Liefde
Hoe groot is de kans dat een koppel eeuwig samen blijft? Dit zijn de vijf grootste valkuilen
Hoe groot is de kans dat jij voor altijd bij je Valentijn blijft? Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat nog altijd bijna een op de twee huwelijken uitdraait op een scheiding. Dimitri Mortelmans (Universiteit Antwerpen) zette voor de Universiteit van Vlaanderen vijf scheidingsrisico's op een rijtje.
1. Leeftijd
Hoe jonger je bent als je trouwt, hoe sneller je uit elkaar zult gaan. Hoe komt dat? Volgens Mortelmans heb je een datingperiode nodig als je jong bent, om te ontdekken welk karakter het best bij je past. Hoe sneller je de ware hebt gevonden, hoe minder je geprobeerd hebt om een betere match te vinden.
Moraal van het verhaal? Als jongere is het niet zo erg om elke twee weken een nieuw lief te hebben. Ook het leeftijdsverschil kan een rol spelen. Indien de vrouw ouder is dan de man, is er vanuit het kostwinnersidee een hogere scheidingskans. Als een oudere vrouw met een jongere man trouwt, heeft de man minder lang kunnen studeren en brengt hij later minder geld in het laatje, wat tot een hoger scheidingsrisico leidt.
2. Je ouders
Als je ouders gescheiden zijn, heb je zelf ook meer kans om te scheiden. Dat heeft te maken met een hoger stressrisico dat je als kind doormaakt in een scheiding. Jongeren van wie de ouders gescheiden zijn, verlaten sneller het huis, gaan sneller de partnermarkt op of daten minder.
Bij alleenstaande ouders speelt ook een armoederisico, waardoor je als jongere sneller geneigd bent het huis te verlaten. Bovendien leren getrouwde ouders die het na een ruzie weer bijleggen onbewust goedmaakstrategieën aan aan hun kinderen.
3. Gelijkenis met je partner
Opposites attract? Niet geloven, stelt professor Mortelmans. Stabiele relaties zijn meestal die tussen mensen die enigszins op elkaar lijken. Een gelijkaardig opleidingsniveau, culturele achtergrond of godsdienst zorgen voor een stabielere relatie en een lagere kans op een scheiding.
4. Of de vrouw al dan niet een job heeft
In de jaren 70 bereikte het kostwinnersmodel een hoogtepunt, met als gevolg dat veel vrouwen toen gevangen zaten in een slecht huwelijk. Toen vrouwen meer gingen werken, zorgde dat voor financiële zelfstandigheid en dus meer echtscheidingen. Vandaag zien we echter het omgekeerde: werkende vrouwen zorgen nu mee voor de financiële stabiliteit binnen een gezin, waardoor er een lagere kans op scheiden is.
5. Samenwonen
Samenwonen voor je trouwt wordt meer en meer een testhuwelijk. Als je het gevoel hebt iets te moeten testen, dan stijgt het echtscheidingsrisico. Samenwoners denken bovendien veel vrijer en individualistischer dan gehuwden. Uit onderzoek van Mortelmans blijkt dat 22,2 procent van de gehuwde koppels en 32,3 procent van de samenwonende koppels na acht jaar uit elkaar gaan.