoeren. Zowel wijk- als stadscirculatieplannen moeten ervoor zorgen dat het auto- en vrachtverkeer vlot rond de stad geleid kan worden. Hoe die plannen er precies zullen uitzien, is onduidelijk. "Voor ons is het belangrijk dat we daar experts en burgers bij betrekken", zegt de kandidaat-burgemeester.

2. Hoe willen ze dat realiseren?

Om het plan te doen slagen, is een goed functionerend openbaar vervoer cruciaal. Zo wil Groen ringen van openbaar vervoer rond de stad, nieuwe tramlijnen en een efficiëntere en comfortabelere dienstverlening. Ook wil Van Besien onder meer inzetten op een slimme stadsdistributie. Niet alleen bij bedrijven, winkels en horeca gaat het aantal leveringen omhoog, ook particulieren laten steeds vaker thuis pakjes afleveren. Groen wil het aantal leveringen en ritten beperken en een stadsdistributieplatform oprichten. Zo kunnen de leveringen beter gecoördineerd worden.

3. Goed idee?

"Er zitten zeer goede ideeën in", zegt verkeersdeskundige Johan De Mol (Universiteit Gent). "De kwaliteit van het openbaar domein, daar moeten steden echt op inzetten." Al mist hij ook enkele belangrijke zaken in het plan van Groen.

"Het gaat weinig over voetgangers", zegt De Mol. "Terwijl dat toch de basis moet zijn van een mobiliteitsplan. Zelfs fietsers moeten uiteindelijk ergens hun fiets kwijt en gaan te voet verder. De kwaliteit van voetpaden is zeker even belangrijk als de kwaliteit van fietspaden. Verder stel ik me vragen bij die fietsstraten. Auto's mogen daar 30 kilometer per uur rijden, maar mogen geen fietser inhalen. Er zijn weinig fietsers die sneller dan kilometer per uur gaan. In principe moet je daar naar een lager snelheidsniveau."

Daarnaast vraagt De Mol zich af waarom het in het plan nergens over waterwegen gaat. "Antwerpen ligt toch aan de Schelde? De waterweg is een even belangrijk middel om zowel goederen als personen te vervoeren. Vreemd dat ze hier niet op inzetten."

4. Hoe haalbaar is dit?

"Tussen droom en daad zitten veel praktische problemen", vreest De Mol. "Sowieso is het moeilijk om dit te realiseren binnen een termijn van zeven jaar. Bovendien moeten ook alle districten meewillen. Dat is niet zo evident, want er moeten heel veel ingrepen gebeuren. Ook het kostenplaatje is op dit moment onduidelijk."

Een andere moeilijkheid is het openbaar vervoer. Zelfs al krijgt Groen het voor het zeggen in Antwerpen – en die kans is volgens de peilingen relatief klein – dan nog blijven ze afhankelijk van De Lijn en de NMBS voor het welslagen van hun plan. "Je moet de frequentie en efficiënte verhogen, maar als stad heb je dat niet in de hand", benadrukt De Mol. "Dat is ook het pijnpunt in Gent."

Groen is ervan overtuigd dat dit de Antwerpse kiezer mee over de streep zal trekken. "Gezonde lucht, veilig verkeer... Dat zijn thema's die bij veel Antwerpenaren hoog op de agenda staan", besluit Van Besien. "En de stad is een belangrijk niveau om dit te realiseren."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234